Quantcast

Медия без
политическа реклама

Робърт Плант е заклет фен на отбор от шеста дивизия

Прочутият вокалист на Led Zeppelin също така е трети вицепрезидент на "Уулвърхемптън"

04 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС
Робърт Плант (на преден план) се настанява да гледа гостуването на "Уулвърхемптън", на който е трети вицепрезидент, срещу "Челси" през октомври м.г.

За журналисти и фотографи в Англия е истинска находка да видят световноизвестния музикант Робърт Плант на мачове на елитния "Уулвърхемптън", а още повече - на аматьорския "Кидърминстър Хариърс". Но за феновете на двата отбора, а и по-запознатите с интересите на вокалиста на "Лед Цепелин" това не е никаква изненада.

Защото Плант е привърженик на "Кидърминстър", тъй като е отраснал в района. А близкото селце Дженингс Фарм, където той е живял през 70-те години на миналия век и е само на 5 км от стадиона на тима - "Егбъро", е увековечено в песента на "Лед Цепелин" Jennings Farm Blues.

Като доказателство за привързаността на музиканта към "Кидърминстър" е фактът, че той предпочита през миналата година да посети мач на тима срещу елитния "Уест Хем" в 1/16-финал от турнира ФА къп, вместо на любимия от детството си отбор "Уулвърхемптън" два часа по-късно.

По повод това паметно събитие за градчето (55 000 жители) Плант казва преди мача: "Когато бях дете това бе невероятно богато място. Бизнесът процъфтяваше, най-вече производството на килими и селското стопанство. Сега е друга епоха, но футболът и влиянието, което носи, тече във вярната посока по кръвоносната и нервната система на града."

Думите му се оказват невероятно точни. "Кидърминстър" почти печели мача, но два пъти драматично изпуска успеха, когато не успява да удържи аванс от 1:0 до 90-ата мин. и да устиска 1:1 в продължението, като в крайна сметка губи с 1:2 с гол в 120-ата мин. Паметен миг е, когато телевизионните камери дават

 

вокалиста на "Лед Цепелин" как нервно хапе устни

 

в 85-ата мин., тайно надявайки се, че любимците му ще запазят крехкия си аванс.

Въпреки това Плант е привързан най-вече към "Уулвърхемптън", за който дори е играл в благотворителен мач. През август 2009 г. рок звездата дори стана трети вицепрезидент на "вълците", макар това да е повече почетна длъжност.

"Бях на пет години, когато баща ми за пръв път ме заведе на ст. "Молиню" (б.р. - стадионът на "Уулвърхемптън") и Били Райт (б.р. - легенда на "Уулвс" и английския национален отбор) дори ми помаха. Наистина! И това беше - бях спечелен за каузата от този момент нататък", разказва Плант пред местния вестник "Експрес & Стар" през 2010 г. за влюбването си в отбора на "вълците".

А за другата си футболна страст добавя: "Кидърминстър" винаги е бил моят втори отбор след "Уулвс", които съм подкрепял цял живот. Когато "Кидърминстър" трябваше да играе с "Уест Хем" за ФА Къп бях някъде в Америка. Но знаех, че това е специален ден и не бива да се пропуска. За съжаление, съвпадаше с мача на "Уулвърхемптън". А не можех да посетя и двата, ако нямах изстребител под ръка. Бил съм на много мачове на "Кидърминстър" преди. Веднъж бях на плейоф за влизане в по-горна дивизия и тогава отборът загуби. По това време бях записал наполовина албум и

 

бях в сълзи на връщане към Лондон,

 

където трябваше да довърша работата си. Това е ужасно, когато отборът, който поддържаш цял живот има непреодолимо препятствие в лицето на "Чорли" в Лига Йоркшир".

Робърт Плант рядко се възползва от ВИП ложите на стадионите "Егбъро" (на "Кидърминстър") и "Молиню" на ("Уулвърхемптън") и често може да бъде видян на трибуните с обикновените фенове.

През 2004 г. двата отбора се падат един срещу друг отново за ФА Къп, на 1/32-финал Тогава Плант е заснет да гледа мача в Кидърминстър със смесени чувства на лицето си. Двубоят завършва 1:1, но в преиграването печели по-класният тим на "вълците".

Засега Робърт Плант отрича, че ще пише песен, която да бъде химн на "Кидърминстър" или на "Уулвърхемптън". Но човек никога не знае. Поне е ясно друго - оглеждайте се на следващото домакинство на някой от двата отбора. Много е вероятно там да видите най-популярния им привърженик, който за 90 минути е забравил всичко друго, включително музиката, и се е отдал на другата си страст - футбола.

Още по темата