Quantcast

Медия без
политическа реклама

Англия се готви за сезон 2020/21 пред празни трибуни

04 Май 2020
ЕПА/БГНЕС

Президентът на Футболната асоциация (ФА) на Англия Грег Кларк призна, че трудно може да се говори са скорошно връщане на феновете по трибуните. Сигурното е, че евентуалното доиграване на сезона със сигурност ще е при закрити врати. Но Висшата лига вече се готви за възможността следващият сезон (2020/21) да се проведе също без публика, съобщи Би Би Си.

"Реалността е, че ние просто не знаем как ще се развият нещата с коронавируса. Но със социалното дистанциране за определен период, ние ще трябва да извършим съществени промени на цялата футболна екосистема. Например, трудно ще е да видим тълпи от фенове, които иначе са жизненоважни за играта, да се завърнат скоро на мачовете", написа Кларк в писмо до управителното тяло на ФА.

Ръководството на асоциацията е изготвила различни сценарии за действия като резултат от пандемията. Той също добави, че ще бъде разумно да се съкрати бюджета на асоциацията, който е в размер на 75 млн. паунда.

"При най-лошия сценарий това би било необходимо през следващите четири години, за да компенсира дефицит в размер на 300 милиона паунда. Очевидно това ще се отрази на много от нашите планове, тъй като всяка област на играта ще бъде засегната", допълни шефът на ФА.

В момента асоциацията и клубовете от Висшата лига изчакват премиера на Великобритания Борис Джонсън да изнесе своята "пътна карта" за излизане от извънредното положение. Това се очаква да се случи в неделя, което означава, че евентуална среща за подновяването на сезона ще се състои в началото на следващата седмица. В момента надделява мнението, подкрепено от водещите клубове, да се използват 10 неутрални терена, за да се доиграе сезонът. Би Би Си обаче съобщи, че 6-7 от по-малките клубове във Висшата лига са против, тъй като ще бъдат поставени в неравностойна позиция и лишени от "домакинския фактор", който ще е особено важен в борбата за оставане в дивизията. По неофициална информация сред недоволните са "Уест Хем", "Брайтън&Хоув Албиън", "Уотфорд", "Борнемут", "Астън Вила" и "Норич". Те биха се съгласили да играят на други стадиони, ако бъде решено да няма изпадащи този сезон. За последното обаче не са съгласни водещите отбори. Ако сезонът се поднови, трябва да се изиграят общо 92 мача във Висшата лига.

Ключови думи:

Англия, Висша лига, футбол

Още по темата