Quantcast

Медия без
политическа реклама

Олимпийският шампион, който влезе в затвора за опит за отвличане

Волфганг Шварц е осъждан също и за трафик на жени и склоняване към проституция

29 Май 2021
Волфганг Шварц (в средата), Тимъти Ууд (вляво) и бронзовият медалист от Гренобъл `68 Патрик Пера (Фр) по време на награждаването.

Волфганг Шварц е последният олимпийски шампион на Австрия по фигурно пързаляне, има два сребърни медала от световни първенства и три сребърни от европейски. Получава признание и почит в страната си, но след това се прочува в криминалните хроники и влиза в затвора. 

Славата го спохожда на зимните игри в Гренобъл `68. Там Шварц не е слаган сред фаворитите за титлата. Първо - на всяко състезание (и в Австрия, и на европейски и световни първенства) той винаги е след сънародника си Емерих Данцер. И второ - в Гренобъл пристига новата американска звезда Тимъти Ууд.

Но състезанието започва неочаквано: в кратката програма Данцер се проваля на задължителните фигури и остава 4-ти, а Ууд играе надеждно, но отстъпва на идеално пързалящия се Шварц. Във волната Данцер получава най-добрата оценка, обаче тя не му достига дори за медал след голямото изоставане. Шварц се възползва от шанса. Изиграва стабилно волната си програма и получава малко по-голяма оценка от Ууд, което е достатъчно за олимпийската титла.

След състезанието гръмва скандал. Оказва се, че един от съдиите е допуснал грешка и дал по-ниска оценка на Ууд, което е лишило американеца от златото. Съдията си признава грешката и дори се извинява на Ууд, но резултатът не е променен.

Веднага след неочаквания триумф Шварц се отказва от активна кариера, а Данцер (веднъж) и Ууд (2 пъти) печелят златото на следващите три световни първенства.

 

Проблеми със закона

Шампионът известно време участва в професионалното шоу "Холидейс он айс", а после започва работа във федерацията по тенис на Австрия, като се занимава с организиране на турнири. Дълго време за него не се чува нищо - до 2002 г.

Тогава 55-годишният Шварц е арестуван. Става ясно, че е член на банда, която се занимава с трафик на жени от Русия и Литва, които биват заставяне да проституират в Австрия. Конкретно бившият фигурист е издействал визи за 7 такива момичета. 

Осъден е на 18 месеца затвор. Той признава частично вина, макар да заявява, че е правел всичко, за да помогне на бедните и нещастни девойки. Шварц обаче не излежава присъдата - диагностициран е с рак на кожата и е освободен, за да се лекува.

Три години по-късно историята се повтаря. Шампионът е обвинен в принуждаване на три девойки от Русия и Литва да проституират в Австрия. Този път не прави никакви признания, а се описва като посредник в устройването на момичетата на работа като танцьорки. И пак избягва наказанието - делото срещу него е прекратено заради недостатъчно доказателства.

Но само година по-късно все пак се озовава зад решетките. След делото Шварц продава дома си във Виена на румънската адвокатска кантора на бизнесмена Андрей Щербан, който се настанява там с дъщеря си. А на бившия фигурист му хрумва идеята да отвлече дъщерята и да иска откуп $4 млн. Започва да търси активно съучастници и да организира похищението, но изтича информация и пак е арестуван.

В съда казва: "Признавам, че отвличането е моя идея. Не мога да обясня защо ми хрумна". Осъден е на 8 години и влиза в затвора.

 

Нов живот

През 2014 г. Шварц е освободен и заминава на почивка в Доминиканската република с новата си приятелка - 26-годишната Александра Шустер. "За мен тя е като джакпот. Много я обичам", казва шампионът и отбелязва, че предишните му деяния са били глупави и за тях обвинява само себе си.

Но пък в затвора времето не било загубено: "Медицинското обслужване там бе превъзходно. Оперираха ми простатата по най-нова технология. В затвора работех като библиотекар и качих 15 000 книги в електронен формат. Смятам, че се потрудих продуктивно. Само се разстроих, че пропуснах сватбата на дъщеря си."

Същевременно уточнява, че не е бил през цялото време в килия. В последните години го пускали да спи нощем вкъщи, а накрая преминал на постоянен домашен арест. В този период си намерил работа във фитнес клуб, където се запознал с Александра. 

В едно от последните си интервюта Шварц изказа съжаление, че фигурното пързаляне в Австрия запада. "В следвоенния период в страната нямаше друг спорт освен фигурното пързаляне. Сега родителите в Австрия просто нямат пари, за да спортуват децата им. Още повече че почти нямаме пързалки. Внукът ми играе хокей. За да го откара на тренировка, дъщеря ми всеки ден пътува от Долна Австрия до Виена, защото само там има площадки. Макар че внукът ми би бил щастлив, ако въобще не го водят да тренира".

Сега Волфганг Шварц е на 73 и живее в Австрия, но в последните 7 години не се е чувало нищо за него.

Още по темата