facebook
twitter

Технологии

Кучетата се ориентират по магнитното поле

374

Кучетата имат завидно чувство за посока. Дори на напълно непознато място, нашите домашни любимци имат мистериозни начини да намерят пряк път.

За първи път чешки учени откриха доказателства, че кучетата може би използват слабото магнитно поле на Земята за навигация, пише Science Alert.

Как точно правят това все още не е ясно, но изглежда, че те използват магниторецептор, който съществува освен при кучетата, така и при много други животни, като птици и жаби, например. Дълго време имаше съмнения относно присъствието на този скрит рецептор при кучетата, но той никога не беше тестван подробно. Досега изследванията за това как животните се ориентират и как това е свързано с магнитните полета са правени в много по-големи подробности върху животни, но различни от кучетата.

„Доста съм впечатлена от данните“, каза биологът Катрин Ломан, която изучава магниторецепцията при птици и костенурки.

Как са преминали тестовете за магниторецептор? Изследователите са измислили уникален метод. Използвали са GPS данни и видеозаписи от камери за да наблюдават 27 ловни кучета от десет породи, извършващи тест в 62 различни залесени места.

Между 2014 и 2017 г. кучетата са преминали над 600 теста - пускани са да ловуват и са се връщали при своите стопани. Горите са били непознати, няма миризма за следене - не е имало и вятър, не е имало видими пътеки през местостите. 

Анализирайки данните авторите установяват, че кучетата започват да се връщат към стопаните си по един и същи начин - с 20 метрово тичане по оста север - юг, независимо къде е стоял техният собственик.

Авторите наричат ​​това „тичане по компас“ и подозират, че това е начин кучетата да подготвят своите магнитни сензори преди да започнат връщането.

Като вземат предвид всички тези променливи, авторите заявяват, че ловните кучета изглежда наистина използват магниторецепцията, за да намерят пътя обратно към своя стопанин.

Ключови думи:

кучета, магнитно поле
Все още няма коментари

Още

Велико Търново налага ограничения за домашни кучета

01.09.2019

10196 35
Любители на кучетата заплашиха с протести

21.07.2019

2561 32
Намордници трябват. Но за идеите на депутатите

Влез или се регистрирай за да коментираш