Quantcast

Медия без
политическа реклама

НАСА картографира водата на Луната

19 Март 2023

Екип от учени, използвайки данни от вече пенсионираната летяща лаборатория SOFIA (Стратосферна обсерватория за инфрачервена астрономия), която всъщност е "Boeing 747 sp" с телескоп, направи подробна карта на разпределението на водата на Луната.

Изследването, публикувано в The Planetary Science Journal, дава нова представа за движението на водата на повърхността на Луната и предоставя важни данни, необходими за бъдещи мисии от програмата Artemis на НАСА, която има за цел да изпрати астронавти до южния полюс на Луната.

Телескопът SOFIA престана да се използва в края на 2022 г., главно поради проблеми с бюджета. Този телескоп е монтиран в модифициран Boeing 747, който летя на височина от 12 800 метра, което означава, че е над 99,9% от изпарението и водата на Земята, които иначе биха блокирали повечето инфрачервени лъчи, уловени от обсерваторията.

Новата карта е създадена с помощта на данни, събрани на 1/4 от обърнатата към Земята повърхност на Луната под 60 градуса географска ширина, включително южния полюс на Луната.

„Когато погледнем данните за водата, всъщност можем да видим ръбове на кратери и дори разлики между дневната и нощната страна на планините, благодарение на по-високата концентрация на вода в тези места“, каза Бил Рич, водещ автор на изследването.

С новите данни учените успяха да определят как водата е свързана със специфични повърхностни характеристики на Луната, както и как тя предпочита по-хладните региони и стои далеч от слънчевата светлина.

Ключови думи:

луна, вода

Още по темата