Медия без
политическа реклама

„Те са получили много задачи и всеки път се доказват повече "

Масивът от безпилотни самолети стана много важен през последните години в дейността на израелските военновъздушни сили. 200-та ескадрила, която оперира самолета "Shoval" (Heron) , се счита за най-оперативната от тях. Основните операции, в които тя участва в Газа, наследството на битката за вражеския самолет, който удари нейните хора и следващият й ход. „Възможностите които те носят за държавната сигурност - като от филм“

16 Февр. 2021

БЛА, безпилотният летателен апарат, или както е предпочитано да се нарича във Военновъздушни сили "дистанционно управляван" официално има само четири ескадрили, но се счита за една от основните в корпуса.

Около 75 процента от всички летателни часове на военновъздушните сили се извършват с дронове. „Ако хората вкъщи бяха разбрали какви възможности носи този масив за националната сигурност, какви невероятни акции извършват, вероятно биха си помислили че това е научно-фантастичен филм“, обясни висш служител на ВВС с когото разговаряхме.

Същият служител продължи: „През последните години на масива бяха дадени множествено мисии и всеки път те се доказват дори и повече. Ако преди, около 20 години, само специални части виждаха безпилотни самолети в своите операции, днес тези самолети са в дейността на почти всеки командир на батальон".

На този фон и поради броя на оперативните летателни часове командирът на ВВС реши да удвои броя на ескадрилите на БЛА през следващото десетилетие.

„Тези самолети все още не са на място, където ще заменят изцяло пилотираните масиви, въпреки че са поели много мисии, например самолетите „Чайка“ (шахаф), които са били изведени от употреба. Но бъдещето е в комбинирани мисии на самолети със и без пилот “, подчерта старшият.

 

Най-оперативната ескадра

 

200-та ескадрила се счита за най-оперативната в корпуса през последните години. На този фон, наред с други неща, тя получи наградата за началник на щаба за 2006 година. "Няма операция на ИОС без БЛА във въздуха. Това може да бъде събаряне на дом на терорист, издирван арест в териториите или операция в рамките на BAMB (битка между битките)", обяснява офицер и оператор в ескадрилата.

Що се отнася до битката срещу Иран, Сирия и Ливан, ескадрилата и ВВС като цяло пазят мълчание. Според чуждестранни публикации част от атаките в Сирия са били извършени от безпилотни самолети, летящи ракети към целите. Може да се предположи, че те са били и съществен фактор за събирането на разузнавателни данни, след като Иранците са се установили в Сирия и системата за ПВО, която са създали там.

„Ние сме най-бързият, най-доверяващият и не по-малко важно, евтин, елемент за събиране на разузнавателна информация от въздуха“, обяснява офицер от 200-ият ескадрилата.

Неведнъж в различните мисии 200-та ескадрила, която оперира  самолети “Shoval“ (Heron), работи с друга ескадрила БЛА, която оперира други самолети като Eitan или Zik. „Имаме способността да действаме в хармония с всеки пилотиран или безпилотен самолет. „Работата върху различни платформи е нещо, върху което работим много, докато всъщност тази комбинация произвежда умножител на мощността, например “Shoval“ (Heron) с хеликоптер Apache“.

Подобно на операторна Война зала, от самолетните оператори се изисква едновременно да контролират различните арени.

„Той може да се озове че лети над Газа, внезапно се премества в взетите териториите, за да подкрепи силите, а на следващия ден е в Ливанския сектор", обяснява офицерът. „Всяка такава арена има свой враг и свои собствени изисквания. Но част от нашата сила е способността да действаме естествено в всяка от тези арени. "

„Въпреки че седите в климатизиран вагон в средата на базата, усещате как вървите със войските на земята", подчертава операторът с когото говорихме. „Тук има оператори, които са спасявали живота на войници, когато са открили противотанкови отряди които са били на път да стрелят по тях, или когато са идентифицирали снайперски позиции и бързи огневи кръгове се затвориха върху тях.

 

Основните операции в Газа

Господин, с когото разговаряхме в ескадрилата отбеляза че такава комбинирана сила е помогнала за измъкването от Газа преди две години, когато офицерът от елитното подразделение подполковник М. е бил убит. „Не бяхме единствените в небето онзи ден, но Heron бяха критичен компонент в спасителната мисия. Мисиите бяха разделени между нас и хеликоптерите и други средства и това драстично увеличи шансовете за успех на спасяването", каза същият.

Командирът на ВВС реши да награди ескадрилата с благодарност за участието им в операцията, което показва че те са играли значителна роля в нея.

200-та ескадрила беше и тази която наблюдаваше отблизо висшата фигура на Ислямския джихад Баха Абу Ел-ата, който беше убит от Израелската войска през ноември 2019 г. Трябва да се отбележи, че последният не беше единственото издирвано лице в списъка и операторите на ескадрилите също следват няколко други цели до като в началото на ноември беше решено, че Ел ата ще бъде човекът който трябва да бъде елиминиран, и това беше одобрено от политическия ешелон.

Една от най-трудните мисии за изпълнение е намирането в полза на унищожаването на ескадрили на ракетни установки. През годините ВВС успяха да изградят способност за бързо спиране на огъня в тези отряди, когато повече от веднъж бомби и ракети удариха пускови установки секунди след изстрелването на първата ракета. Неведнъж отрядите са били унищожавани преди изстрелване на ракета.

От друга страна, терористичните организации инвестираха доста в намаляването на времето за експозиция и затрудняваха работата на ВВС, което беше добре усетено сред операторите на БЛА.

„Враговете, от другата страна продължава да се учи и те са много успешни в намаляването на времето за експозиция по време на стрелбата“, отбеляза един от операторите с които говорихме.

Ракетните отряди се превърнаха в тип подземно отклонение с който е трудно да се справи. С течение на времето ние сме по-ефективни когато процесът ни на обучение и рационализиране е десетки пъти по-добър от този на другата страна“.

 

Да се спечели  въздушна битка без пилот

200-та ескадрила е известна още като „Първата ескадрила на БЛА“ и както подсказва името й, е създадена в началото на 70-те години, когато започва да лети по Fairby, който е първият БЛА, който е заловил и използван предимно за фотография и мисии за  подлъгване на врага.

Повече от 40 години ескадрата работи в тясно сътрудничество с аерокосмическата индустрия на Израел и през годините оперира с безпилотни летателни системи. Едно от тях е „златното“, което беше успешно използвано в първата Ливанска война.

Малка история бе записана през 1981 г., когато самолет на Сирийските военновъздушни сили, МиГ-21, прави опит да свали дрон на ескадрила. Това беше първият път  когато една въздушна битка завърши с победа на дрон и операторът дори получи сертификат за аборт.

200-ият ескадрила също участва в убийството на бившия генерален секретар на Хизбула Абас Мусави. На 16 февруари 1992 г. следобед са изстреляни БЛА от туп “сърчер“ на ескадрилата.

Малко след това те вече бяха „заловили“ конвой, в който пътуваше лидерът на Хизбула.

В 14:50 ч. Хеликоптерите Apache от ВВС излетяха и се сприятелили към безпилотни самолети, за да маркират целта. Докладва се в мрежата: „Контакт с очи,разбира се че превозното средство е това, което сега заобикаля.“ Отговорът беше: „Положително, заобиколи сега“. В 16:32 ч. Ракета “която се е качила на маркировката на БЛА", уби генералния секретар на Хизбула.

През 2007 г. ескадрата замени своите самолети с БЛА от тип Heron, произведени от IAI, известни в ВВС като "Пътека" (шовал).

Самолетът принесе  огромен скок напред, когато година по-късно те спечелиха наградата на началника на щаба за най успешни отделения.

През 2016 г., когато самолетите “чайките“ напускат службата, ескадрата поема отговорност за въздушните мисии на ВМС, като самолета “Shoval“ (Heron)  във военноморската си конфигурация изпълнява много защитни мисии за на военноморската граница на Израел и икономическите води на страната.

Следващата стъпка на ескадрилата може да бъде приемането на по усъвършенстван и напреднал модел на безпилотния самолет "Heron" MK II, така и в ВВС също проявяват интерес към него.

 

 

Ключови думи:

самолет

Още по темата