facebook
twitter

После

Вибрато

Стига с тая слободия, главанаци!

автор
ИВО БАЛЕВ
1654

БНР тръгна да сваля Силвия Великова от ефир, като за 24 часа смени две и половина версии за мотивите за отстраняването. Последва реакция на солидарност и протест от колеги, след което премиерът нарече ръководството на радиото "главанаци", Великова бе върната в ефир, всички мерки срещу нея бяха отменени и продължаваме напред.

Специален акцент искаме да отделим върху мотивите за отстраняването на Великова от ефир - тези мотиви се сменяха като нотариалните актове на Пламен Георгиев ди Терасо. 

Първо бе обявено, че заниманията на Великова в радиото не отговарят на длъжностната ѝ характеристика (?!) - тя като "старши редактор" не можела да ходи да репортерства и да води предаване. Затова и първото предложение към Великова бе да обучава стажанти - за да е по-старша и по-редакторска. Малко по-късно, след реакцията на колегите, решението бе коригирано, като ръководството на радиото обяви нещо нечувано, че в името на плурализма ще назначава ководещи и сърепортери - за да изразяват и другата гледна точка. На този етап мотивите за мерките срещу Великова вече се обясняваха именно с недоплурализма и едностранчивостта ѝ, както и със скорошна санкция от СЕМ заради конкретно нарушение на Великова плюс нейно включване в ефир, когато била в отпуск - Великова тогава се включва, за да съобщи, че се организира протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор (!). 

След което вече се намеси и премиерът, понеже той пък никак не обича да му вдигат джабала на улицата и винаги се хвърля като лъв да спасява унижените и оскърбените. 

Той блъвна отровна тирада срещу "главанаците" от ръководството на радиото, каза им да си оправят кашата и да хвърчат оставки със страшна сила - и временният шеф на радиото изгърмя. Изгърмя като Търговски регистър и като лични данни в НАП - Николай Кръстев се казва, ако има значение. И неговата трагедия е интересен случай, но в тоя момент няма да се разсейваме с него.

Истинската причина за недомерките е поведението на Великова и позициите, които заема, отразявайки може би най-тежкия ресор в професията - съдебната система. 

А в тая клета съдебна система предстои да се избира - не ми се хили! - главен прокурор. За този най-висок пост, над който е само Господ (по думите на Иван Татарчев, бивш главен прокурор), има само една кандидатура - на суперпрокурора Иван Гешев, който всеки ден лови бандити, прекъсва схеми, мачка олигарси, гази телефонни измамници и казва истината за ромския етнос - "те и циганите така правят, отмятат се от показанията си". 

Това ни съобщават за Иван Гешев почти всички медии, като се почне от групата "Корпуленшън таймс" и вестниците, които нямат общо с Пеевски, но не им личи, като минем през Канал 3, та да стигнем до БНТ - всички тия медии една през друга пеят песни за Гешев и му правят дълбоки метани. 

Това е хубаво, но още по-хубаво е да има и "друга гледна точка" - например тази на Силвия Великова, която не може да пее псалми, но може да задава въпроси. 

Неслучайно споменавам конкретно БНТ.

Историята с Великова изглежда като опипване на почвата - дали в БНР може вече да се действа по-джелатски, по-решително, по-категорично.

По-вибраторно, така да се каже. А Борисов винаги ще каже това, което в момента му се струва най-изгодно за него самия. За обикновените хора остава надеждата да имат моментно съвпадение с интересите на Борисов. 

Засега, изглежда, не може - БНР не приема да му се въздейства с вибратор.

В неделя, за да е пълна картинката, по БНТ се яви Вежди Рашидов, председател на комисията по култура и медии към НС, за да се скара по оригинален начин: "Айде стига с тая свобода на словото бе, полудяхте ли! Това стана слободия!... Бих подкрепил увеличение на бюджета на БНТ". 

Ама стига с тая свобода, наистина - главанаци ли сме, какви сме, та не разбираме от дума и от бюджет! 

***

Междувременно Борисов се съсипа да се извинява - на Великова се извини за действията на "главанаците" срещу нея, а в неделя се извини и на "Клуб Z" заради арестуван преди протеста срещу Гешев фотограф

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Управляващите ще определят със закон истинските медии

10.12.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

413 3
Рашидов ще гарантира свободата на медиите с нов закон

09.12.2019

226 6
Борисов сам предложил Варна да стане военен център

Коментари

Su38

Партнерите?

Не е лесна и вашата..

Иво Балев
Изкажете се свободно, господине/госпожо.
Su38

.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×