Медия без
политическа реклама

Нова генерация изкуствено сърце имплантираха в болница "Чирков"

18 Юли 2023
УМБАЛ

За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ (доскорошната "Св. Екатерина") поставиха нова генерация изкуствено сърце Heart mate III, съобщиха от лечебното заведение. Устройството е имплантирано на 37-годишен пациент с терминална сърдечна недостатъчност, дължаща се на дилатативна кардиомиопатия.

37-годишният мъж постъпва в лечебното заведение с крайна форма на сърдечна недостатъчност, със симптоми на задух, сърцебиене и умора. Помпената функция на сърцето е отслабнала драстично и достига 10-15%. Състоянието му налага или трансплантация, или поставяне на друг вид устройство, което да подпомогне сърцето, докато изчака подходящия донор.

Операцията е извършена от екипа на проф. Димитър Петков, който имплантира изкуственото сърце Heart mate III. Пациентът е в добро общо състояние и е вкаран в листата на чакащите за сърдечна трансплантация.

Новата генерация изкуствени сърца Heart mate III са най-иновативните и щадящи организма устройства. Пациентите имат по-дълъг период на преживяване, съпоставим почти с този на една сърдечна трансплантация.

Българските пациенти вече ще са напълно равностойни с пациентите от останалите развити държави, в които от години се имплантират такива устройства, посочват от болницата, която е единствената, която извършва тези операции.

 

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ

От вчера в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се извършват безплатни кардиологични прегледи. Часовете за дните до 21 юли са запълнени и поради големия интерес срокът се удължава с още една седмица. Кардиолозите на лечебното заведение ще преглеждат безплатно до 28.07.23 г.

Консултациите ще се осъществяват всеки ден от 08.30 до 12.30 часа в дежурния кабинет на Медицински център „Св. Екатерина“, след предварително записване на телефон 02/ 9159 586; 02/ 9159 585. Не е необходимо пациентите да носят направление от личен лекар.

Безплатната профилактика ще включва преглед от лекар, измерване на артериалното налягане и ЕКГ.

Ключови думи:

медицина, операция, болница

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?