Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

123456

23 Апр. 2019

"Дума" пише, че "23 млн. души ползват 123456 като парола" в интернет, като се позовава на британско проучване. Освен това мнозина употребяват за пароли собствените си имена или имената на съпруги и приятелки. Хакерите само това чакат. Изводът е, че на хората им е присъщо да икономисват умствена енергия.

Пътуващи кореспонденти на "Сега" забелязаха тази закономерност много преди британците. Едно българско посолство на Запад бе инсталирало парола "1234" на ключалката си в секретната секция и повече от 20 години не я сменяше. Друго българско посолство на Изток наблягаше на простите имена. Касата на посланика се отваряше с паролата "Лили" (съпругата на посланика), а касата на търговския съветник - с паролата "Мими" (негова съпруга).

Но преди да се смеем на дипломатите и другите професии, най-добре е първо да погледнем себе си. Икономията на мисловна енергия се проявява в медиите като природен закон. Изданията на Дон Шиши реагират първосигнално на всеки намек за неговата порядъчност и произвеждат точно онова, от което твърдят, че се възмущават. Под заглавие "Журналистика на фалшивите новини" вестниците "Монитор" и "Телеграф" излизат с общ "редакционен коментар", чрез който реализират 50% икономия. Вместо две редакции да си напрягат мозъците да пишат коментари, отнейде се спуска готов текст. От него научаваме, че "първоизточник на лъжата (че либералите не харесват Пеевски за евродепутат) е сайтът "Юроактив" на Георги Готев". Готев обаче никога не е бил собственик на този сайт, защото е от дребните акционери в него. Друг е въпросът, че има забележимо присъствие като автор.

"24 часа" страда от класацията на "Репортери без граници": "111-о място не е вярно!", пише външен автор, чийто текст е взет за икономия от Фейсбук. Как да не е вярно, като го пише черно на бяло? Даже два пъти е вярно, защото и миналата, и тази година България е все на 111-о място, резервирано иначе за африкански демокрации.

Още по темата