Quantcast

Медия без
политическа реклама

На макс! На нож!

Финал - и след финала Плевнелиев

07 Окт. 2019
You gotta fight for your right!

Георги Любенов, БНТ: Много надежди, а сигурно и много усилия на българската държава, все пак да намерим домакинство на автомобилния завод - и той ни подмина! Не стана. Голямо разочарование ли е това?...

Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017), председател на Аутомотив Клъстер България: В никакъв случай не сме разочаровани, колкото и странно да ви прозвучи. Обаче цялата тая битка, тя започна 2017 г., когато автомобилният клъстер, ние, отидохме при правителството и казахме: нека да адресираме три стратегически инвеститора и да видим какво ше стане с тях. Тогава започнахме да работиме с "Хюндай", с БМВ и с "Фолксваген". Нещата с "Фолксваген" отидоха много, много далеч. Дори много повече, отколкото сме очаквали. Това едно! Второ - научихме много. Трето, ние направихме световни икономически новини, политически новини, ако не щете. Всички европейски вестници и световни вестници, медии, пишат за България, която е на финала на това тежко и трудно, донякъде нечестно и некоректно състезание - мога да обясня защо. Но от друга гледна точка - ние стигнахме до финала!... Вижте, България е, толкова елементарно, хората ще го разберат от половин дума. През цялото време ние работихме заедно с българското правителство, на което благодаря от все сърце. Те направиха невъзможното - и министър-председателят, и министърът на финансите, и още поне десетина министри, включително и министърът на икономиката, външни работи и така нататъка, вицепремиери - за да можем ние да дадем една страхотна оферта. Каквато никога досега, на нито един стратегически инвеститор не сме давали. Така че ние се научихме как да даваме наистина оферти, които са атрактивни на глибално ниво. Една малка България за глобалните концерни! (...)

Министър-председателят на срещата с "Фолксваген", целия борд, им каза в прав текст: всичко, което мога да ви дам по правилата и законите на ЕС и на България, на макс ви го давам! На макс! Същевременно една Турция играеше не по правилата. (...)

Неслучайно, между другото, управителният съвет на "Фолксваген" много бързо взе решение фабриката да ходи в Турция. Те разсъждават по-скоро краткосрочно. Защото Ердоган им е дал едни много големи подаръци. Както Владо Каролев каза - много безплатни банички! Земя без пари, сграда без пари, на туй отгоре ше купуваме десетки хиляди автомобили, които са индиректна субсидия. Защото 40 000 "Фолксваген Пасат" са 1 млрд. евро допълнителна индиректна скрита, но всъщност субсидия. 

ГЛ: Ама нали, г-н Плевнелиев, наричаха, тъкмо европейските правозащитници, диктатор - Ердоган? Нали беше диктатор! Нали не спазваше човешките права! Сега пък взима безплатни банички. 

РП: Хе-хе-пхе! Така е, хе-хе, виждате ли! Това е голямото разочарование лично за мен, хи-хи. Когато става въпрос за лобисти, аз имах една много, много интересна за мен среща, след която седнах в едно кафе в Берлин и дълго време разсъждавах. При което в Канцлерството, а и в други институции в Берлин, именно тоя въпрос зададоха: добре, лобистите на Турция са много ясни, те са навсякъде - невероятно много платени, включително и бившият канцлер на Германия Шрьодер; а кой е лобистът на България? И, а, ходи обяснявай, че България играе по правилата, че министър-председателят, че министрите, че правителството, че клъстерът, че бившият президент дават всичко от себе си! Да, ние сме лобистите! Прайме го от сърце, прайме го без пари и го прайме по правилата. Какво се оказва обаче? Всъщност, ние намерихме къде стои проблемът и продължаваме да бъдеме много активни в тази посока. Тоест, оказа се, че не само за фабриката на "Фолксваген", а за стотици фабрики Турция е играла по един и същи некоректен начин. (...)

Обаче е изключително важно да си дадем сметка, че всъщност нямаме никакви поводи да се притесняваме. Ние си тръгваме усмихнати и въодушевени. 

***

Послепис. Междувременно гледаме, че из Фейсбук се търкаля много красива опорка с такова съдържание. 

"Ако някой български спортист се класира втори на световното по лека атлетика в Доха, ще го носим на ръце. 

Ако се класираме втори в състезанието за новия завод на VW, сами си се подиграваме. 

Що за хора сме?..."

Още по темата