Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Икона суща

29 Март 2019

Всеки проблем си има решение, стига да му намериш подходяща чудотворна икона. "Труд" ни сочи подходящ пример: "Икона спира самоубийствата". Извадили от гръцкия манастир "Неа Макри" чудодейната икона на свети Ефрем Нови и я пратили в Ботевград, "за да спре серията от трагични събития - 4 самоубийства и убийства на съпруга от мъжа си". Ако не знаете кой е светецът, вестникът научава от отец Борис, че е "скоропослушник, наречен светеца светкавица заради бързите му чудеса".

България има и други проблеми, които се нуждаят от светкавично решение - например, спирането на корупцията на високо равнище. Лошото е, че си нямаме подходящ светец, когото да сложим на икона. Бегъл поглед към първите страници на вестниците вчера показа, че вече се е появил кандидат. Отвсякъде ни гледа непорочният образ на Цветан Цветанов.  Най-величествен е в "24 часа", където е турнат в рамка, както подобава на икона. Заглавието говори за вяра и мъченичество - "Цветанов: Каузата ми е ГЕРБ, оставам верен на нея и на премиера". Такъв и на кръст да го разпънеш, пак ще се радва, че страда в името Господне. Няма съмнение, че той е най-подходящ за борба с корупцията, защото неуморно повтаря, че е невинна жертва. Неговото мъченичество изкупва греховете на всички високопоставени новодомци, закупили си изгодни жилища на свободния пазар, където се търгува с влияние.

Даже хвърлящият камъни по него "Дума" признава, че той оставя дълбока диря в родния политически пейзаж след оставката си като депутат. Под заглавие "Цветановщината остава" левият вестник съзира тържеството на духа над материята: "Борисов се отърва показно от Цветанов, но го оставя да прави избори".

Но не всеки Цветан заслужава да бъде канонизиран. Ако се върнем на "Труд", ще прочетем: "Цветан Василев е предателят, който избяга от своята Голгота". Той отмъкна сребърниците и затова не бива да бъде изографисван на икона, щото види ли молещи се, може да им обърне джобовете - но това е, откак вече не са приятели с Шиши, преди това си беше свят.

Последвайте ни и в google news бутон