Медия без
политическа реклама

Грета Тунберг бе осъдена на глоба за нерегламентиран протест

24 Юли 2023
ЕПА/БГНЕС

Шведската екоактивистка Грета Тунберг бе осъдена за неподчинение на полицията. Съдът в Малмьо наложи на 20-годишната Тунберг глоба в размер на 1500 крони (130 евро). Максималната присъда по това обвинение е шест месеца затвор. 

Миналият месец активисти организираха митинг и блокираха пристанището в град Малмьо. Тунберг също беше част от протеста, като отказа да се подчини на полицейските заповеди да напусне мястото. Според обвинението тя "е участвала в демонстрация и е блокирала трафика", а след това "е отказала а е подчини на полицията при заповед да напусне мястото".

"Вярно е, че бях там, вярно е, че получих заповед, на която отказап да се подчиня. Но отричам да съм направила престъпление", заяви Тунберг пред съда. 

По-рано говорителката на екологичната активистка група "Ta tillbaka framtiden" Ирма Келстром каза: „Ако съдът избере да разглежда нашите действия като престъпление, той може да го направи, но ние знаем, че имаме право да живеем и индустрията за изкопаеми горива стои на пътя на това."

"Ние, младите хора, няма да чакаме, а ще направим каквото можем, за да спрем тази индустрия, която изгаря животите ни“, заяви още Келстром, обяснявайки плановете на групата за продължаване на гражданското неподчинение.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Грета Тунберг, арест

Още по темата