Медия без
политическа реклама

MWC 24: Изкуствен интелект, летящи коли и дигитално копие на Мария Калас

Най-голямото технологично събитие в света за пореден път събра телеком оператори, разработчици на оборудване и смартфони, но също и производители на самолети и спътници и компании за битова електроника

Събитието, на което преди време за първи път беше анонсирано петото поколение мобилни мрежи (5G) сега бе домакин на дискусия за бъдещата, 6-а генерация стандарти. В рамките на мобилното шоу в Барселона бяха представени и разнообразни алтернативи за безжична комуникация - от решения, базирани на отворени протоколи като LoRa и Zigbee, до нови възможности за сателитна връзка.

Може и да си мислите, че икономиката е разделена на различни сегменти, но истината е, че днес вече съществува само един сектор - този на информационните технологии и всички компании вече са дигитални, без значение с какво точно се занимават. Или поне в това се опитаха да ни убедят много от лекторите, които говориха от сцената на тазгодишния Световен мобилен конгрес (MWC), който се проведе преди дни в Барселона. Най-голямото технологично събитие в света за пореден път събра телеком оператори, разработчици на оборудване и смартфони, но също и производители на автомобили, на облекло, на летящи дронове, самолети и спътници, компании за битова електроника и умни домове, банки, доставчици на здравни услуги и дружества от всевъзможни други сегменти на икономиката.


Дигитализацията обхваща всичко около нас


и фирми от най-различни браншове вече предпочитат да имат щанд на MWC24, вместо на собствените си секторни изложения. Затова не е изненада, че тази година конгреса са посетили над 101 000 души от цял свят, сред които един еврокомисар, двама държавни глави, 70 министри, почти 120 ръководители на регулаторни органи, над 40 междуправителствени организации, както и главните изпълнителни директори на някои от най-големите компании по света - от Майкъл Дел на Dell Technologies и Антонио Нери на Hewlett Packard Enterprise, до Маргерита Дела Вале на Vodafone и Хосе Мария Алварес - Палете на Telefonica. Само журналистите и анализаторите, отразяващи форума, бяха над 2600, а сред тях беше и представител на Segabg.com, който в следващите редове ще ви разведе из коридорите и лекционните зали на MWC24.

Световният мобилен конгрес по традиция обединява изложение със стотици лекции, дискусии и демонстрации, провеждащи се едновременно в различни зали и щандове, както и съпътстващи технологични събития, разпръснати из цяла Барселона. По данни на неговите организатори от Световната GSM асоциация, миналогодишното издание на форума

 

е добавило 461 млн. евро към икономиката на Барселона

 

и е създало над 9100 временни работни места - от екипите, изграждащи изложбените щандове и хората, посрещащи посетители на тях, до стотиците млади момчета и момичета, разпръснати из метростанциите на града с табелки “Към MWC” в ръце, готови винаги да помогнат на някой чуждестранен гост да намери пътя към конгреса. Самите изложбени щандове варират от миниатюрни масички (метър на метър, представящи разнообразни стартъпи, до сериозни двуетажни постройки, някои от които са с големината на едно нормално изложение, провеждащо се в България.

Елитът на телеком операторите по традиция всяка година играе ключова роля в лекциите мобилния конгрес. Организиран от тяхната секторна асоциация, форумът винаги се превръща в арена за лобиране и тазгодишното издание не беше изключение. Както "Сега" вече ви информира, мениджърите на някои от най-големите телеком групи в света - британската Vodafone, германската Deutsche Telekom, испанската Telefonica и френската Orange - се обединиха от сцената, за да поискат облекчаване на секторната регулаторна рамка в ЕС в области като разпределянето на честоти и консолидацията на пазара.

В друго събитие по време на MWC някои от най-големите оператори представиха плановете си за създаване на смесено дружество за разработка на изкуствен интелект и “големи езикови модели” (т.нар. LLM), които да подобрят предлагането на телеком услуги. А Deutsche Telekom използва мобилното шоу, за да представи концепцията си за смартфон без приложения, който ще се управлява само от изкуствен интелект. Много от операторите от години възприемат екосистемата от онлайн услуги и приложения като конкурент, който “изяжда” част от приходите от мобилни услуги и анонсът на германското дружество показва, че то ще се опита да се пребори с тях, използвайки изкуствен интелект.

 

По отношение на клетъчните стандарти

 

тази година също имаше интересни новини. Събитието, на което преди време за първи път беше анонсирано петото поколение мобилни мрежи (5G) сега бе домакин на дискусия за бъдещата, 6-а генерация стандарти. В нея се включиха представители на някои от водещите производители на оборудване като Ericsson и Nokia, регулатори като британския Ofcom и други организации, за да разискват теми като нуждата от честотен спектър за футуристичните 6G мрежи, услугите, достъпни през тях, както и ролята на изкуствения интелект за развитието им.

Междувременно на конгреса бяха оповестени нови данни, според които броят на 5G връзките по света е достигнал 1,6 милиарда, а очакванията са до 2029 г. това да бъде господстващата клетъчна технология с над 51% от всички абонати.

От страна на мобилната индустрия пък беше обявен ангажимент за допълнителни инвестиции в размер на над 9 млрд. щ. долара за разширяване на глобалната свързаност, особено в развиващия се свят. Телекомите ще си сътрудничат с Международния съюз по далекосъобщения към ООН, чиито генералeн секретар Дорин Богдан - Мартин подчерта пред аудиторията на конгреса колко е важна достъпната и евтина свързаност за напредъка на обществата по целия свят.

 

Алтернативни технологии за свързаност

 

В рамките на мобилното шоу в Барселона бяха представени и разнообразни алтернативи за безжична комуникация - от решения, базирани на отворени протоколи като LoRa и Zigbee, до нови възможности за сателитна връзка.

Европейската космическа агенция (ESA) също се включи във форума и обяви ново партньорство с организацията GSMA Foundry, насочено към развитието на иновации в областта на наземно - спътниковите комуникации. Те ще работят в направления като съвместен достъп до лаборатории, нови обучителни курсове и развитието на нова общност за наземни мрежи (TN-NTN). Обединявайки потенциала на мобилните оператори и сателитната индустрия, ще бъдат разработени нови услуги за обществото и ще се търсят нови източници на приходи, които преди това не са били възможни. По данни на GSMA Intelligence, обявени на MWC, иновациите в сателитните технологии могат да донесат нови 30 – 35 милиарда щ. долара до 2035 година.

Безспорната звезда на тазгодишния Световен мобилен конгрес беше изкуственият интелект. Много от новите продукти, представени в изложбените зали, имаха добавен AI, десетки лекции бяха посветени на темата, а за една от тях водещата дори закъсня и временно беше заместена от своя аватар, който започна дискусията в нейно отсъствие. Гостите на мобилното шоу се запознаха с иновации, позволяващи на AI алгоритми да управляват автономно летящи дронове, но също и цели телекомуникационни мрежи, да обслужва клиенти, а компанията BostonGene дори разказа как нейният

 

изкуствен интелект е спасил живота на човек,

 

болен от рядка форма на рак, чрез по-добре поставена диагноза и по-добре насочено лечение. Човекът в момента е напълно здрав.

В друга лекция президентът на Microsoft Брад Смит сравни навлизането на изкуствения интелект с печатарската машина на Гутенберг и очерта серия от принципи за отговорно внедряване на AI системи. Те са общо 11 и са разпределени в три основни категории. Първата е свързана с отговорността за създаване на условия за иновации и конкуренция, втората - с изпълнението на задълженията съгласно регулациите в различни държави, а третата - със създаването на широк спектър от партньорства.

Съвсем наскоро компанията направи инвестиция в размер на 16 млн. щ. долара във френското дружество за изкуствен интелект Mistral AI. Припомняме, че Microsoft вече е инвестирала и в конкурентната OpenAI, като според някои анализатори, участието й там е на стойност около 13 млрд. щ. долара. Пред аудиторията на конгреса Брад Смит заяви, че партньорството с Mistral AI отразява ангажимента на гиганта от Редмънд да работи с широк кръг компании, което съответства на обявените от него принципи за достъп до AI.

В една от най-любопитните лекции на мобилното шоу, озаглавена „AI арии и дигитални диви“, Барнабас Такач, ръководител на изследователската и развойна дейност във FFP Productions и Роберто Якувиело, водещ инженер по развойната дейност в RAI представиха AI базиран

 

дигитален близнак на покойната оперна певица Мария Калас,

 

при това - с нейния незабравим глас. За сега проектът е в процес на разработка и не е завършен. „С течение на времето паметта може да избледнее, така че създаването на цифрови близнаци на културни икони може да е мост между миналото и настоящето“ - убеден е Якувиело. Такач от своя страна подчерта, че виртуалните артисти няма да отнемат работа на истинските, а ще създадат изцяло нов пазар в развлекателната индустрия.

Може ли изкуственият интелект да помогне на демокрациите - това беше друг въпрос, поставен по време на MWC24 от Мартина Ларкин, директор на Европейския институт за иновации и технологии. В година на безпрецедентен брой избори в демократичния свят тя описа рисковете, които технологиите създават за обществата ни, но и възможностите, които ни носят.

Интересно решение в тази сфера представи Джузепе Карапелезе, от компанията MLR, част от официалната италианска делегация на изложението. Създадената от него платформа WuvDay дава решение на проблема с фалшивите новини и т.нар. “deepfake” съдържание, удостоверявайки автентичността на снимки и видео съдържание, както и времето и мястото на заснемането му. Както разказа Карапелезе пред читателите на segabg.com, наред с това платформата създава и нови начини за монетизация на съдържание, както и за защита на авторските права.

 

Страховете от изкуствения интелект

 

не се свеждат единствено до проблемите с фалшивите новини и манипулирането на избори. Различни аспекти от тази тема бяха засегнати от много от лекторите на мобилния конгрес. Стивън Роуз, генерален директор на IBM предупреди аудиторията, че тепърва трябва да се свърши страшно много работа за управлението на генеративния изкуствен интелект и подчерта, че всичко, свързано с него, трябва да бъде поставено в рамките на етични ограничения. Демис Хасабис, основател на DeepMind (част от Google), също изрази тревога, че интелигентните машини могат да бъдат използвани от “лоши играчи”.

И докато едни технологични визионери предупреждаваха от сцената на MWC за рисковете от поумняването на машините, из щандовете в околните изложбени зали можеха да се видят всевъзможни кучета роботи, хуманоидни машини, способни да си говорят с посетителите, роботизирани градински косачи, на които можеш да си пуснеш видеоигра и дори автономни летящи автомобили (без обаче да е ясно кога точно ще полетят). Представителите на създалите ги компании уверяваха всеки, че техните разработки могат да решат много от най-значимите проблеми на обществото и да променят живота ни към по-добро. И вероятно само времето ще покаже дали този технологичен оптимизъм, или мрачните прогнози ще определят по-точно предстоящия възход на машините. А може би и двете.

Ключови думи:

MWC