Медия без
политическа реклама

ФИФА сложи таван на таксите на футболните агенти

През 2022 г. клубовете са платили общо $622,8 млн. на посредници по трансфери

08 Яну. 2023
В момента големите футболни агенти като Жорже Мендеш (вдясно) правят десетки милиони като посредници по трансфери.
ЕПА/БГНЕС
В момента големите футболни агенти като Жорже Мендеш (вдясно) правят десетки милиони като посредници по трансфери.

Световната футболна централа ФИФА въвежда промени в начина на работа на футболните агенти. Това става, след като новите Правила на футболния агент бяха одобрени от страна на Съвета на ФИФА миналия месец.

Разпоредбите предвиждат въвеждането на основни стандарти за дейност на посредниците и на техните клиенти, включително задължителна лицензионна система, забрана играч да бъде представян от повече агенти, с цел избягване конфликти на интереси, както и въвеждане на горна граница (таван) на всички агентски такси и комисиони.

„Това бележи важна стъпка към създаването на по-справедлива и по-прозрачна система за футболни трансфери“, се казва в изявление на ФИФА.

Миналия месец от централата съобщиха, че таксите, платени от клубовете за услугите на агенти през 2022 г., възлизат на $622,8 млн. което е увеличение от 24,3% спрямо 2021 г.

След промените агентите може да получат максимум 3% комисиона за всеки трансфер над $200 000 и 5% за сделки под $200 000. При това разпоредбите вече изискват от агентите да правят всички трансакции публични, така че феновете да могат да видят колко се плаща за сделки с футболисти.

Всеки, който иска да стане агент, трябва да плати годишна такса на ФИФА, както и да премине изпит за оценяване на нивото му на квалификация. Процесът на получаване на лиценз за футболен агент влиза в сила от 9 януари, докато при изискванията за използване само на лицензирани футболни агенти и таван на комисионите има гратисен период до 1 октомври 2023 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата