Медия без
политическа реклама

Факт-чекмедже

Песков и Божков едновременно обявиха война

22 Март 2024
Pixabay

УНИСОН
Днес в световната политика се случиха две странно римуващи се новини: говорителят на Путин Дмитрий Песков за първи път нарече войната - война, а бизнесменът домашен арестант Божков изрече същата дума по отношение на неговата борба с българските институции, най-вече нереформираната съдебна система. 
До днес в Руската федерация да кажеш думата война във връзка с Украйна беше вид престъпление според Закона за фейковете, както е популярен членът в Наказателния кодекс за дезинформация и дискредитация на Въоръжените сили на РФ. Въпреки този закон и въпреки реално осъдените хора по него, досега също се употребяваше думата война - но за едни това е позволено, за други не. В популярните политически шоута по федералните канали имаше журналисти и говорещи глави, които наричаха войната - война, но не всички и не постоянно. Военкорите на фронта, които са цяла отделна каста, също употребяваха безнаказано думата война. Покойният Пригожин също се ползваше свободно с очевидно най-точната дума ВОЙНА. 
От Кремъл онбаче досега не беше употребяван този термин - Путин и официалните лица винаги наричаха войната СВО (Специална военна операция). 
В интерес на истината военните интервенции на САЩ (и коалиции, водени от САЩ) по света след Виетнамската война също традиционно биват наричани точно "операции" - разбира се, в САЩ не са криминализирали употребата на думата война и не са провеждали политически репресии за антивоенни позиции.

Няма налично описание.
Из "Дойче Веле", руска редакция. 
***
И така, говорителят Песков пусна през легендарните си мустаци думата война и тя вече е легализирана. Разбира се, Песков уточни, че Специалната военна операция се е превърнала във война само заради намесата на Запада, иначе щяла да си остане операция. Това се бие със старата теза, че въобще СВО започна заради подлостта на Колективния Запад, който - опитвайки се да унищожи Русия - насъска Украйна и тласна двата народа в братоубийствен конфликт. Но както и да е - сега говорим за това как СВО вече легално може да се нарича война. Макар че най-добре да се изчака Путин да употреби думата лично, за да е сигурно, че това не е криминален акт.
Макар че всъщност и тогава няма да е съвсем сигурно, че е напълно безопасно - това, което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола. 
На вола му е позволено да участва в хекатомба (хекатомба, от гр. - жертвоприношение на 100 вола). 
Думата операция се ползваше и в контекста на първоначалните претенции на Кремъл, че нанасят хирургически точни удари, щадящи цивилното население, макар че нали от военна гледна точка биха могли да действат и по-грубо. 
Днес и двете страни във войната откровено атакуват невоенни обекти - Русия нанесе поредна и най-интензивна атака по енергийната система на Украйна, ударите по жилищни райони не са спирали, а Украйна превръща приграничните области на Русия в невъзможни за живот, особено в Белгородска област, където действат и руски диверсанти, подпомагани от Украйна. 
***
Слава богу, в европейска България съществува нещо като свобода на словото, особено в сравнение с Русия, и например домошар-арестантът Васил Божков (бивш бизнесмен вече политик) заяви, че е "в състояние на война с центровете на власт". 
Почти сме убедени, че не става дума за реална война с огнестрелни и други оръжия, но все пак синхронизмът между Песков и Божков е забавен: и двамата в един ден обявяват война. 
Божков, на когото в момента законно са ограничени някои граждански права, няма притесненията на огромното руско население дали може вече да казва война или още не е подходящо. 
А впрочем в миналото съществуваше известна автоцензура тук-там относно Васил Божков - имаше в публичното пространство известна боязън да се пише за него и да се използва известния му пиратски прякор. Но и това сякаш са понятия от миналото. 
Няма налично описание.
Из БНР.
***

 

2/5/2013 R.I.P Jeff Hanneman. A true genius of our age.Slayer - War EnsembleJust the song with the album artwork, unoriginal idea? yes, do i care? noMay I po...

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата