Медия без
политическа реклама

Да променим само матурите е безсмислено

11 Юли 2023

"50 точки от 100 т. среден резултат на матурата по български е чиста двойка. Никъде в света не получаваш половината възнаграждение за 30% свършена работа. Време е да стреснем, отдавна е време да се стреснем , но не да влезем в спирала от взаимни обвинения, а да водим конструктивен разговор, обърнат към бъдещето", това коментира образователният експерт Нели Колева от "Заедно в час" в предаването "(О)позиция" на "Сега".

"Трябва да престанем да бягаме от истината. Българската образователна система не се справя с най-важната си задача - да образова така учениците, че да ги подготвя за живота. Всички носим отговорност за това и всичко имаме роля за решаването на тези предизвикателства", казва Колева. По думите й в България няма съгласие какво трябва да е качественото образование и липсва система от критерии, по които да проследяваме качеството в реално време. "В образованието се инвестира колосален ресурс. Да, сега бюджетът е намален, това не е добре, но от старата оперативна програма в образованието са влезли 1.2 млрд. лв. за повишаване на квалификацията на учители и за работа с талантливи деца и такива от уязвимите групи. Никой не пита как се изразходва този колосален ресурс и защо въпреки непрекъснатото обучение на учители, резултатите не помръдват", посочва тя.

"Различни учебни програми, различно оценяване и различна продължаваща квалификация за учителите" - това според Нели Колева е част от рецептата за подобряване на ученическите резултати. Учебните програми, според някои твърде лесни, според други - сложни, според нея са просто неподходящи за реалността. Експертът приветства намеренията за промяна на формата на изпитите, които заяви просветният министър проф. Галин Цоков. Според нея обаче просто нов формат без други промени ще е "реформа на парче". "Това е все едно цял живот на учите на български и накрая да ви изпитат на френски. Да променим формата на изпитванията, без да променяме образователната философия и смисъл, би било изключително неправилно", смята тя. 

Повече за това как да се преодолеят огромните образователни неравенства между различните региони у нас, защо голяма част от учителските квалификации се провалят, защо трябва да спрем да говорим за "дисциплина" в класната стая и кои са най-спешните мерки, които биха дали бърз резултат, гледайте във видеото.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?