Quantcast
"Скорпионът" на Игита навърши четвърт век | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

"Скорпионът" на Игита навърши четвърт век

254
  YouTube
Паметният акробатичен скок на колумбиеца.

6 септември 1995 г., ст. "Уембли". Приятелски мач Англия - Колумбия. Резултатът е 0:0, а на трибуните 20 000 зрители започват да се отегчават. В 21-вата мин. халфът на домакините Джейми Реднап центрира, но топката се насочва направо към вратата. Там се готви да я посрещне вратарят на гостите Рене Игита. Той прави няколко крачки назад и... я избива, хвърляйки се с тяло напред, като с крака зад главата я изритва.

Този акробатичен скок е наречен "Ударът на скорпиона". Миг за историята, който навърши през този месец 25 г. Класиран от тв Channel 4 сред 100-те най-велики моменти в спорта. А Игита е запомнен най-вече с това лудо спасяване независимо от ексцентричната си външност, нестандартен маниер на игра и майсторски изпълнения на преки свободни удари.

Мачът завършва 0:0 и хората бързо забравят всичко друго около него освен "Скорпиона". А вратарят се извинява пред съотборниците за рискованата намеса. Но отбелязва, че е нямало как да постъпи другояче. "Този удар бе необходимост, не идиотско хрумване. Ако бях пробвал да избия с ръце, топката щеше да се приплъзне и да влезе. С крака се получи резултатно, но и ефектно", казва пред тима Игита.

По-късно разказва, че мисълта за такъв удар му идва през 1990 г., когато гледал детска тренировка. "Децата винаги са били моето вдъхновение. Често съм ги виждал на улиците или в парка да тренират ножични удари. Казвах им, че би било интересно и хубаво да ги изпълняват наобратно", споделя колумбиецът. Цели 5 години той отработва "Скорпиона" на тренировки. И цирковият номер на "Уембли" не е спонтанна импровизация. "Това е нещо, което само един човек може да направи. Имам огромен репертоар, но не планирам нещата предварително", казва нескромно той.

Но за авторството и до днес има спорове. Славният бивш вратар на ФРГ и "Байерн" Сеп Майер изпълнявал нещо подобно на тренировки. А мексиканският легендарен нападател на "Реал" (Мадрид) Уго Санчес казва през 2012 г: "Благодаря на Игита, че направи този прийом толкова известен, но всъщност го измислих аз".

Но дори Санчес да е прав или пък Майер да е измислил удара, Игита имаше смелостта да го изпълни по време на мач. При това на "Уембли".

Ключови думи:

футбол
Все още няма коментари

Още

ЕФБЕТ ЛИГА - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ, IX КРЪГ

19.10.2020

Обновена

784
Трите големи акули сред футболните агенти

19.10.2020

123
Стоичков е номиниран за най-добро ляво крило в историята на футбола

19.10.2020

1748 16

Влез или се регистрирай за да коментираш