Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дейвид Бекъм се оказа по-богат от целия "Клас 92", взет заедно

Състоянието му превъзхожда това, което са спечелили бившите му съотборници от "Манчестър Юн"

04 Ноем. 2023
ЕПА/БГНЕС
Бившите съиграчи в "Манчестър Юн" и добри приятели Пол Скоулс, Фил Невил, Райън Гигс, Ники Бът, Дейвид Бекъм и Гари Невил (от ляво на дясно) позират по време на премиерата на документалния филм "Клас 92" през декември 2013 г.

"Клас 92" е емблематичен в историята на "Манчестър Юн" и на футбола въобще. Това е може би най-успешното поколение, излязло от школата на "Юнайтед" и лансирано от мениджъра на тима сър Алекс Фъргюсън. В него влизат играчи като Дейвид Бекъм, Райън Гигс, Пол Скоулс, братята Гари и Фил Невил, Ники Бът и др.

Сред тях най-големи успехи във футбола постига Гигс, който е играчът, печелил най-много титли в историята на английския футбол (13). Има в актива си също четири пъти ФА Къп, три пъти Шампионската лига и т.н.

Но пък Дейвид Бекъм определено е най-успелият във финансово отношение от всички. А последните данни сочат, че състоянието му превъзхожда това на всички останали от "Клас 92", взети заедно. В момента личното му богастство (без това на съпругата му Виктория) се оценява на 450 млн. долара. То се трупа, благодарение на доходоносни сделки, като доживотният договор с "Адидас" за $161 млн. През миналата година пък Бекъм продаде 55% от акциите на компанията си, която управлява неговия бранд и получи за това около $244 млн.

В същото време останалите му съотборници се справят успешно, но в далеч по-малки размери. Гари Невил в момента разполага с около 24.5 млн. долара (20 млн. паунда). Той има коментаторски договор със "Скау спортс", собствена компания (GG Hospitality) и други по-малки начинания.

Брат му Фил Невил има също толкова - около 24.5 млн. долара, макар че се е отдал на треньорството. Той бе селекционер на женския национален отбор на Англия, а до юни бе начело на "Интер Маями", чийто съсобственик пък е Бекъм. Сега е помощник-треньор на националния отбор на Канада.

Също на такава сума се оценява и състоянието на Пол Скоулс, който е експерт към "ТНТ Спортс" и има верига фитнес зали Scholes Gym в Олдъм.

Горе-долу толкова има и Ники Бът, който до 2021 г. работи в академията на "Манчестър Юн", а и имаше различни бизнес-начинания, сред които блокчейн компанията Gaimin.io.

Може би най-успелият след Бекъм е Райън Гигс, който разполага с около 61 млн. долара (50 млн. паунда). Той има различни дребни бизнес проекти, а паралелно с това се опитва да възроди и треньорската си кариера, след като бе оправдан по обвиненията за домашно насилие над бившата си приятелка Кейт Гревил и нейната сестра Ема. За последно Гигс бе селекционер на Уелс до юни 2020 г., но се оттегли от поста заради съдебното дело.

Любопитното е, че приятелите от "Клас 92" имат и общ проект - те са съсобственици на футболния клуб "Салфорд Сити". Бекъм, Бът, Гигс, Скоулс и братята Невил притежават по 10% от акциите, а Бът е и генерален директор на отбора. "Салфорд Сити" вече проби и в професионалния футбол, като в момента е в Лига 2 - четвъртото ниво на английския футбол.

Още по темата