Медия без
политическа реклама

НАСА картографира водата на Луната

19 Март 2023

Екип от учени, използвайки данни от вече пенсионираната летяща лаборатория SOFIA (Стратосферна обсерватория за инфрачервена астрономия), която всъщност е "Boeing 747 sp" с телескоп, направи подробна карта на разпределението на водата на Луната.

Изследването, публикувано в The Planetary Science Journal, дава нова представа за движението на водата на повърхността на Луната и предоставя важни данни, необходими за бъдещи мисии от програмата Artemis на НАСА, която има за цел да изпрати астронавти до южния полюс на Луната.

Телескопът SOFIA престана да се използва в края на 2022 г., главно поради проблеми с бюджета. Този телескоп е монтиран в модифициран Boeing 747, който летя на височина от 12 800 метра, което означава, че е над 99,9% от изпарението и водата на Земята, които иначе биха блокирали повечето инфрачервени лъчи, уловени от обсерваторията.

Новата карта е създадена с помощта на данни, събрани на 1/4 от обърнатата към Земята повърхност на Луната под 60 градуса географска ширина, включително южния полюс на Луната.

„Когато погледнем данните за водата, всъщност можем да видим ръбове на кратери и дори разлики между дневната и нощната страна на планините, благодарение на по-високата концентрация на вода в тези места“, каза Бил Рич, водещ автор на изследването.

С новите данни учените успяха да определят как водата е свързана със специфични повърхностни характеристики на Луната, както и как тя предпочита по-хладните региони и стои далеч от слънчевата светлина.

Ключови думи:

луна, вода