Медия без
политическа реклама

Паралелна реалност

Съдебната реформа: да спасим д-р Франкенщайн от чудовището

24 Май 2023
Този плакат се разпространява сред профилите, групите, страниците и тролетариата ма ГЕРБ.
Този плакат се разпространява сред профилите, групите, страниците и тролетариата ма ГЕРБ.

НЕ МИ СЕ ХИЛИ, ТИ СИ ГО СЪЗДАДЕ! 

След като Добрите сили се разбраха с бившите Лоши сили да завъртят ротативката на историческия компромис, някои сложни неща вече имат по-просто обяснение.

Абстрактното понятие "съдебна реформа" вече има конкретни измерения и може да се обясни на електората без опасност от мозъчно възпаление на народа. Сега всичко е ясно: реформа на съдебната система значи да пазим чекмеджето на другарчето и да не даваме на льошия чичко прокурор да бие нашите политически приятели.

Ние не сме в коалиция, ама няма и да позволим на Гешев да разгръща политически репресии!

Преди в това понятие-лозунг "съдебна реформа" се съдържаха препратки към странни словосъчетания-абракадабра: "механизъм за контрол на главния прокурор", "изменение в чл. 126 от Конституцията", "намаляване на Парламентарната квота във Висшия съдебен съвет" и още някакви такива, от които на електората му се завиваше свят, като някои даже губеха равновесие, припадаха и нямаше кой да им даде чаша вода.

Сега няма такива проблеми.

Бившите лоши сили навремето като един д-р Франкенщайн създадоха чудовището всесилен Главен прокурор, когото използваха за бухалка и чадър.

Сега обаче самите те са застрашени от чудовището - създадено от тях и изпуснато от контрол.

Но животът е томбола (tombolare = премятане, преобръщане, падане), днеска си долу, утре си горе, вчера в изолация, днеска на ротация...

Оня ден беше монстър-председател, вече си под специалната защита на съдебната реформа.

Така и Делян Добрев - беше монструозен министър, беше мениджър на хасковски дриймтийм, беше фигурант в Кумгейт, беше наемател на майка си, беше "на прощаване" с политиката, беше в гербава немилост, беше реабилитиран в рамките на ГЕРБ... А сега Гешев му иска имунитета и Добрев, този Бай Добри на българската политика, вече е жертва на прокуратурата и трябва да го защитим от политически мотивирани репресии.

Ето това е същността на съдебната реформа.

Ако все пак Гешев успее да му вземе имунитета, Добрев пак няма да го осъдят - най-много да го поотръскат малко.

***

А за терзанията на самия д-р Франкенщайн Мери Шели е написала някакви такива редове - клетият доктор се вайкал, че от научно любопитство е създал такова страшно чудовище, без да си даде сметка за последствията. Да си представим как д-р Бойко Борисов седи в Зайчарника, на една страна захвърлил Гьоте, на другата "Винету" - и потънал в мозъчни кърви, чете и пъшка над "Франкенщайн", и се вайка с думите от романа:

"О! Лесно му е на нещастника да се смири, но за престъпника няма покой. Мъките на гузната съвест отравят насладата, която човек намира понякога и в прекомерната душевна болка."

Това е, разбира се, волност на въображението - мъките на Борисовата съвест.

Много по-вероятно е да се почесва по шкембето и да ликува: как им го отвъртях пак с двеста! Аматьори!

***

КАУНГЕЙТ

Скулптура "Хасковски каунь" | Опознай.bg

Разбираме, че не всеки интелигентен българин е наясно с разпределението на ролите в историята за чудовището на Франкенщайн - кой доктор, кой монстър, кой жертва, кой нещастник, кой престъпник. Затова в по-народен вариант призивът за разпъване на реформистки чадър над функционера Добрев може да звучи и така: ДА СПАСИМ ХАСКОВСКИЯ КАУНЬ! Каун даже малко се римува с кум.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата