Quantcast
Секретната програма на британските спортисти за Лондон `12 | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Секретната програма на британските спортисти за Лондон `12

299
 ЕПА/БГНЕС
Кетоновата програма започва през 2011 г., а на "домашната" олимпиада в Лондон `12 британският тим завършва на трето място в таблицата по медали - след отборите на САЩ и Китай.

Преди олимпийските игри в Лондон `12 най-добрите британски спортисти са участвали в експеримент. Те приемат наскоро разработен препарат, който да подобри техните резултати. Според разследване на в. "Дейли мейл" някои са се притеснявали, че това е допинг, но са ги убеждавали, че няма нищо нередно.

Лондон е избран за столица на ХХХ летни игри още през 2005 г. Някъде по това време във Великобритания започват проучвания как да бъдат подобрени резултатите на спортистите. Избран е препаратът DeltaG, разработен в Оксфордския университет. Оригинално замисълът на това средство е бил американските военни да издържат без храна по-дълго време при бойни действия. Затова и разработката е била финансирана от американското министерство на отбраната с $10 млн.

DeltaG е изкуствена версия на естествените за човешкия организъм кетонови тела, което са своеобразно гориво за мускулната тъкан и бъбреците. Предполага се, че допълнителна доза кетони в организма повишава издръжливостта му.

Правителствената спортна агенция на Великобритания (UK Sport) иска информация от американското министерство на отбраната за предишни изпитания, след което започва да изпробва препарата на едни от най-добрите спортисти - 91 представители на леката атлетика, колоезденето, модерния петобой, гребането, плуването и някои други спортове, при които е необходима издръжливост. Отначало го давали на гребци и колоездачи, после на ръгбистите от сборния отбор на Бат, а след това на много други.

Първите изследвания показали, че DeltaG подобрява резултатите с 1-2%.

На спортистите обаче бил даван документ, който изтъква: "UK Sport не гарантира, не обещава и не уверява в това, че при използване на препарата не се нарушават правилата на световната антидопингова агенция (WADA), затова снема от себе си всякаква отговорност за неговото използване".

Въпреки това, предполагайки, че WADA или МОК може да направят след години реанализ на взетите по време на олимпийските игри допинг проби (което и стана впоследствие), UK Sport успокоява спортистите: "Съдържанието на кетони в организма на човека е напълно естествено и затова на WADA ще ѝ бъде трудно да докаже, че е приеман този препарат".

За подсигуровка UK Sport моли WADA и антидопинговата агенция на страната (UKAD) за пояснение дали кетоновите тела в организма са допинг. И двете агенции потвърждават, че няма нищо нередно, но WADA все пак предупреждава, че в бъдеще това може да се промени и кетоните да влязат в забранителния списък.

Това не спира британците. UK Sport заставя участващите в експериментите да подпишат договори. В тях се казва: "Разбирам всички рискове от това изследване за приемането на кетон. Разбирам, че не мога да прехвърля отговорност за тези рискове на онези, които работят или са свързани с това изследване, или на съответните организации, асоциации и фирми".

С две думи - с подписването на този документ британските спортисти поемат цялата отговорност за използването на DeltaG. При това се е отнасяло не само до WADA, но и до евентуални странични ефекти от препарата.

А такива е имало. При 40% от спортистите, приемащи DeltaG, започват проблеми с храносмилателната система - стомашни болки и повръщане. Затова 28 от участниците в програмата отказват препарата, а след известно време това правят още 24-ма, които не са почувствали никакъв положителен ефект.

Интересно, че UK Sport предварително е било готово за изтичане на информация за експеримента. През октомври 2011 г. то разпраща на своите членове такова писмо: "Ще ни е нужен план за работа с медиите, за да смекчим всякакви негативни отзиви в обществото. Трябва да поставим акцент върху напредъка на науката, върху факта, че Великобритания е изпреварила конкурентите си в тази сфера. Ако някой разбере, че UK Sport е свързана с проекта, трябва да се обясни, че сме рискували, защото сме считали, че спортистите от други страни имат нечестно преимущество".

Участниците са подписали и документ за неразгласяване на информация. Забранено им е било да говорят какъв препарат приемат, защо и кой организира всичко. Въпреки това информацията достига и до други британски спортисти - дори сред треньорите тръгва слух, че избрани състезатели получават някакво "чудо", което подобрява резултатите.

UK Sport искала да използва DeltaG и след Лондон `12 и планирала постепенно нарастване на обемите за приемане, докато препаратът не стигне до всички членове на олимпийския и параолимпийския състав на страната. Засега не е известно дали това е станало.

Федерациите по колоездене и хокей на трева обаче потвърждават пред "Дейли Мейл", че техни спортисти са участвали в експеримента през 2011 и 2012 г. Но уточняват, че са се отказали от по-нататъшно използване на DeltaG.

А след публикацията на вестника UK Sport излезе със следното становище: "UK Sport не финансира изследователски проекти, насочени към това да дадат на нашите отбори преимущество за сметка на благосъстоянието на спортистите. UKAD, след разяснения от WADA, потвърди в писмен вид, че WADA няма основание да счита тези вещества за забранени в списъка за забранените вещества и методи от 2011 г.

Във всеки изследователски проект, финансиран от UK Sport, има форма на съгласие на участниците за осигуряване на пълна прозрачност по отношение на всякакви рискове. Спортистите се съгласяват, че им е предоставена пълна информация за изследването. Не им се оказва натиск от страна на UK Sport и те могат по всяко време да се откажат от проекта. UK Sport в пълна степен се придържа към развиването на култура за високи резултати, но никога няма да се стреми да печели медали на всяка цена".

Но тази позиция не се поддържа от всички британски спортисти. Ето какво казва еврошампионката в бягането на 10 000 м от 2014 г. и участничка на 5 олимпиади Джоан Пейви.

"Разстройва ме начинът, по който се развива спортът - когато спортистите опитват да намерят начини за победа, които няма да доведат до дисквалификация. Струва ми се, че състезателите вече не могат да излязат на световната сцена, ако не се занимават с целия този боклук. Тревожа се, че много спортисти участват в някакви секретни проекти и подписват документи за неразгласяване. Смятам, че може да се приемат добавки като желязо, цинк, магнезий. Но лекарства за заболявания, от каквито спортистите не страдат, използването на вещества, като синтетични кетони - това е вече отвъд границата. То може да увреди здравето, а и не е в духа на спортсменството".

С Пейви е съгласна и бегачката на средни разстояния Ема Джаксън. "Ужасена съм от това, че UK Sport е тествало неизвестен препарат на спортисти. Че и ги карало да подписват документи с отказ от поемане на отговорност. Играят си с живота на спортистите - провален допинг тест може да сложи край на кариерата. Но още повече съм удивена, че толкова много спортисти са се съгласили да участват в този експеримент".

И Пейви, и Джонсън твърдят, че не им е предлагано да приемат DeltaG. В момента DeltaG се счита за биологична добавка и е в свободна продажба. А изкуствените кетонови тела така и не са влезли в забранителния списък на WADA, която го обновява веднъж годишно.

В крайна сметка няма сведения дали DeltaG е помогнал на британските спортисти в Лондон `12, но е факт, че от 2000 г. насам те се представят по-добре на всяка олимпиада. В Сидни 2000 Великобритания завършва с 28 медала (11 златни, 10 сребърни и 7 бронзови), в Атина `04 с 30 (9-9-12), в Пекин `08 с 48 (19-13-16), в Лондон `12 с 65 (29-17-19), а в Рио `16 с 67 (27-23-17).

Все още няма коментари

Още

Само 7.2% от японците са за олимпийски игри без ограничения

06.10.2020

57
Нека игрите започнат с... гаф

29.08.2020

421
Как Москва прочисти дисиденти, крадци и проститутки за олимпиадата

02.08.2020

866 4

Влез или се регистрирай за да коментираш