Quantcast

Медия без
политическа реклама

Липсва важно лекарство за хора с трансплантации

Проблемите ще се задълбочат след края на юни

12 Юни 2023Обновена
Pixabay

Проблемите с лекарствата застигнаха и пациенти с трансплантирани органи. Пациентски организации предупреждават за проблеми с лекарство, което се приема всеки ден от голяма част от трансплантираните хора у нас. Медикаментът CellCept е имуносупресор, който помага на организма да не отхвърли трансплантирания орган.

Медикаментът не е наличен в аптеките от около три седмици, каза пред БНР Георги Пеев от Хасково, който е трансплантиран с два органа. От фирмата вносител уточниха, че има осигурени количества от медикамента до края на юни и в момента няма проблеми. Въпросът е обаче какво ще се прави след този месец. МЗ са получили уведомление от притежателя на разрешението за употреба, че продажбите ще бъдат преустановени от 30 юни поради производствени причини. Нова доставка се очаква около средата на август.

Институциите не са информирали навреме нито пациентите, нито лекарите за този общоевропейски проблем, твърди пациентът от Хасково. МЗ обаче твърди, че са получили уведомление на 30 май и веднага са уведомили експертния съвет по трансплантология за очертаващия се недостиг. Същия ден са изпратени писма до агенцията по лекарствата и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства с призив да се запазят внесените в страната количества от въпросното лекарство (не е ясно защо веднага не е спрян износът по механизма със забранителния списък, където лекарството в момента не е включено, а се разчита на призив).

От четири лекарства, разрешени за употреба от Европейската агенция по лекарствата с търговски имена CellCept, у нас в съответните списъци е включено само едно - това, за което се очертава недостиг. Има обаче и генерик на "Новартис" - Myfortic. Към фирмата е изготвено писмо с искане на информация за внос на количества през следващите няколко месеца, както и дали ще може да поеме евентуално завишено търсене. Проучват се и възможности за включване на друг лекарствен продукт CellCept - CellCept 500 mg film-coated tablets, в терапиите на трансплантираните у нас по линия на изключението, което позволява да се прилагат продукти, за които липсва алтернатива в страната.

"Имаме горчив опит със заместител, т.нар. генерици. Надявам се да не се стигне дотам, но ще е абсурдно, ако се стигне", коментира Георги Пеев пред държавното радио.

Още по темата