Медия без
политическа реклама

Ще правим неприкосновен запас от ключови лекарства

МЗ има две седмици да предложи законодателни промени за гарантиране на доставките на инсулини

01 Март 2024
БГНЕС
Депутати от здравната комисия се подготвят за изслушването на шефовете на службите за износа на инсулин.

Законодателни промени трябва да гарантират доставките на инсулин и да регламентират създаването на неприкосновен запас от лекарства. Промените трябва да бъдат внесени в 14-дневен срок от министерството на здравеопазването. Това реши вчера след четиричасово заседание здравната комисия в парламента. Заседанието бе закрито, тъй като на него бяха изслушани шефовете на служби за липсата на инсулин. Както е известно, проблеми с животоспасяващото лекарство за диабетици продължава да има, въпреки че съществува забрана за износа му.

Другото решение касае надграждането на СЕСПА - системата, която следи лекарствата. Комисията взе решение да бъде създадена система, която да следи в реално време наличието на лекарства при притежателите за разрешение на употреба, при търговците на едро, при търговците на дребно, каза шефът на комисията проф. Костадин Ангелов, цитиран от БТА. По думите му „Информационно обслужване“ АД „трябва да направи системата така, че тя да не допуска възможности за корекция на данните, за тяхното манипулиране, за изтичане на информация, която да бъде в полза на фирмите“.

Има много нелегални практики на фирми, които изнасят медикаменти от България за сметка интереса на българските пациенти в моменти, в които това е забранено, коментира след изслушването на службите проф. Ангелов.

Ключови думи:

инсулин, лекарства

Още по темата