Quantcast

Медия без
политическа реклама

Джокович, Федерер и Надал събират пари за тенисистите след №250

Треньорът на Серена Уилямс организира турнир по време на пандемията

19 Апр. 2020
ЕПА/БГНЕС
Джокович и Федерер призоваха останалите тенисисти от топ 100 да помогнат на колегите си след 250-о място в световната ранглиста.

Тримата големи в световния тенис - Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал, организират кампания за събиране на пари за тенисисти между №250 и №700 в световната ранглиста, които в момента изпитват трудности, тъй като всички турнири са спрени заради пандемията от COVID-19. Сърбинът, който е президент на съвета на играчите към асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) е пратил писмо на всички тенисисти от топ 100 и ги призова да помогнат. Джокович казва, че първоначално от АТР са планирали да помогнат с 1 млн. долара на тенисисти между №150 и №400.

"Рафа, Роджър и аз си говорихме и смятаме, че е по-важно да подкрепим тенисисти от №250 до №700. Първите 250 в ранглистата (повечето от тях) са играли квалификации в турнирите от Големия шлем през 2019 и тазгодишния Australian Open. Това участие им гарантира прилична сума пари. Истинският финансов проблем е извън първите 250. Ние трябва да се обединим и да помогнем на тези тенисисти. Много от тях обмислят да напуснат тениса, защото няма да оцелеят финансово. Голяма част от тези тенисисти нямат подкрепа от федерации или спонсори. Ние трябва да се погрижим за тях", се казва в част от писмото на Джокович.

Според него именно в тази група е бъдещето на тениса. Предложението на Джокович, Федерер и Надал е всички тенисисти от топ 100 на сингъл и топ 20 на двойки да преведат пари във фонда за помощ на играчите. Те предлагат първите петима в ранглистата да преведат по 30 000 долара, тенисистите между 5-о и 10-о място - по 20 000, между 10-о и 20-о (сред които е и 19-ият в ранглистата Григор Димитров - б.а.) - по 15 000 долара, между 20-о и 50-о - по $10 000, а останалите до №100 - по $5000. Тенисистите от топ 20 при двойките пък трябва да дадат по 5000 долара.

"Така ще съберем 1,05 млн. долара. В допълнение ATP ще дари още толкова, а се очаква четирите турнира от Големия шлем също да дадат по 500 000 долара и ще съберем общо между 4 и 4,5 млн. Целта е да дадем по 10 000 долара на всеки тенисист между №250 и №700", се казва още в писмото. 

Джокович, Федерер и Надал предлагат още половината от наградния фонд на финалите на ATP в Лондон, които трябва да се проведат през ноември или декември, също да отидат във фонда за помощ на тенисистите. "Очевидно не знаем дали този турнир ще се състои през този сезон. Ако не се проведе, трябва да дадем значително количество от наградния фонд на Australian Open през 2021. Не само ние тримата, но всички тенисисти, които участват. Знам, че всички имат финансови затруднения в този период. Някои повече, други по-малко. Но чувствам, че това е начин да покажем разбиране и съчувствие с нашите колеги. Приемете това като пример за следващите поколения", пише още Джокович, който призовава останалите тенисисти да дадат своите предложения. 

Here’s the full text of the Djokovic (and Roger/Rafa) letter sent to colleagues on Friday. Quite extraordinary.... https://t.co/j3nH35qi7j

— Jon Wertheim (@jon_wertheim) April 18, 2020

Междувременно, треньорът на Серена Уилямс - Патрик Муратоглу, съобщи, че неговата академия ще бъде домакин на специален тенис турнир, който ще започне през май и ще продължи в продължение на 5 седмици, като ще даде шанс на част от тенисистите да играят по време на пандемията. Турнирът ще се казва Ultimate Tennis Showdown (UTS) и ще се проведе без фенове в академията в южна Франция, като ще бъде предаван на живо, съобщиха организаторите. Тенисистите ще спазват правилата за дистанция.

"UTS просто е алтернатива на това, което вече съществува. Това е платформа, създадена да покаже невероятния талант, атлетизъм и характера на редица тенисисти. Предлага нов и алтернативен начин, като се цели в по-млада публика", каза Муратоглу. 

Началото на турнира ще е на 16-17 май, като ще се играят по 10 мача всеки уикенд в продължение на пет седмици - общо 50 за май и юни. Първият мач ще е между световният №10 Давид Гофен (Бел) и Алексей Попирин (Авл), като още не е обявен пълният списък с тенисистите. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?