Медия без
политическа реклама

Разследването за обезобразеното момиче е грешка след грешка на властите

31 Юли 2023

Има много сериозни пропуски по разследването за обезобразеното 18-годишно момиче от Стара Загора. Това коментира в предаването (О)позиция на "Сега" наказателният адвокат Людмил Рангелов.

Според него грешките започват от Районната прокуратура в Стара Загора, която претендира съдът да задържи Георги Николаев, обвинен, че е причинил средна телесна повреда на приятелката си, без да представи доказателства, които да позволят това.

В съдебно-медицинската експертиза е записано, че става дума за временно разстройство за здравето, неопасно за живота. Това означава, че е причинена лека телесна повреда, обясни адвокатът. Според него Районният съд не е коментирал експертизата, когато е задържал обвиняемия.

"От гледна точка на обществена оценка решението да бъде задържан е справедливо, но от гледна точка на закона е напълно незаконосъобразно", смята юристът. И припомня, че пред втората инстанция дори прокурорът не поддържа искането Николаев да остане в ареста.

Рангелов посочи още, че съдът няма право да преквалифицира основанието за задържане, но е можал да поиска допълнителна експертизата, т.е. да се види дали няма средна телесна повреда, както твърди прокуратурата. И да го беше сторил обаче, той трябваше да пусне обвиняемият, докато чака резултата, посочи адвокатът.

Според него изначално Районната прокуратура е трябвало да повдигне обвинение за лека телесна повреда, причинена с особена жестокост. Съдът не може да преквалифицира обвинението, посочи още адвокатът.

Според него и Районната прокуратура, и Районният съд са подходили доста формално.

Рангелов вижда грешка и в това, че експертизите, за които едва сега прокуратурата се сети, не са назначени в самото начало, "когато последиците са най-остри". Той критикува и че не е назначена експертиза със задача да оцени дали има трайно обезобразяване на жертвата.

Прокурорите са закъснели и с повторния разпит на жертвата. Затова и заканите с убийство стават ясни едва сега.

"Първите няколко дни е възможно да приемем извинението, че самата жертва не е била в състояние да даде показания. Но събитието е от 26 юни, днес сме 31 юли", каза адвокатът.

"Законът не пречи в никакъв случай. Хипотезите на леката и средната телесна повреда са достатъчно утвърдени в европейския правен свят. Проблемът е в хората, там възникват затрудненията. И по бързината, и по задълбочеността, и по отговорността както към самия пострадал, така и към обществото", посочи юристът.

Как ще приключи случаят – ще има ли наказания за магистрати и осъдителна присъда за обвинения? Вижте прогнозата на Рангелов във видеото.

Още по темата