Медия без
политическа реклама

Пак липсват важни лекарства, но според МЗ складовете са пълни

19 Дек. 2022
Pixabay

Безумната ситуация с липсата на важни лекарства на пазара у нас продължава с пълна сила, но създаденият от МЗ специален съвет по въпроса седмица след седмица само уверява, че складовете са пълни и проблемите са инцидентни, а в един случай даже касаят един единствен пациент, който е обгрижен. Така стана и на поредния брифинг днес, даден от началника на кабинета на министъра доц. Момчил Мавров.

Доц. Мавров изброи седем медикамента, за които отново има сигнали от пациенти, че не се намират в аптеките. Повечето от тях вече са буквално до болка известни на съответните групи хронично болни българи, защото за проблеми с намирането им се говори от месеци. Добре известно е също така, че вече е традиция хората да си организират доставки от чужбина.

В днешния списък отново става дума за важни лекарства за диабетици, срещу кръвосъсирване и при астма и ХОББ. Сигнали за липси има за вентолин, пулмикорт, оземпик, ремирта, тресиба, новорапид, фраксипарин. МЗ обаче признава проблеми с доставките на само две от тях.

За липсата на вентолин доц. Мавров обясни, че проверки са установили, че притежателите на разрешение за употреба имат доставки към търговците. За пулмикорт той каза, че не са постъпвали уведомления за временно или постоянно преустановяване на доставки, но уточни, че "доставките се засилват" и до края на годината се очаква снабдяване. Най-удивителна е ситуацията с оземпик - лекарство за понижаване на кръвната захар. Тази година от него са внесени 60% повече количества от обичайното. Освен това не се установява недостиг при проверките в складовете на търговците на едро. Как обаче се разпределя оттам нататък към търговците на дребно, началникът от МЗ не коментира и не даде вид да се интересува.

Друго продукт за диабетици - базалният инсулин тресиба, се оказа липсващ само при един пациент, който е снабден чрез преразпределяне на количества, стана ясно от обясненията на Мавров. Така накрая с установени и от ведомството проблеми се оказаха само две лекарства. За ремирта има писмо от притежателя на разрешението за употреба, че има невъзможност за производство в кратки срокове, но в него също така има и уверение, че в "началото на декември ще има доставки". Видно е, че началото на декември мина. За фраксипарин също има писмо за временно спиране на доставките от 14 ноември, но там според Мавров има заместители, тъй че и това не е проблем. За новорапид този месец са планирани 20 000 флакона, а за януари - 10 000. Пазарът трябва да бъде задоволен, заключи представителят на МЗ.

На настойчивите въпроси на журналистите Мавров така и не даде обяснение как така складовете са пълни, а пациентите са в такава тежка ситуация. Проблемът пак бе заметен към вездесъщата в такива случаи "промяна в нормативната база", около необходимостта от която се били обединили всички участници в процеса. Сега липсвала добра организация и синхрон.

Търговците на дребно се оплакват, че няма как да получат информация какви количества има в складовете на търговците на едро. Други търговци смятат, че проблемът е в големия реекспорт. За да се установи недостигът, ние определяме кои медикаменти да влязат в забранителния списък, след като количествата паднат под 65%, може би трябва да променим процента. Трябва и по-бързо да реагираме на недостига, изброи сегашните дефицити в нормативната уредба Мавров. Той обобщи, че сега властите можели само да извършват проверки и да ускоряват процеса. "Няма как по друг начин да се решат нещата", заяви той. На въпрос не разбира ли, че хората обикалят аптеките и си търсят медикаментите, представителят на министъра отвърна: "Разбирам, а на вас колко време ви трябваше да го установите този недостиг". Мавров бе категоричен, че не се планира извънреден внос.

По-рано днес пред БНР друг от екипа на служебния министър Асен Меджидиев - съветникът му Аркади Шарков, обясни вече хроничната липса на лекарства с "комплексни причини". В момента актуални са нарушените вериги на доставка, поради което дефицит има и в други европейски страни като Гърция, Великобритания, Франция, обясни Шарков.

По отношение на съмненията за паралелен износ, който е особено изгоден заради ниските цени на лекарствата у нас в сравнение с тези другаде в Европа, Шарков припомни, че у нас се прави външно ценово рефериране с 10 държави. „Най-ниската цена се взема за България. Пет от тези държави са от развитата част от Европа, пет – от по-малко развитата, по-източните държави. Затова сме и с едни от най-ниските цени в Европа. Тук държим едни от най-ниските цени в ЕС“, обясни той и допълни, че това донякъде е причина някои лекарства да са изгодни за легален паралелен износ.

По повод злоупотреби, но от друг вид - плащане на лекарства от болници на свръхзавишени цени, тези дни МВР тръгна да проверява авторите на разследване по въпроса във в. "Капитал", вместо болниците. Още за тази репресия:

Журналистът Десислава Николова и главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров са били призовани на разпит в СДВР заради журналистическо разследване, в което е описано как държавни болници са плащали за специални лекарства с огромни надценки.

 

 

Още по темата