Медия без
политическа реклама

ЕК разреши ваксината Imvanex срещу маймунска шарка

25 Юли 2022
СЗО

Датската биотехнологична компания Bavarian Nordic обяви днес, че Европейската комисия е дала разрешение нейната ваксина Imvanex да се използва като защита срещу маймунска шарка. Според съобщението на компанията, цитирано от БНР, ЕК е позволила в разрешението за пускане на пазара на ваксината срещу едра шарка на компанията, IMVANEX®, да бъде включена защита от маймунска шарка и заболяване, причинено от вируса на това заболяване.

Одобрението следва положителното становище на Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) на 22 юли 2022 г. То е валидно във всички държави-членки на Европейския съюз, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, се посочва още в съобщението.

През почивните дни Световната здравна организация обяви епидемията от маймунската шарка за извънредна ситуация с международно значение.

 

Има съмнение за нов случай на маймунска шарка у нас, съобщи bTV, позовавайки се на директора на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова. Става дума за мъж, контактен на един от първите двама заразени. Той е в добро състояние и е на домашно лечение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата