facebook
twitter

Наблюдател

Със зеления софийски билет ни пращат за зелен хайвер

Столичната управа нахално си присвои заслугите на вятъра, който издуха отровния смог. Бутафорните им мерки срещу замърсяването няма да доведат до резултати и вероятно ще бъдат забравени още пролетта
2002
Архив СЕГА
София се намира в котловина и инверсията е фактор за мръсния въздух. Но за да бъде градът едно от местата с най-мръсен въздух в Европа, са виновни и хората.

Като няма кислород, дишайте въглерод. Тази смешно-тъжна перифраза на крилатата реплика за хляба и пастите обиколи социалните мрежи в последните дни, гарнирана с усмивката на столичния кмет Йорданка Фандъкова върху лицето на Мария Антоанета.

Всяка зима София остава без кислород. Дишаме отрова. Въздухът може да се види и схруска. И това, че е красив, както лакейски пишат някои медии, изобщо не е важно. Нивата на фините прахови частици, които са в пъти над допустимото, не са вредни единствено за хората с белодробни проблеми, децата и възрастните. Те скъсяват живота на всички. Но от общината вероятно живеят в барокамери, защото, общо взето, само вдигат рамене. Обясняват явлението с котловината, в която градът се намира, и с инверсията. И когато гражданското недоволство започне да се нагнетява, правят няколко хайки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Въпреки че самите те признават безсмислието на това упражнение.

Котловината и инверсията са природна даденост. Но за да бъде София

 

едно от местата с най-мръсен въздух в Европа,

 

са виновни и хората начело с управата на града. И съдът на ЕС осъди България заради въздуха, като прие, че държавата е виновна за системното превишаване на дневните и годишните норми на фини прахови частици, а властите са закъснели с предприемането на мерки за подобряването на въздуха.

В софийската котловина, податлива на инверсии, стотици домакинства се отопляват на твърдо гориво, като освен дърва се използват и въглища, но и стари автомобилни гуми, дрехи, купени за стотинки от магазините за втора употреба, и какво ли още не - всичко, което може да гори. Бутафорните проверки за нерегламентирано горене изобщо не стряскат обитателите на тези квартали. За тях е ясно, че дори и някой да ги глоби, санкцията никога няма да бъде събрана. Нито пък някой ще бъде осъден, ако безразборното горене бъде криминализирано. Градските управници обаче трябва да осъзнаят, че принудата е единственият начин да няма такова горене, както и че трябва да се забрани изобщо отоплението с твърдо гориво. Може да се зазиждат комини, да се изземват печки и "консумативите" за тях. Енергийните помощи трябва да не са под формата на твърдо гориво. Начини винаги има. Просто някой трябва да се престраши да прокара непопулярните мерки.

Но толкова години нищо подобно не се случва. Напротив - будалкат ни с демонстрации на филтри за печките с твърдо гориво. Или с евентуално заменяне на въглищата с пелети. Няма и дума, че според експерти най-ефективният начин да се справим със замърсяването от печките е да се премине на природен газ. Защото София е тотален парадокс - дори големи фамилни къщи в газифицирани квартали, а и апартаменти в блокове с достъп до газ бълват дим от камини, печки и котли на твърдо гориво. За бързо разширяване на газопреносната мрежа за бита не се говори. Държавата планира само да даде близо 3 милиарда лева за нови транзитни газопроводи, през които в бъдеще евентуално ще се пренасят към други страни митични количества газ. Но защо парите, които биха се дали за скъпи филтри по комините и за смяна на печките на твърдо гориво, да не се насочат по-масирано за облекчения за газификация? Отговор няма. В България има 265 общини. До 182 от тях газът не достига. Това са 69% от българските общини! В XXI век това е равносилно да нямаш електричество. Не в една къща, а в цялата община.  Отговорността по закон за това примитивно положение е на държавата и на държавната фирма "Булгартрансгаз". 

Едва тези дни екоминистерството обяви безвъзмездна помощ от 111 милиона лева от европейската програма "Околна среда".

 

Те обаче отиват само в 7 големи общини

 

- Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община. Във витиеватото обяснение се казва, че мерките, които ще бъдат подкрепени, могат да бъдат подмяна на печки на дърва и въглища с алтернативни форми на отопление на газ, ток, пелети или свързване към топлофикационна и газоразпределителна мрежа. Оставена е обаче и вратичка да се купуват нови уреди за отопление с твърдо гориво, стига те да отговарят на параметрите за екодизайн. Срокът, в който да се изпълнят тези мерки, които тепърва ще се разработват, е цели 54 месеца - четири години и половина, буквално до последния ден, в който могат да се довършват и отчитат обекти, финансирани от еврофондовете.

В града има и много стари коли, от които хората не са склонни да слязат. И в дни без автомобилно движение в София, каквито са почивните дни около Коледа и Нова година, се е случвало замърсяването да държи пикови стойности. Което е доказателство, че не автомобилите са основният проблем. Макар че и за екооценката им се заговори едва наскоро заради все по-голямото обществено недоволство от мръсния въздух. Но и как да слезеш от колата си, след като мерките за осигуряване на алтернативно придвижване са все още смешни.

 

Велоалеите са малко и под всякаква критика

 

Цената на градския транспорт беше завишена до 1.60 лв. И много линии са нередовни и недобре премислени като маршрут, връзки и интервал на движение.

Друг огромен проблем е, че улиците в столицата не се мият редовно. А това допринася за натрупването на прах. Пролетта, след обработването на улиците срещу заледяване през зимата, прахът и препаратите си остават по тях, а оттам отиват и в дробовете на хората. Безразборно се паркира в зелените площи, от които автомобилите изнасят кал по улиците.

На този фон общината на практика не предприема нищо. След последното драстично превишаване на нивата на праховите частици и размисъл цял уикенд кметицата обяви, че във вторник ще има зелен билет, т.е. еднодневна карта за целия градски транспорт, която струва 1 лев. Зеленият билет беше анонсиран доста късно, някои хора изобщо не разбраха, все пак не всеки следва Фандъкова във "Фейсбук", където тя избра да говори. Но после ГЕРБ свикаха пресконференция да се хвалят как тази мярка е изчистила въздуха. Доста нахално си присвоиха вятъра, който всъщност издуха отровите. 

На сайта на регионалната здравна инспекция няма предупреждения за въздуха, нито съвети какво да правят хората. Там грее покана за конкурс за детска рисунка.

Столичната община има програма за управление на качеството на атмосферния въздух до 2020 г. - 272 страници празни приказки. Сега се готви програма до 2026 г. 

В тази мръсна ситуация зараждащата се гражданска активност е светлина в тунела. В Софийски градски съд беше заведен колективен иск срещу общината заради мръсния въздух. Процесът все още е доникъде. Има и граждански протести срещу отровния смог. Но много хора продължават да приемат изгарящия дробовете въздух като нормално явление за софийските зими. 

Работи и мрежата на AirSofia.info. Тя ползва сензори за измерване на замърсяването, които са разположени в цялата столица и предоставят информация в реално време. Това също е гражданска инициатива. Тези датчици имат и критици - не показвали реални резултати, защото влагата ги компрометирала. Но други датчици няма. Ползваната от общината система, тази на БАН, е само с няколко датчика. И дори и когато въздухът е очевАдно мръсен, те показват по-ниски нива на замърсяване, отколкото тези на гражданската мрежа. Да не говорим, че ключовата станцията на Орлов мост от години не работи. Станцията в "Хиподрума" например е разположена в градинката на културния дом "Красно село", а не на близкото кръстовище на бул. "Гешов" и бул. "България", където със сигурност би показала по-различна картина. Сега от общината заговориха за повече сензори. Вероятно пролетните ветрове ще издухат и тези идеи, както се случва обикновено. 

Ключови думи:

въздух, замърсяване, София
8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Проучване намери място за още народ в „Младост"
София няма велосипеди под наем, но ще има скутери

17.05.2019

1132 12
Столичани ще трябва да скрият климатиците и сателитните чинии

17.05.2019

Светослав Спасов

2147 12

Коментари

amalin

Градските управници обаче трябва да осъзнаят, че принудата е единственият начин да няма такова горене, както и че трябва да се забрани изобщо отоплението с твърдо гориво.

Не е лошо и да се намали населението, като крайната цел е пълното му ликвидиране. Това население само пречи на управниците да управляват държавата. Оставете го без работа, без пари, без отопление и то само ще изчезне. 

Michael
снимка на Michael

Фъндъчката, че пак обърка движението - обърка го, но свещения български шофьор ще трябва да слезе от колата, ако искате нещо да се промени. При това движение нито транспорта може да е редовен, нито да се мине на велосипеди - хората пробват, особено сега с електричките. Загледайте се колко народ се пробва, а има вече и ел. коли за наемане, но голямото мнозинство продължава да се вози сам в кола, която седи по кръстовищата и бълва изгорели газове. Едно метро не може да реши целия проблем, може да не ви харесва, но ще се наложи насила да се откажете от кола в града. Не вярвам да стане - погледнете Китай и се сещайте, ако имахме и индустрия какво чудо щеше да е. Китайците и те имат доста подобия в културата на нашего брата и там поне резултатите ги има на милиони клипчета. Вие си решавате, а общината трябва много да се напъне хем да ви навие, хем да осигури алтернативата в правилния момент и на разумна цена.

редник

Добра статия!

Е, с малко реклама, но описва добре нежеланието или немощта на управляващите да направят София по-чиста и въздухът по-чист.

И отново за "Топлофикация" - постоянното поскъпване на топлото отказва все повече абонати и те търсят друг начин да оцелеят и най-често използват дърва, въглища и каквото намерят евтино. В резултат - за останалите абонати става още по-скъпо...

Идеята за газофициране не е решение, защото хората се притесняват от пожари и в блоковете винаги някои ще са против, а и газът доста поскъпна.

Какво може да се направи?

"Топлофикация" да отмени сегашното недомислено дялово разпределение и да предложи проста схема за пресмятане, напр. максимум 0.5 лв на куб. м - в зависимост от времето може да е и по-малко, но не и повече!  Това ще върне старите и ще доведе нови абонати, а въздухът ще се изчисти!

И още - за да се намалят загубите и големиите аварии по дългите тръби, да се изграждат квартални отоплителни централи на газ, а ако произвеждат и ток - още по-добре.

ГАМЕНЧЕТО

Основното което липсва на Столичната община е сивото вещество на всяко ниво, защото оказва се че и за да имаш топки пак ти трябва сиво вещество.

g_ringo

Градските управници обаче трябва да осъзнаят, че ... трябва да се забрани изобщо отоплението с твърдо гориво. Може да се зазиждат комини, да се изземват печки и "консумативите" за тях.

Налудно.

toshko1

     Цяло лято пращах сигнали, че циганите само напръскват улиците в квартала ни, а не ги мият. Имаше шахта дори, която отгоре беше с изсъхнала кал. Като минаваше водоноската калта не се измиваше, а намокряше. Имаше два дни мокра кал, докато изсъхне и после пак суха. Толкоз как се мие. Като прибавим и липсата на тротоари и паркоместа с бетонови блокчета и маса народа в калта паркира. И после хоп и на улицата. Омагьосан кръг. И няма решаване. Изходът, относно този проблем е един 0 разграфяване на София и квадратен метър по квадтратен метър и идеална инфраструктура. С тротоари и цокли, отграничаващи ги от зелените площи. Като цокъла разбира се, е по-висок от пръстта. Така при дъжд няма да се свлича на тротоара. И глоби кой паркира на тротоара и пръстта. Яки.

    Иначе който иска да види как се свлича пръст нека да иде спирката на автобус 94 на хотел "Хемус" в посока Студентски град. Уникално. Хората стоят в калта да чакат автобуса, защото пръстта е под наклон и се свлича на тротоара.

   Абре мама му стара, толкова ли е сложно да се зададе една задача на тез дето управляват София - като вали да е мокро, а не кално, а като е сухо да не е прашно. И хората да вървят по улиците само когато пресичат, а не защото няма тротоари или са паркирали коли отгоре.

   Във Виена, Лондон като вали е мокро, но не и кално. А тук всяка вечер си мия обувките от кал.

LEFT

toshko1 👍

 

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Газификацията не е никакво решение, защото тия дето горят гуми и парцали няма никога да се газифицират.  По простата причина, че няма да могат да си плащат все по-поскъпващия газ. Скъпите квартали около Витоша са газифицирани, но пак горят въглища и дърва - сещате се защо. 

 

Решението с по-екологични печки на пелети с подходящи филтри е  малко по-добро. Добрите пелети почти не отделят пушек, произвеждат се лесно и може да има реална конкуренция, използват местни суровини и има смисъл да се субсидират. Наливането на пари в газификация ще напълни джобовете на чуждестранни монополи и шепа български тарикати.

 

В дългосрочен план, най-доброто решение за еднофамилни сгради е някакъв вид отопление на ток, комбинирано с термопомпи. Засега тия технологии са недостатъчно ефективни за нашия климат, но нещата бързо се променят. Трябва да се мисли отсега как да се посрещне повишената консумация на ток в бъдеще.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×