Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пекин блокира цели квартали от страх за ковид на игрите

Няколко олимпийски отбора бяха принудени да сменят свои спортисти заради положителните им тестове на пристигане в Китай

31 Яну. 2022
ЕПА/БГНЕС
Доброволците по олимпийските обекти се подлагат ежедневно на PCR тестове

Властите в китайската столица затвориха няколко квартала близо до олимпийските обекти, след като в тях бяха потвърдени единични случаи на инфекция с COVID-19 и това събуди притесненията за разпространение на коронавируса точно преди откриването на зимните игри в Пекин (4-20 февруари). 

Въпросните квартали са в пекинския район Чаоян, като най-засегнат е Андженли, който е напълно затворен за влизане и излизане. Чаоян е ключов олимпийски район, защото в него се намират Националният стадион, където ще е церемониято по откриване на 4 февруари, а също така Леденият куб, в който ще е турнирът по кърлинг, и Националният закрит стадион, където ще са фигурното пързаляне и част от хокейните мачове. 

Жителите в засегнатите квартали ще бъдат подложени на ежедневно тестване до началото на церемонията по откриване. През миналата седмица пък около 2 млн. жители на района Фентай са били подложени на кръгово тестване заради малко огнище на коронавирус.

Пекин 2022 въведе "система за управление със затворен цикъл", за да се гарантира, че участниците в игрите ще бъдат отделени от местното население. Това е част от стратегията на Китай за нулево разпространение на коронавируса, но въпреки това възникват отделни случаи.

В неделя Китай отчете 54 новозаразени (17 повече от предния ден), от които 20 са засечени в Пекин. Това е нищожно малко за най-населената страна в света, но въпреки това случаите в столицата предизвикаха притеснения.

Вчера Хуан Чун - зам.-директор на офиса по контрол и превенция на пандемията в оргкомитета на Пекин 2022 заяви, че не вярва ситуацията с ковид в столицата да доведе до проблеми.

"Общинските власти на Пекин предприемат незабавни действия и положителните случаи намаляват ежедневно. Вярвам, че новото огнище ще бъде овладяно до три дни - каза Чун. - Трябва стриктно да спазваме затворения цикъл на управление и да правим скрийнинги много често. Вярвам, че по този начин можем да идентифицираме рано положителните случаи, да предотвратим предаването на вируса и да спрем разпространението му".

Същевременно

 

Пекин 2022 обяви нови 37 случая при тествания на летището

 

и в т.нар. "затворен контур", в който влизат всички олимпийски обекти. 28 са положителните PCR тестове на международното летище, взети от пристигналите общо 1252-ма участници, служебни и официални лица за игрите - от тях 8 са били на спортисти. 

Оргкомитетът пък обяви, че само в неделния ден са били направени общо 62 928 теста в "затворения контур" - от тях 2502 са на спортисти и служебни лица, останалите са на служители и доборволци в олимпийските обекти.

Отчетените за неделя 37 положителни теста са повече от предните дни - 34 в събота и 35 в петък.

Няколко държави вече бяха принудени да заменят олимпийци заради заразата. Швейцария например обяви, че вратарят и нападателят на хокейния тим - Йорен ван Потелберге и Свен Зентелер, са дали положителни PCR тестове на пристигане и ще бъдат заменени от Сандро Ешлиман и Калвин Тюркауф. 

Русия замени по същите причини биатлонистката Евгения Буртасова с Валерия Васнецова, днес пък бяха сменени двамата руски състезатели по скелетон. Промени се наложиха също в в украинския отбор по биатлон и в унгарския по шорттрек.

Смесената двойка по кърлинг на Австралия пък е в изолация, след като Тали Гил даде положителен тест на летището. След това обаче е дала два отрицателни и сега тя и партньорът ѝ Дийн Хюит очакват решение дали ще бъдат допуснати. А смесените двойки по кърлинг откриват игрите два дни преди официалната церемония - мачовете започват още на 2 февруари.

Българският олимпийски тим също бе засегнат от ковид. Ски бегачът Симеон Деянов не отпътува за Пекин, защото тестът му преди заминаване се оказа положителен. Така той ще пропусне първия си старт, а с голяма вероятност и втория, защото трябва да бъде 10 дни в карантна - до 6 февруари. След това, ако тестът му е отрицателен, ще може да тръгне за Китай на 7-и.

Единственият български ски бегач с квота за зимните олимпийски игри в Пекин (4-20 февруари) - Симеон Деянов, не отпътува тази вечер за Китай заради COVID-19.