Медия без
политическа реклама

Омикрон ваксините са вече в България

Те ще се прилагат само като бустерна доза на вече ваксинирани

12 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС

Ваксините, адаптирани за омикрон варианта на коронавируса, са вече в България. Както и в Европа, те ще се прилагат само като бустерна доза на вече ваксинирани хора. Това съобщиха от министерството на здравеопазването, след като ведомството одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на ваксини срещу COVID-19.

Към 12 септември в страната са доставени 290 880 дози от омикрон ваксината на "Пфайзер"/"БайонТек" Comirnaty Original/Omicron BA.1 и 1800 дози от омикрон ваксината на "Модерна" Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

От днес бустерна доза от адаптираната ваксина на "Пфайзер" може да бъде поставена в имунизационните кабинети на РЗИ, при общопрактикуващите лекари, както и в разкритите ваксинационни кабинети в лечебни заведения. Всички РЗИ вече са снабдени с достатъчни количества от нея, като в момента тече снабдяването на общопрактикуващите лекари и на ваксинационните кабинети в болниците, посочват от МЗ.

Адаптираната иРНК ваксина на "Модерна" ще бъде разпределена до РЗИ в рамките на тази седмица, а поставянето ѝ ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети. Информация за съответните кабинети на ниво област ще бъде публикувана на интернет страниците на РЗИ.

 

ПРЕПОРЪКИ

За първична ваксинация се прилагат иРНК ваксини Comirnaty (ваксината на "Пфайзер/БайонТек") или Spikevax ("Модерна") срещу оригиналния вариант на SARS-CоV-2 или векторната ваксина на "Янсен" (JCOVDEN).

За бустерна доза се прилага адаптирана иРНК ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 г. най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19:

· Имунокомпрометирани;

· Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

· Пациенти на хронична диализа;

· Пациенти с онкохематологични заболявания;

· Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

· Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

· Възрастни хора на и над 65 г.;

· Лица над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от 6 месеца.

Становището на Експертния съвет е във връзка със съвместното изявление на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център по превенция и контрол на заболяванията относно възможността за прилагане на бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина срещу COVID-19, поясняват от МЗ.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

омикрон, ваксина, COVID-19