Медия без
политическа реклама

Испански съдия прекрати спирането на "Телеграм"

Това става само три дни след като платформата беше забранена в страната

25 Март 2024Обновена
Pixabay

Испански съдия промени хода на делото и спря спорната си заповед за временно спиране на приложението за съобщения Телеграм в страната в очакване на полицейски доклад за компанията, предадоха БГНЕС и АФП.

На 22 март съдия Сантяго Педрас от Върховния съд на Испания, който се занимава с чувствителни дела, разпореди "временно спиране" на Телеграм, след като медийни компании се оплакаха, че то нарушава правата им върху интелектуалната собственост, като позволява на потребителите да качват съдържанието им без разрешение.

Групата за защита на правата на потребителите „Факуа“ разкритикува решението като непропорционално и предупреди, че то ще причини "огромни щети" на милиони потребители на платформата, а приложението продължи да работи в Испания.

"Това е все едно да затворят интернет, защото има уебсайтове, които незаконно хостват съдържание, защитено с авторско право", заяви генералният секретар на Facua Рубен Санчес.

Съдията спря заповедта си за спиране на услугата в очакване на полицейски доклад за платформата и "въздействието, което временното спиране може да окаже върху потребителите", съобщиха от съда.

Телеграм е платформа за криптирани съобщения, която също така позволява на потребителите да създават свои собствени канали за излъчване на съдържание.

Педраз издаде заповедта за временно спиране, след като служители на Вирджинските острови, където Телеграм е регистрирана като фирма, не отговориха на искане на съда за информация от юли 2023 г.

Медийните компании - които „Факуа“ назова като Mediaset, Atresmedia, Movistar и Egeda - се оплакаха, че техни материали се използват в Телеграм без тяхно съгласие.

Съдът поиска информация, която да му позволи да установи кой стои зад въпросните акаунти.

В заповедта съдията заяви, че липсата на съдействие от страна на Вирджинските острови го е накарала да предприеме тази "предпазна мярка".

Заповедта отговаря на принципите на "необходимост, целесъобразност и пропорционалност", добави той.

"Не съществува друга мярка, която може да спре повторението на осъдените действия", твърди той.

Телеграм съобщава, че има 700 милиона активни месечни потребители в целия свят. 

Ключови думи:

Телеграм, Telegram