Quantcast

Медия без
политическа реклама

Трансплантациите съвсем замряха

За 13 г. България е предоставила 59 органа за присаждане в чужбина

Pixabay
През миналата година в България са извършени едва 20 трансплантации, докато през 2014 и 2015 г. те са били над 50.

Близо 900 българи се нуждаят от трансплантация на орган, но тези операции съвсем замряха след скандалите в болница "Лозенец" с присаждане на бъбреци от живи донори от бедни държави на техни мними роднини от богатия свят. Това показва проверка в статистиката на изпълнителна агенция "Медицински надзор", към която от известно време насам е и тази медицинска дейност.

Разкрития на служебната власт през 2021 г. в известната столична болница установиха сериозни нарушения в трансплантационната дейност. Това доведе до смяна на дългогодишния директор на болницата проф. Любомир Спасов и до промени в правилата, особено що се отнася до пациенти от чужбина.

В годината на скандала у нас бяха извършени общо 48 трансплантации - 33 бъбречни, 2 сърдечни и 13 чернодробни. На следващата 2022 г. тези операции рязко са намалели и вече са едва 20 - 12 бъбречни, 2 сърдечни и 6 чернодробни. Вижда се, че при бъбречните намалението е почти трикратно. 12 бъбречни трансплантации са нищожно малко на фона на постигнати над 50 такива операции през 2014 и 2015 г. 

Не е ясно дали ограничаването на възможността хора от чужбина да получат бъбрек от жив донор у нас не е довело до намалението на този вид трансплантации - при 14 в последната година на старите правила (2021 г.), миналата година има само една такава операция. Тази година също вече има една такава трансплантация, извършена в болница "Лозенец".

На този фон пациентите които чакат за трансплантация на бъбрек, са 809. 28 души се нуждаят от присаждане на черен дроб, 29 - от ново сърце. Осем пациенти имат нужда от бял дроб, един от панкреас, а двама - от тънко черво.

Все пак в последните години българите имат повече шанс да дочакат заветната операция, тъй като България възстанови участието си в европейската мрежа за обмен на органи "Евротрансплант", което беше прекъснато за известен период преди 2019 г. Без да е пълноправен член, тя помага с органи, а срещу това получава право да включва свои граждани в листите на чакащи на организацията. Имаме един случай и на предоставен орган - бъбрек от трупен донор. Ние сме предоставили 39 органа за "Евротрансплант", пет по линия на Foedus и 15 на Румъния. Тази статистика е от 2010 г. до 6 март 2023 г. Реализираните донорски ситуации и извършените у нас трансплантации обаче остават крайно недостатъчни.

Ключови думи:

трансплантации

Още по темата