facebook
twitter

Здраве

Най-новата болест при децата е екотревожността

Учените предупредиха за цунами от уплашени подрастващи
1 097
 ЕПА/БГНЕС

"Къщата ни гори. Искам да сте в паника" - така започна вече популярната реч на 16-годишната екоактивистка Грета Тунберг на Световния икономически форум през януари. Имаше нещо тревожно, почти ужасяващо в нейната настойчивост.  "Имаме по-малко от 12 години от момента, когато няма да можем да поправим грешките си... провалихме се по отношение на климатичните промени". С тези думи, стигали до милиони през телевизията, радиото и социалните медии, изглежда, светът започна да забелязва въпроса.

Шведската тийнейджърка беше поканена да говори пред световните лидери, включително американския президент Доналд Тръмп, на срещата за ООН за климата. "Ние сме в началото на масово изчезване", предупреди тя, задавена от емоции. А милиони ученици по цял свят, вдъхновени от Грета, излязоха на "стачка" - не отидоха на училище и настояваха за мерки срещу климатичните промени.

Като родител е трудно да игнорирам влиянието, което тя - и изобщо страховете за околната среда като цяло оказват върху децата. Подрастващите също приемат сериозно въпроса какво можем да променим - да използваме по-малко пластмаса, по-малко енергия и горива, да рециклираме. И това може да е само хубаво.

 

Но има и някои сериозни опасения

 

Психолозите предупреждават, че апокалиптичните прогнози за климатична катастрофа, представяни от Грета и организации като "Екстинкшън рибелиън", могат да доведат до проблеми с менталното здраве при подрастващите. Миналата седмица психолози от университета Бат предупредиха за "цунами" от деца, които търсят лекари, терапевти и учители, които да им помогнат да овладеят тревогите си за надвисналия ужас, включително и с лекарства, и то с рецепта. Тревожността и стресът за последиците от климатичните промени подкопават психичното здраве, предупреждават и от Американската асоциация на психолозите.

На мен като майка на деца в началното училище в Англия това ми звучи достоверно. Само преди седмица приятелка ме попита дали мога да я посъветвам как да се справи с тревожността на сина си. "Той си притеснява за покачването на нивото на океаните, мисли, че ще се събуди и къщата ще е под вода, а семейството му ще се дави", каза тя. Друга майка ми сподели в Инстаграм, че 8-годишното й дете се притеснява, че светът свършва. Друга твърди, че синът й е "травмиран", след като е гледал видеа как морски костенурки и китове умират, задушени от пластмаса. Родителите са ядосани на крайните кампании за защита на околната среда, защото подобна риторика плаши децата. "Не позволявам на децата си да гледат филми за възрастни, вероятно трябва да ги предпазвам и от стресиращи прогнози за климатичните промени", коментира Алис, майка на две деца.

 

Какво да правим, ако се озовем с дете, стресирано и уплашено за бъдещето на света?

 

С детето трябва да се говори откровено, защото желанието за съобразен с околната среда живот е нещо положително, съветва детският психиатър д-р Катрин Холинс. "Нека децата разберат, че не са сами в опасенията си. Питайте ги от какво се страхуват и откъде е дошъл този страх", казва тя. Успокойте ги, като поставите нещата в перспектива - повишението на нивото на световния океан може да има незабавен ефект върху живота на полярните мечки, но не и за хората в Обединеното кралство, дава пример тя.

Учителят и психоаналитик Ема Гледхил предупреждава, че не бива да се отричат материалните блага - вместо това е добре родителят и децата да проучват нещата заедно, което ще помогне на малките да развият балансирана гледна точка. "Можете де обсъждате притеснения, информация, ужасяващи прогнози и травмиращи кадри и да насърчавате децата да реагират не сякаш идва краят на света, а да мислят какво могат те самите да направят, за да помогнат", обяснява тя. Тя припомня и колко е важно да се балансира между ужасяващите и успешните истории - "Открийте добри новини за околната среда, които показват, че промяната в поведението има положително влияние върху планетата". Например - бързо проучване в интернет ще покаже, че озоновата дупка се е свила, вторият по големина коралов риф вече не е застрашен, а замърсяването на въздуха в Китай намалява.

Едно от нещата, които плаши най-много децата, е, че са безпомощни в ситуацията. Но има примери за това как определено потребителско поведение води до големи промени, допълва Гледхил. Например как благодарение на кампаниите и различни мерки намалява употребата на найлонови торбички.

Психологът от университета в Бат Каролин Хикман предлага да се говори за "искам" и "имам нужда": следващия път, когато детето поиска да му купите нещо, попитайте го: наистина ли имаме нужда от това, или можем да минем и без него? Независимо дали са панталони, играчка или солети, производството, доставката и отпадъкът от стоката имат влияние върху планетата и ако сме по-малко консуматори, ще имаме по-малко негативно влияние върху околната среда. 

При по-тежки случаи, при които тревожността и ужасът от края на света влияят върху ежедневието на детето, е добре да се търси професионална помощ. Когнитивната поведенческа терапия може да е от полза - тя помага хората да се отърват от фиксации върху ирационални мисли. 

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Грета Тунберг ще се кара в Европарламента за климатичния закон

04.03.2020

2569 73
Майката на Грета Тунберг описа трудното детство на дъщеря си

23.02.2020

1304 1
Би Би Си прави документален сериал за Грета Тунберг

10.02.2020

1030 27

Коментари

Самуил Петков

Не само децата , а и всички ние , трябва да сме на митинги за по-хладно време!

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

По-хладното евентуално ще дойде, защото - за късмет, може да се окаже, че навлизаме в период на соларен минимум , който ще трае приблизително от 2020 до 2055 с пик 2030-2040 . Но за разлика от минимума през 17 в., не се предвиждат шейни и кънки по Темза.

Жаркова, която публикува изследванията си и предсказа този минимум":

https://www.nature.com/articles/s41598-019-45584-3

Naturally, on top of this increase of the baseline terrestrial temperature, there are imposed much larger temperature oscillations caused by standard solar activity cycles of 11 and 350–400 years and terrestrial causes. The terrestrial temperature is expected to grow during maxima of 11 year solar cycles and to decrease during their minima. Furthermore, the substantial temperature decreases are expected during the two grand minima47 to occur in 2020–2055 and 2370–24156, whose magnitudes cannot be yet predicted and need further investigation. These oscillations of the estimated terrestrial temperature do not include any human-induced factors, which were outside the scope of the current paper.

 

Но също така, същата Жаркова :

https://cosmosmagazine.com/climate/researcher-warns-of-climate-change-complacency-over-mini-ice-age

 

Zharkova ends with a word of warning: not about the cold but about humanity's attitude toward the environment during the minimum. We must not ignore the effects of global warming and assume that it isn't happening. “The Sun buys us time to stop these carbon emissions,” Zharkova says. The next minimum might give the Earth a chance to reduce adverse effects from global warming.

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Психолозите предупреждават, че апокалиптичните прогнози за климатична катастрофа, представяни от Грета и организации като "Екстинкшън рибелиън", могат да доведат до проблеми с менталното здраве при подрастващите. Миналата седмица психолози от университета Бат предупредиха за "цунами" от деца, които търсят лекари, терапевти и учители, които да им помогнат да овладеят тревогите си за надвисналия ужас, включително и с лекарства, и то с рецепта. Тревожността и стресът за последиците от климатичните промени подкопават психичното здраве, предупреждават и от Американската асоциация на психолозите.

15 века християнското население живя в очакване на Апокалипсиса и Страшния съд, заобиколено от вещици, караконджоли, таласъми и подобни и децата бяха масово плашени с такива докъм 60те години.

Предишното американско поколение живя в ужаса на очакване на ядрена война, да не говорим за хилядите семейни противоатомни укрития, които обикновените американски семейства си направиха и поддържаха с десетилетия.

Вече не зная коя година ни заплашват, че бялата раса била застрашена, бялото население ще бъде претопено, изнасилено и избито от черни, латиноси, араби и какви ли не.

Но само и единствено тревогата от климатичните промени има негативни психологически последици за децата.

xantip

Физиономията на снимката е доста показателна/плашеща/!

Banshee
снимка на Banshee

Ама как си хармонират детската екотревожност и старческото екобезгрижие, а? И двете страни са си прави, за техния лайфтайм се отнася.

urupuchi

Клета Тунберк който не чете
Клета Тунберк който не чете
Той голям не ще да порасте
Не ще има лъскава тесла
И ще гледа марс през очила!

Аре сички заедно:

Клееета Тууунберг който не чете...

urupuchi

 "цунами" от деца, които търсят лекари, терапевти и учители, които да им помогнат да овладеят тревогите си за надвисналия ужас, включително и с лекарства, и то с рецепта.

 

Как така лекарства, и то с рецепта?! Не знаят ли какъв е 'въглеродния отпечатък' на една таблетка Антигретин!?

маргаритка2

Една от причините да изолират лудите в миналото е, че подлудяват околните.

 

След като сме в ерата на почти всеобща комуникация, логично е и лудостта да стигне невиждани размери.

 

Все още се колебая, но май това явление Тунберг е потребителска контрареволюция, а не революция.

 

В крайна сметка до какво би довела?

 

Тези, които сме ходили на училище, имаме някаква представа.

 

Както и да е.

 

Мента! Глог! Валериан!

маргаритка2

Между другото, този страх е нормален в детското съзряване. Около 6-8 годишни, част от осъзнаването на света.

На 16 вече не знам как трябва да се процедира. 

 

Много би ме изкефил репортаж от Факултето по темата.

onogondur

Хайде стига с тази огретения.

Влез или се регистрирай за да коментираш