Медия без
политическа реклама

Тотализаторът се кани да стане и букмейкър

13 Апр. 2020
Илияна Кирилова

Българският спортен тотализатор (БСТ) се подготвя да започне да развива букмейкърска дейност, съобщи "Дневник". Навлизането на пазара на спортни залози е една от задачите, поставени пред новото ръководство, става ясно от отговори на въпроси, изпратени от изданието до държавната хазартна компания и нейния принципал - министерството на младежта и спорта (ММС).

Със заповед на спортния министър Красен Кралев цялото ръководство на БСТ беше сменено в края на февруари. Мястото на дългогодишния изп. директор Дамян Дамянов зае Любомир Петров, а като членове на Управителния съвет влязоха още четирима: Людмила Петкова, Валентин Точев, Христо Йовов и Гошо Гинчев. Последните двама са бивши футболисти на "Левски" и националния отбор и настоящи приближени фигури до ГЕРБ.

Промените на управленско ниво съвпаднаха със сътресенията в хазартния бизнес, настъпили след законодателните промени и одържавяването на лотарийните игри. Те на практика елиминираха основния играч Васил Божков от пазара и превърнаха "Спорт тото" в монополист в сегмента с моментните игри и талоните за търкане. А сега очевидно предстои БСТ да стъпи на съвсем нова територия.

"Българският спортен тотализатор трябва да навлезе и в пазара на спортните залагания", гласи един от отговорите на ММС до "Дневник". От управата на тотализатора пък казват: "Планираме да предложим на пазара всички подобни хазартни услуги. Поставили сме си за цел да преминем към пълна дигитализация в срок от пет години."

Към момента класическата форма на букмейкърство на практика липсва от портфолиото на БСТ. Донякъде то е застъпено в три от игрите на Тото 1 - "13 срещи", "12 тип 1Х2" и "10 от 10", където участниците трябва да познават изхода на ограничен брой футболни мачове. Интересът към тях обаче е нищожен.

Основните букмейкърски компании на българския пазар през последните години са "Ефбет", "Уинбет", "Бет365", "Буин" и "Палмсбет". Лицензът на пионера в тази сфера у нас "Еврофутбол" е временно отнет, а друга от фирмите на Васил Божков - 7777.bg, загуби възможността да организира игри, заради наложени запори.

За разлика от всички останали хазартни оператори, чиито обекти като казина и игрални зали са затворени по време на извънредното положение в България, БСТ се ползва от привилегията неговите пунктове да работят и в условията на пандемия. От тотото обясняват това с "необходимостта от средства за българския спорт"

"След отпадане на ограничителните мерки, когато рискът от зараза бъде минимизиран, спортът в страната ще се нуждае от много повече подкрепа и нови средства, за да могат спортистите и федерациите да наваксат загубеното време, усилия и тренировки. Затова, спазвайки всички разпоредби, наш дълг е да сме максимално полезни и да сме в състояние да оказваме финансова подкрепа за спорта у нас", пишат от БСТ до "Дневник".

Също така пред изданието ММС влиза в задочен конфликт с вносителя на законодателните промени за забрана на частните лотарии Валери Симеонов. Аргументът на председателя на НФСБ беше, че "трябва да се прекрати зависимостта на българите от търкането на талони". Според спортното министерство обаче "пазарът за моментни лотарийни игри се оценява на около 500 млн. лева и той трябва да бъде обслужен".

След измененията в закона лотарийни билети може да се продават само в пунктовете на БСТ или в наети обекти с персонал на държавния тотализатор, които трябва да са обособени като места за лотарийни игри.

"До момента, това е ставало през 14 000 точки за продажба. Българският спортен тотализатор разполага с 840 собствени пункта и 963 външни, които могат да работят до 20 август. С оглед на новите рестрикции, наложени от промените в Закона за хазарта, изграждането на подобна мрежа е изключително трудно", обясняват от ведомството на Красен Кралев.

Поставената цел е през първите шест месеца тотализаторът да достигне до 3000 точки за продажба, а до една година - 7000, разкрива "Дневник".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата