Медия без
политическа реклама

Всяка трета медицинска сестра работи на 2 места

Професионалистите по здравни грижи са свръхнатоварени и ниско платени

17 Май 2023
Дълго време медицинските сестри протестираха за по-добри условия на труд и заплащане.
БГНЕС
Дълго време медицинските сестри протестираха за по-добри условия на труд и заплащане.

30% от медицинските сестри у нас работят на две, а 4% – на три. Стандартна 40-часова работна седмица имат 39% от тях, което предполага висока степен на полагане на извънреден труд. 54% са посочили, че се трудят между 41 и 80 часа седмично, а 6% над 80 часа. Тази страна на тежката кадрова криза сред професионалистите по здравни грижи показва анонимна анкета на "Индекс на болниците", проведена сред 543 специалисти по здравни грижи в края на миналата и началото на тази година. "Индекс на болниците" е съвместна инициатива на "Галъп интернешънъл болкан" и здравния сайт clinica.bg.

Близо 80% от медицинските сестри в болниците у нас твърдят, че са готови да излязат на протест, ако не се вземат мерки за решаване на проблемите с кадровия дефицит, който влияе отрицателно на работата им и увеличава вероятността от медицински грешки. Голямата заетост на специалистите по здравни грижи се потвърждава и от данните за извънредния труд, който те полагат. 46% от анкетираните са заявили, че полагат  такъв, като 32% от тях работят между 16 и 30 часа повече на седмица, а 7% - над 31 часа.

Друга тревожна тенденция, която личи от анкетата - 64% от медицинските сестри посочват, че в лечебните заведения, където работят, не са били постигнати минималните заплати по колективния трудов договор (причина за много протести от 2018 г. насам). Данните от анкетата показват, че 68% се трудят за 800-1600 лв. на месец, една пета получават между 1600-2000 лв., а над 2000 –  6%.

НАТОВАРЕНОСТ

69% от сестрите, участвали в анкетата, смятат, че не разполагат с достатъчно време за пациентите си, докато 18% са на мнение, че имат достатъчно време, за да обърнат внимание на всеки свой пациент. 35% от анкетираните специалисти споделят, че използват над 4 часа от работния си ден в грижи за пациентите, 44% пък отделят по-малко от 4 часа. Документацията се оказва значително бреме. Между 2 и 4 часа от деня си на попълване на документи отделят 45% от респондентите, а над 4 часа – 25%.

33% от анкетираните посочват, че на смяна се грижат за повече от 20 пациенти, като близо половината от тях посочват, че се грижат дори за повече от 30 души. Други 37% от анкетираните посочват, че на смяна се грижат за 10 до 20 пациенти. Едва 23% са тези, които полагат грижа за по-малко от десет души на дежурство.

Съотношението лекар/сестра също масово е негативно. На един лекар има по-малко от една сестра според отговорите на 48% от анкетираните, а в една пета от случаите съотношението е равно. Само при 19% от анкетираните на един лекар се пада повече от една сестра, както би трябвало да бъде.


РИСКОВЕ
Кадровият дефицит и прекомерната натовареност на специалистите по здравни грижи влияят негативно върху възможността им да работят нормално. 90% от анкетираните смятат, че липсата на достатъчно кадри е проблем за качеството на работата, а над 70% са на мнение, че дефицитът увеличава риска от медицински грешки. 76% от анкетираните споделят, че са прекалено натоварени, а 76% от тях смятат, че това е влияе негативно на работата.

Като допълнителни фактори върху работата им сестрите посочват и негативното отношение на институциите и на пациентите, условията на труд и др.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

медицински сестри

Още по темата