Quantcast

Медия без
политическа реклама

Netflix снима първия частен полет с цивилни в космоса

Мисията на SpaceX идния месец ще се превърне в сериал

08 Авг. 2021
Inspiration4/Instagram
Първият изцяло цивилен космически екипаж.

След широко коментираните космически полети на милиардерите Джеф Безос и Ричард Брансън, друг милиардер също иска да се впусне в космическия туризъм. Илон Мъск със своята компания SpaceX организира мисия, наречена Inspiration4. Тя ще се проведе през септември 2021 г., ще бъде с участието на американския стрийминг гигант Netflix.

Този септември четирима цивилни ще излязат в космоса за тридневен полет около Земята. — обяви Netflix. — Countdown: Inspiration4 Mission To Space, („Обратно броене: Вдъхновение за космическа мисия) е първата документална поредица на Netflix, която ще отразява събитието почти в реално време. Излъчването на петте части ще започне в началото на септември, ще продължи по време на полета и ще приключи в края на месеца“.

SpaceX съобщиха новината, подчертавайки, че партньорството с Netflix ще има за цел да документира най-добрите моменти от това космическо пътуване в минисериал от пет епизода. 

Засега точната дата на старта на мисията не е обявена. Знаем обаче, че пътуването ще започне не по-рано от средата на септември и ще продължи три дни. Ракетата Falcon 9 на SpaceX ще изведе капсулата Dragon на височина 540 км, което е със 120 км по-високо от орбитата на Международната космическа станция. 

Мисията Inspiration4 е финансирана от бизнесмена Джаред Айзъкман, ръководител на Shift4 Payments (компания осигуряваща софтуер за обработка на плащания). 38-годишният милиардер, който е и пилот, ще бъде командир на полета.

Останалите трима са Хейли Арсено,  29-годишна лекарка, която ще бъде първият човек с протеза, летял в космоса, и първия астронавт, преборил рака; 51-годишната Шан Проктър (преподавателка в колеж) спечелила мястото, запазено за клиент на Shift4 Payments в конкуренция с още 200 желаещи; и Крис Семброски, на 41, бивш военен, инженер, който е работил като доброволец в неправителствени групи за космически изследвания. 

Това космическо пътуване — първото за SpaceX от този вид, е демонстрация на надмощие след кратките полети, направени от Blue Origin (на Джеф Безос) и Virgin Galactic (на Ричард Брансън), на 11 и 20 юли. Средствата, получени от лотарията, ще бъдат дарени от името на  благотворителна организация, на детска болница с изследователски център в Мемфис.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?