Медия без
политическа реклама

Tesla ще представи такси робот на 8 август

Това обяви лично Илoн Мъск в своя профил в социалната мрежа X

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, обяви в своя профил в платформата X, че компанията ще представи своето роботизирано такси на 8 август тази година. Ексцентричният милиардер, който е известен със страстта си към автономните автомобили, многократно е обявявал, че в бъдеще колите на Tesla ще бъдат напълно самоуправляеми и дори биха могли да печелят пари за собствениците си, предлагайки таксиметрови услуги.

Изявлението на Мъск идва само няколко часа след като Reuters публикува доклад, че Tesla се отказва от плановете си за производство на евтин електрически автомобил. Компанията от години обещава по-достъпен електромобил с очаквани цени, започващи от 25 хил. щ. долара. По думите на изпълнителния ѝ директор, моделът ще бъде на пазара през втората половина на 2025 година.

В момента Tesla предлага функция за самоуправляемост към новия си електромобил Model 3, която може да бъде закупена срещу допълнителните 12 хил. щ. долара, добавени към приблизителната му цена от около 40 хил. щ. долара. Според Мъск системата един ден “ще направи колите на Tesla невероятно ценни”.

Експерти, които са тествали технологията за пълно самоуправление на компанията обаче, казват, че към момента тя все още е далеч от възможността да шофира без човешка намеса. Кели Фънкаузър, която е асоцииран директор по автомобилните технологии към неправителствената организация Consumer Reports, след скорошно тестване на системата посочва, че тя е по-малко безопасна, отколкото обикновения Tesla Autopilot, проектиран да предоставя помощ при шофиране по магистрали. Фънкаузър я описва като “да дадете контрола върху колата си на начинаещ шофьор-тинейджър”.

Tesla не е единствената компания, разработваща система за самоуправляващи се автомобили, която би могла да послужи за появата на роботизирани таксита. Няколко други автопроизводители, сред които дъщерното дружество на Alphabet - Waymo, както и подразделението Cruise на General Motors, също работят по автономни услуги за споделяне на пътувания.