Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Приоритети и жалони

12 Ноем. 2019

Кои са принципите, от които всяка медия трябва да се ръководи. Някой наивник може да каже: достоверност, обективност и бързина. Според "Труд" обаче трите стълба на журналистиката са други. "Класическият консерватизъм със своите три символа - Бог, Отечество, Семейство, е определящ в отношението на вестника към политическите, икономическите и социалните семейства и процеси в България и света", пише отскоро на 1-стр. на изданието. Всички в тази държава обаче са се загрижили за "семейството". Така например в писма, записки и работни документи на ръководството на вече фалиралата КТБ се говореше за многомилионни кредити, записани на името на "фирмите на семейството", "фирмите на фамилията" или "фирмите на ДП".

Премиерът Бойко Борисов има и други приоритети. "Интерконекторът Гърция - България" е сред ключовите приоритети на кабинета", пише най-отпред в един от вестниците на семейството "Монитор". Не може да му се отрече на Борисов, че държи на постоянството. По-паметливите се сещат, че още през 2009 г. този и още два интерконектора бяха обявени за приоритетни заради газовата криза през зимата. Другият приоритет, от който премиерът не иска да се откаже, е магистрала "Хемус" - и той многогодишен. "Министър-председателят провери извънредно строежа на АМ "Хемус", известява пак "Монитор". Обичаме, когато Борисов инспектира и издава разпореждания с неконвенционална адеквакност. 

Защото каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи...

"Шефът на Българската банка за развитие се самоназначил в пет борда", пише левият "Дума", а по-рано и десният "Капитал". От статията става ясно, че комбинативният Стоян Мавродиев си дал работа като председател на няколко дъщерни дружества на ББР и така си наредил възнаражденията, че достигнали почти половин милион за година. Същият преди време пак съблюдаваше строго семейните ценности. Докато Мавродиев беше шеф на Комисията за финансов надзор, щастливо проспа фалита на КТБ.

Още по темата