Медия без
политическа реклама

В осем области е обявена грипна епидемия тази седмица

23 Яну. 2023
Pixabay

В осем области тази седмица е обявена грипна епидемия. Най-новата област в списъка е Ямбол, за която днес е взето решение да бъде в грипна епидемия от 25 до 31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 26-31 януари. Министерството на здравеопазването изброява и другите области, в които има грипна епидемия:

Област Пловдив удължава обявената грипна епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 25-31 януари.

Област Ловеч удължава грипната епидемия до 27 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари.

Област Пазарджик удължава грипната епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари.

Област Габрово удължава грипната епидемия до 29 януари, като учебният процес е преустановен до 29 януари.

Област Стара Загора удължава грипната епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 27 януари.

В Софийска област е обявена грипна епидемия в периода 20-27 януари, като учебният процес е преустановен в периода от 23-27 януари.

Област Добрич е в грипна епидемия до 25 януари, като учебният процес е преустановен до същата дата.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.

Миналата седмица бе обявено, че София и Варна все още са далеч от праговете за въвеждане на грипна епидемия.

Епидемия в София и Варна засега няма. Съответно учениците в двата града ще ходят на училище.   София все още е далеч от приблизителния праг за обявяване на грипна епидемия по данни на Столичната регионална здравна инспекция.

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?