facebook
twitter

Спорт

Баскетболист от НБА композира песен на Джъстин Бийбър

46
Джавел в студиото, което е оборудвал в дома си в Ингълууд.

В шоубизнеса се случи нещо интересно – след дълга пауза, започнала през 2015 г., Джъстин Бийбър се завърна с албума Changes. А в него с парчето Available участва центърът на баскетболния "Лос Анджелис Лейкърс" Джавел Макгий. Шампионът в НБА с "Голдън Стейт Уориърс" е не само автор, но и продуцент на песента, която в iTunes е на 7-о място по популярност от 17-те в албума.

Баскетболистът всъщност се занимава с подобна дейност вече 12 години, като дори вече има издаден и свой албум – Pierre. Интересното в историята обаче е, че в началото той не е знаел, че пише песен за Бийбър

Макгий е близък с продуцента Джейсън Бойд (известен като Poo Bear), който работи с поп звездата. Миналия ноември баскетболистът бил в студиото на Poo Bear и му пуснал някои свои песни и семпъли (записани звукови фрагменти).

"Той си хареса един от семпълите, качи го на компютъра си и започнахме да пишем. Накрая стана песен, но в нея все още нямаше барабани и други неща", разказва Джавел.

Той не уточнява дали след това е участвал в студийните сесии и дали се е виждал с Бийбър. Но при излизането на албума бе съобщено, че той е продуцирал Available, т.е. работил е с поп звездата по песента и не само е дал идеята за бийта и основната мелодия, но е участвал в аранжимента, в редактирането на текста и т.н.

"Страхотно. Джъстин Бийбър е един от най-добрите изпълнители, ако не и най-добрият. А аз създадох нещо за него. При това съм само един баскетболист", казва Макгий, който е самоук.

Той започнал да се занимава с музика като ученик, като на компютъра си първо инсталирал безплатната демоверсия на FruityLoops (сега FL Studio) – проста програма за композиране. В Университета в Невада продължил с тази си занимания. А когато през 2008 г. бил избран в драфта на НБА от "Вашингтон Уизърдс", вече си купил MacBook и инсталирал приложението Logic Pro.

"В YouTube се учех как да използвам Logic. Това беше през 2009-а", разказва баскетболистът.

Някъде по това време той започва да публикува бийтове (хип-хоп, трап, R&B и техно) в SoundCloud.com под псевдонима Pierre. Това продължило чак до 2016-а, когато Макгий преминава в "Голдън Стейт", и още на следващата година пуска три сингъла. А през 2018-а издава четири сингъла и албума, за който стана дума – Pierre, с 16 песни, като всички са изпълнени от други певци, понеже баскетболистът никога не пее в своите произведения – само пише музиката.

Макгий си има и свой лейбъл – Pierre Music Group, в който влиза още рапърът Rome Castille. Сега, когато е баскетболист на "Лейкърс", Джавел е оборудвал студио в дома си в Ингълууд и продължава да твори.

Все още няма коментари

Още

НБА легенда се готви да управлява футболен гранд

30.05.2020

Goal.com

108
Как баскетболната топка стана оранжева

24.05.2020

611
Алтернативните награди в НБА

Влез или се регистрирай за да коментираш

×