Медия без
политическа реклама

Китай ще изгради гигантски язовир в Тибет

28 Февр. 2021

Китайските власти обявиха, че ще построят най-големия язовир и най-голямата водна електроцентрала в света на най-дългата тибетска река. Това е проект за изграждане на язовир и водноелектрическа централа на река Ярлунг Цангпо в автономния район Тибет. Тази нова водноелектрическа централа ще има повече от два пъти капацитета на "Три клисури" ("Three Gorges") - най-голямата ВЕЦ в момента с мощност 22 500 MW, също китайски. 

Новият язовир ще бъде построен в местността Медог и за целта ще е необходимо да бъдат евакуирани 14 000 местни жители. Регионът е близо до китайската граница с Индия. Анализаторите смятат, че с този проект властите в Китай искат да създадат допълнителен политически инструмент в процеса на решаване на проблеми със съседите. Ярлунг Цангпо извира от ледници в Западен Тибет - планината Кайлаш, на височина около 5000 метра. Каньонът на реката е най-дългият каньон в света. На практика Ярлунг Цангпо образува горното течение на Брахмапутра, която тече през Индия и Бангладеш.

Има опасения, че изграждането на този язовир ще се отрази изключително негативно върху околната среда. Това би унищожило едно от последните оставащи девствени местообитания, а освен че ще се наложи преместването на хиляди хора, ще причини и големи загуби на милиони, живеещи в Индия по поречието на Брахмапутра.


 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

язовир, Тибет

Още по темата