facebook
twitter

Технологии

Запознайте се с биткойн

Все повече фирми използват криптираните пари
670

Биткойн е най-известната, най-старата, независима от банките дигитална форма на плащане. През 2009 г. Сатоши Накамото изобретява първата криптовалута, алтернатива на банките и на познатата парично-валутна система.

Биткойнът е невидим - не се отпечатва и не може да се докосне физически. Той се създава от множество потребители по целия свят с компютърна изчислителна мощност и се съхранява в цифров портфейл.

В момента има около 18,4 милиона биткойни в обращение. В края на декември 2017 г. стойността на биткойн достигна над 20 000 долара, но след това бързо падна до нива от 4000.

 

Разлика между Bitcoin и обикновените пари 

Основната разлика между криптовалутите и нормалните пари е, че отделни групи като банки или правителства не са в състояние сами да ускорят или манипулират производството на валутни единици. Инфлацията е практически невъзможна. Друга основна разлика е процесът на създаване на криптовалутите.

Тъй като криптовалутите съществуват само цифрово и не се отпечатват в сравнение с нормалните пари, процесът на създаване също е различен.

 

Да "копаеш" пари 

Процесът на създаване на биткойни се нарича майнинг (копаене, добиване). В традиционните валутни системи централните банки печатат парите. Но биткойните не са физически, а цифрови. Биткойните произлизат от факта, че потребителите предоставят изчислителна мощност в полза на всички потребители в блокчейн мрежата.

Потребителят получава „награда“ за предоставената изчислителна мощност. Размерът на наградата зависи от предоставения изчислителен капацитет. Следователно добивът е вид децентрализирано ядро от данни, което включва всички потребители. Никой потребител не контролира мрежата. Следователно биткойните се генерират от потребителите и от тяхната компютърна изчислителна мощност.

 

В основата на цифровите валути е блокчейнът

Състои се от непрекъсната верига от хронологично последователни блокове с данни, на които се съхраняват всички транзакции в мрежата. Те са свързани помежду си чрез алгоритмични струни - така наречените хаш (хеш).

Във всеки нов блок данни се съдържа хеш на предишния. Блоковете с данни се създават по време на обработката и потвърждаването на транзакциите в цифровата валута. Тази процедура е основа и за добив на нови монети, ако протоколът за данни на съответната криптовалута предвижда тази форма на генериране на пари, аналогична на Bitcoin.

Блокчейнът изпълнява ролята на „главна книга“ за мрежата. Тази база данни обаче не се съхранява на централен сървър, а се намира на голям брой компютри, които имат пълен достъп до мрежата и активно я поддържат със своите изчислителни мощности.

Такива компютри действат като възли, които могат да бъдат оборудвани с различни функции и профили на задачите. Интервалите, на които се съхраняват нови блокове данни в блокчейна, се основават на математически алгоритми и определят периода, докато транзакцията не бъде потвърдена. В биткойн мрежата се създава нов блок с данни на всеки десет минути, други цифрови валути понякога работят на значително по-кратки интервали.

Блокчейнът гарантира сигурността на цялата мрежа: манипулирането е невъзможно, тъй като референцията на хеш между отделните блокове данни би означавала, че всички транзакции, извършени преди това, ще трябва да бъдат преизчислени. Blockchain технологията в днешни дни представлява сериозен интерес за утвърдените банки и други технологични компании.

 

Ще премине ли биткойн в масова употреба?

Приемането на биткойн е важна част от развитието на индустрията на криптовалутите. Има много проекти, свързани с blockchain, които имат за цел да осигурят обучение за биткойн и криптовалута и да популяризират използването им. Приемането на биткойн е в начален стадий и все още не се извършва широко. Използването на виртуалната валута не е лесно за обикновения човек. Но интересът расте. Употребата на криптовалута в бизнеса се увеличава непрекъснато. Нарастващото количество предприятия, физически лица и производители, които вече приемат биткойн като платежно средство, влияе положително на приемането му от обикновените клиенти и домакинствата.

Ключови думи:

Биткойн, криптовалути

Още

Тръмп нападна криптовалутите, включително и тази на Фейсбук

12.07.2019

1085 10
Холандия и Люксембург блокираха сайт за криптовалути

22.05.2019

760 3
Измами по пижами

11.03.2019

278