Quantcast
Съдят Google за $5 млрд. заради тайно следене на потребители | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Съдят Google за $5 млрд. заради тайно следене на потребители

850
 Pixabay

Срещу корпорацията "Гугъл" (Google) е внесена жалба във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния с обвинение, че използва своя браузър в режим "инкогнито", за да проследява активността на потребителите в интернет.

Съдебният иск е "за най-малко $5 млрд.", като жалбата е конкретно срещу поделението на Alphabet Inc. То е обвинено в тайно събиране на информация за всичко, което хората гледат онлайн, както и за интернет адресите, на които го правят, независимо, че са в режима "инкогнито" на Google. По този начин софтуерният гигант нарушава законодателството за подслушване и поверителност.

Заведеният общ иск има за цел да предостави на всеки потребител, участващ в делото, поне по $5000 обезщетение. И той като съдебният иск включва милиони потребители, Google може би ще трябва да плати до $5 млрд., ако загуби делото.

Според жалбата корпорацията използва частната информация на американски граждани и научава за техните приятелства, хобита, любими храни, навици за пазаруване и дори за "най-интимните и потенциално смущаващи неща", които се търсят онлайн. Според обвинението фирмата събира тези данни чрез Google Analytics, Google Ad Manager и други приложения и приставки за уебсайтове, включително приложения за смартфони, независимо дали потребителите кликват върху поддържаните от Google реклами.

"Google не може да продължи да участва в скрито и неоторизирано събиране на данни от почти всеки американец с компютър или телефон“, се казва в оплакването.

Ключови думи:

Google, САЩ, съдебно дело
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пенсилвания отхвърли иск на Тръмп за изборите

29.11.2020

2252 63
Русия към САЩ: Спрете с провокациите, че ще има ответни действия

28.11.2020

Обновена

26339 117
Саудитска Арабия иска сближаване с Катар като подарък за Джо Байдън

28.11.2020

469 3

Коментари

Талибан

И в целия текст нито веднъж не се споменава "Chrome". Как успяхте?

dobadoba

Когато за пръв път отворим сайт на Гооглето, ти се появява прозорец за да потвърдим данните ни да се следят. И понеже гледаме да си свършим по-бързо работата, потвърждаваме без и да четем. А там черно на бяло се описва, че си съгласен да ни следят, за да ни предоставят по-добра услуга. Ако искаш...

⚓️

paragraph39

ЦРУ, АНС, Пентагона и сие са истинските господари и началници на "Гугъл"!

А те, пък, ведно с "правилните" медии в САЩ и по Света, са слуги на "Големите пари|"!

И това го знае и разбира дори всяко хлапе- ако НЕ е закърмено с ЕТАЦ, де!

Е, ми, Демокрация и Частен/НЕ частен!/ Капитализъм Е, БЕ! Що сега рИвета?!

Каубой
снимка на Каубой

риВем щот има дървени зелини чутури искащи си Онова хубавото време на ДС. Тогава беше по добре нали?:)))

Nikolay Nachev

Кау (Cow) бой (boy), ДС пуши засрамено в ъгъла, гуглето на "изключителните" подслушва и шпионира в 1 000 000 пъти по-големи обеми.

kaily
снимка на kaily

Това нищо не е. Гугъл си обучава изкуствения интелект на всички земни езици, като тайно събира части от устни разговори в мрежата, а след това иска транскрипция на изговореното.

Напоследък търсеха настойчиво деца да произнасят написани думи срещу заплащане.

Влез или се регистрирай за да коментираш