Медия без
политическа реклама

Актуална антена

Не тласкайте Цецерон в хаоса на артикулацията!

14 Ноем. 2018
Колаж: Неизвестен извършител.

"Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък". Тъй каза Румен Радев по повод новите застрахователни идеи на Менда Стоянова и управляващите. 

Президентът все още е новобранец в политиката, но стартира с избор на висока позиция, от която може да печели големи червени точки. 

Това дразни старите кучета в бизнеса, защото те са работили години и години за своите популистически успехи, а Румен Радев - раз-два, стана президент и си милва сюрмасите, без да носи негативен политически опит на гърба си. 

Споделяме това съждение, защото дори Цветан Цветанов - Властелина на леденото спокойствие, не успя да скрие раздразнението, когато отиде в сутрешния блок на bTV, за да овладее интонационната среда около кризата с уличните протести, но Хекимян му пусна запис от речта на президента за клетостта на българите в условия на увеличаваща се застрахователна тежест. Ето как протече след това разговорът.

***

Антон Хекимян, bTV: "Бедността на българите не е грях и законите се пишат по-скоро в интерес на бизнес лобита, отколкото в интерес на хората". 

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Г-н Хекимян! Този законопроект, за който президентът Радев коментира - това показва неподготвеност и непознаване на начина, по който се гласуват законите в българския парламент. (Вдига пръст.) Само да му напомня на президента, нека неговите асистенти или секретари да го информират за това, което се случва. Защото този законопроект специално от 5 години е тема, която се поставя от местната власт, от Националното сдружение на общините. (Водещият прекъсва госта и говорят един върху друг в борба за думата.) Ма, това е изключително важно, разбирате ли! Защото този законопроект от 30 август е на сайта за обществено обсъждане (показва с два пръста тънкостта на момента и съждението си). Къде беше президентът, за да вземе отношение тогава?! Къде беше президентът за коментарите преди гласуването (вдигнат пръст) от Министерски съвет, за да постъпи този законопроект в българския парламент. 

АХ: Приемате ли обвинението, че законите се пишат в интерес на бизнес лобита...

ЦЦ: Не!

(Пак се пехливанят за вземане на думата.)

ЦЦ: ...Добре, и-и-и-изчакайте само за секунда. Аз ви казвам специално за този закон. Той направи обръщение по Националната телевизия (показва с ръка обърната солница). Значи той или не познава, или е популист, или просто иска да тласне държавата в хаос! Защото един президент да си позволи подобно невежество (с натъртване на всяка сричка), това означава, че ти просто си извън реалната ситуация в страната...

АХ (прекъсва): Добре, вие твърдите ли, че президентът иска да тласне държавата в хаос...

ЦЦ: Разбира се! 

АХ: ...и предсрочни парламентарни избори?

ЦЦ: Разбира се!

***

Послепис по темите на деня. Граждани! Стига питахте къде е Борисов, когато стане напечено! И Сталин се е крил първите седмици след нападението на Германия 1941, но на края побеждава във Втората световна война! Той побеждава, но печелят съюзниците... Че и врагът.