Медия без
политическа реклама

"Барселона" остава без стадион за началото на сезона в Испания

Временното използване на "Монтжуик" може да започне едва от септември и шампионите ще имат само гостувания

19 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
През април Жоан Лапорта увери, че има гаранции за завършването на проекта Espai Barca за 125-годишнината на клуба през ноември 2024 г., поне до такава степен, че отборът пак да играе на "Камп Ноу", макар и временно пред по-малко публика.

Испанският футболен шампион "Барселона" най-вероятно само ще играе само като гост в първите си мачове от следващия сезон в Ла Лига. Проблем за тима на треньора Шави Ернандес е стадионът.

Както е известно легендарният "Камп Ноу", който е открит през 1957 г., ще претърпи основна реконструкция на стойност поне 1.5 млрд. евро. Това наложи "Барса" да сключи споразумение с градските власти за използването през целия следващ сезон и в по-голямата част от 2024/25 на олимпийския стадион "Люис Компанис", по-популярен като "Монтжуик" - на името на хълма, на който бе построен за игрите през 1992 г.

Само по себе си това решение доведе до големи разправии и напрежение сред феновете заради двойно по-малкия капацитет на "Монтжуик" - 55 000 (при 99 359 на "Камп Ноу"). А вчера известният журналист от "Диарио Ас" Хави Мигел съобщи, че олимпийският стадион също преминава ремонт в момента и работите по него няма да завършат до септември. Това е довело до временно решение - през следващия сезон 2023/24 "Барса" да има само гостувания в първите два месеца от шампионата, след което вече да се премести на "Монтжуик".

Тази ситуация ще създаде допълнително напрежение около реконструкцията на "Камп Ноу". Ето и основните моменти от скандалите до момента:

  • Предишният клубен президент Хосе Мария Бартомеу остави готов проект за 815 млн. евро, но наследилият го Жоан Лапорта веднага го замести с план на стойност 1.5 млрд. евро;
  • Всички архитекти, инженери и консултанти, които първоначално бяха ангажирани, са уволнени от Лапорта, включително и известното японско архитектурно бюро "Никен Секей";
  • Някои от новонаетите изпълнители и партньори нямат необходимия опит за изпълнение на толкова комплексни строителни работи, като например турската строителна компания "Лимак";
  • Разрешителните за работа от общинския съвет се забавиха прекалено дълго, а представеният дизайн бе определен от местните власти като "миш-маш", начертан от 4 различни архитектурни бюра, които са работили по различни задания;
  • И най-важното - има сериозни опасения дали проектът ще бъде завършен навреме и дали ще се вмести в бюджета от 1.5 млрд. евро.

Последното е най-голямата ябълка на раздора в "Барселона", защото ще носи само загуби на клуба. Поради двойно по-малкия капацитет на "Монтжуик" клубът ще губи по 90 млн. евро на сезон само от билети. А такива ще са със сигурност два сезона - 2023/24 и 2024/25.

Плановете засега са по някое време през 2024/25 "Барса" все пак да се завърне на "Камп Ноу", но да играе пред половината капацитет на трибуните поради продължаващите строителни работи. Наскоро Лапорта даде изявление, според което има "гаранции" от "Лимак", че отборът ще се завърне в своя дом през ноември 2024 г., когато трябва да се чества 125-годишнината от основаването на "Барселона". Но строителните работи ще продължат "поне три години", което означава, че пред целия капацитет от 105 000 зрители 27-кратният шампион ще може да се изявява едва от сезон 2025/26.

Ключови думи:

Барселона

Още по темата