Медия без
политическа реклама

Дума на деня

Реставрация

17 Апр. 2019

Парижани вече са спокойни, след като българският министър-председател обеща да подкрепи възстановяването на изгорялата им катедрала. 

Спокойни сме и ние за това културно наследство - френският дух, българската експертиза и световната солидарност ще издигнат от пепелищата старата католическа катедрала, строена векове, плячкосвана, горена и осквернявана много пъти.

Думата "реставрация" идва от латински и буквално значи "възстановяване". Французите като един романски народ си ползват латинския корен. Те имат солидни традиции с революциите, което ги е довело и до идеята за реставрацията. 

Когато Виктор Юго пише "Парижката света Богородица", тъкмо е приключила реставрацията на Бурбоните - през 1814 г. династията е възстановена на трона, а новата формула на управлението е "конституционна монархия". Този опит за реставрация на монархията е неуспешен и 1830 година всичките Бурбони до един бягат презглава извън Франция. Това ни насочва към другото значение на думата - на реставрация и саниране подлежат не само катедрали и небостъргачи, но и политически режими. 

Особено ако текущият режим е калпав или не може да обясни на народа колко хубав е всъщност. 

Така по естествен път в колективното съзнание се появяват носталгията (по младостта и по предишния строй) - както днес в България милиони носталгират по Живковите времена и жадуват реставрация на туй, що не може да се реставрира. Бойко Борисов като историческа фигура е наясно, че което си е отишло, няма да се върне, но за всеки случай мобилизира подкрепа с героичната декларация, че се бори с "пълзяща диктатура" - сиреч реставрация на Живковизма. 

Революцията по самата си същност е нещо, което генерира стрес, затова всяка революция върви с успоредни мераци за реставрация - това на езика на революцията се нарича също "реакция". Реакцията е желанието да се върнем към нещо, което вече го няма. 

А реставрацията е желание да се възстанови разрушеното от времето (или духа на времето) и да се продължи напред. 

Извън всичко това, загрижени за архитектурното здраве на Париж, предлагаме на реставраторите за всеки случай да изпишат на катедралата един псалм 90 на глаголица - като мощен енергиен щит!