Quantcast

Медия без
политическа реклама

Не са открити нови мини по румънското крайбрежие

Но румънските ВМС предупредиха, че може да има и други взривове

15 Авг. 2023
Силният вятър може да предизвика нови взривове

Не са открити плаващи морски мини след вчерашната експлозия в румънския черноморски курорт Костинещи - на 30 км от българската граница.  Това съобщиха от Генералният щаб на Военноморските сили след проучване на морското пространство в близост до румънския бряг, предаде БТА.

„Водолазни специалисти по обезвреждане на експлозиви и кораб на бреговата охрана извършиха съвместна мисия за претърсване на морската зона близо до брега на Костинещи, в резултат на което не бяха идентифицирани плаващи морски мини. Миночистачът „Вицеадмирал Константин Балеску“ (PM-274), хеликоптер на Военноморските сили IAR Puma и патрулен самолет на Съединените щати също изпълниха съвместни мисии за проучване на морското пространство между Констанца и Мангалия. Те не са идентифицирали морска мина, плаваща в наблюдаваното пространство“, информират още от Генералния щаб на Военноморските сили.

“Нещата са изключително деликатни и същевременно сериозни поради факта, че за първи път записваме подобна акция на румънска територия в периода, когато военните действия на Русия и Украйна са на няколко километра от нас”, заяви в интервю за Телевизия Антена3 генерал Кристиан Барбу, бивш ректор на Военнотехническата академия.

Мисиите за наблюдение на морския окръг ще продължат. От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. румънските военноморски сили адаптираха своите планове за действие и извършват систематични проучвателни действия на морското пространство в зоната на отговорност с военни кораби и самолети в сътрудничество със структури на националната система за отбрана, както и с партньорите в Северноатлантическия алианс, се уточнява още в изпратената до медиите информация.

“Интензивността на вятъра ще се увеличи през следващия период, което може да доведе до подобни ситуации като вчерашната в Костинещи”, отбеляза в интервю за Диджи24  говорителят на румънските военноморски сили, полковник Корнелиу Павел.  

Ключови думи:

Костинещи, мина