facebook
twitter

Наблюдател

Вятър от България

32 546

Историята има много аспекти, но оригиналността не е един от тях. Знаем я от много време. Разбира се, че я знаем, при това много добре. Историята се повтаря неумолимо. По-скоро, изморително. Каквото и да кажат новите технократи, всичко вече е измислено.

Журналистиката не е чужда в това уравнение. Преди две години и половина, след като публикувахме статия, че американското разузнаване е предупредило за риск от предстояща джихадитска атака в Барселона, Блокът на сепаратистите (който точно по това време беше ангажиран с последната част на едностранното фиаско) и многобройните му тайни агенти обвиниха „Ел Периодико“, че получава пари за испански шпионаж. Днес, представителите на българския премиер Бойко Борисов обект на разследване от полицията в Каталуния Mossos и от антикорупционната прокуратура заради предполагаемо пране на пари в Барселона, разкрито от вестника, обвиняват „Ел Периодико“, че действа заради руски шпионаж.

Какво още?

Преди две години и половина бяхме яростно заклеймени – от правителствените радио и телевизия и с безброй листовки, направени с пари на данъкоплатците. Днес сме атакувани със същия пристъп на ярост от Българската национална телевизия.  (В петък вечерта в "По света и у нас" бе прочетена анонимна справка за "Ел Периодико", в която се твърди, че е свързван с руските служби. В емисията не бе разказан по същество скандалът, че Борисов е разследван за пране на пари. Акцентът бе сложен върху вестника. Бел."Сега") Медиите на Борисов твърдят, че „Ел Периодико“ е агент на каталунските сепаратисти и го поставят в центъра на заговор, дирижиран и финансиран от Русия за сваляне от власт на българския министър-председател. Кой дава повече?

Историята изобщо не е оригинална.

В тоталитарните общества свободната информация е смазана.

В демокрациите, особено ако са наелектризирани от национализма, властта обикновено реагира на твърденията за корупция, като се защитава с достойнството на нацията. Узурпира го. От доста време се познаваме - просто идете в библиотеката. Пуйол и Банка Каталана. 3% (Става дума за разследване срещу Жорди Пуйол, дългогодишен премиер на Каталуня, и синовете му за пране на пари и корупция. Смятан е за един от най-корумпираните испански политици. Наричали са го Мистър 3 % - размерът на подкупа, който е искал от местните фирми. Свързан е с фалита на банка Каталана, бел. "Сега") Социалистическата партия и случаят „Филеса“ ( също корупционен скандал). Народната партия и най-мащабната корупция в Испания. А сега този вятър идва от България. (Не е ясно дали авторът не намига на България с намека за идиома на главния прокурор Гешев "вятър на устата")

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Скъпите тоалетни ще бъдат център за превъзпитание на журналисти
Христо Иванов: ЕК умишлено си затваря очите за случващото се тук

10.08.2020

6082 60
53-ма новозаразени и двама починали от коронавирус в България

10.08.2020

Обновена

4068 20

Коментари

de_Ruyter

Пощенската кутия на Гешев, кубе Иво Никодимов отдавна е престанал да е журналист. Тъжното е, че аз му плащам заплатата. А всички ние плащаме на БНТ за да е телевизия на Пеевски?!

de_Ruyter

Достатъчно е да видиш одите които се леят за Гешев и задъханите му репортажи по прокурорските акции... дори със задна дата, още срещу Иванчева, да си наясно с редакционната политика...

 

Какви доказателства искаш? Никодимов ходи на инструктаж в хотел Берлин ли??

de_Ruyter

Леле, че къса памет. Цацата в началото на мандата си беше същия, минус речника. То не беше тефтерчето на Златанов, то не беше аферата с бюлетините. И Цацата беше начело, журналята търчаха след него, онзи се заканваше люто, показваше слайдове, прожектираше диаграми, цифри... нанайки. 

 

Днешният е същия въздух под налягане, с тази разлика, че сега върви едно преразпределение на хотели, банки, лотарии и прокуратурата е бухалката. 

 

Не знам как бнт му е под нивота на Пеевски... все пак да владееш обществената телевизия е по на далавера от това да си собственик на Канал 3. Да не говорим, че това дирижиране е с двоен ефект. Служи за медиен пиар на подчинените ти държавни чиновници, а от друга, спъваш всякакви разследвания и неприятни репотражи срещу себе си. В другите държави обществената телевизия прави точно това, служи на обществото. А кой седи зад Пеевски... същия който редеше видните бизнесмени и преди. 

Изясни ли ти се картинката, дъблокия?

bay Dragan

3% ????? Да те опандизят за толкова подкуп? Ха стига бе !

Тук не те допускат до фактора за разговор. Може и бой да ти фърлят за 3 %.

ЗИП
снимка на ЗИП

 Някои държавни медии издържани с парите на данъкоплатците вече са срам за журналистическата професия...

Уискито

Преди малко по БНР една мисирка нарече El Periudiko, Политико. Но не това е важното сега. Мисирките са навсякъде. Главният въпрос е, дали когато шопарът от Банкя казва "И аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме" признава умствена недостатъчност или плямпа това, което се очаква от дебилите които управлява. Последните му изяви показват, че е първото.  

Aniki

Опитвам да си представя същата ситуация но вместо Борисов, на негово място да беше Радев и по-скоро реакцията на медиите тогава. Нова, Бнт, Бтв, пикльовците щяха да дежурят пред къщата и магазина в Барселона вместо както сега да говорят за руски връзки. 

 

Че Борисов няма право да нарича журналистите "мисирки" е вярно, но че е НАПЪЛНО прав, че са такива няма как да го отрека.

de_Ruyter

Гледам ви, елементарни милиционери, и се питам защо толкова си приличате? Чорап вика?! Без да съм му фен на Радев, той е минал всички нива по йерархията и то с високорискова професия. Утре може пак да седне в кой да е боен самолет 4-то поколение.

И реално е генерал, за разлика от измисления каратист и пожарникар Борисов, направен от Гоце и Пешо генерал...

 

Та, бъдете малко смирени в евтините си ченгеджийски оценки.

Aniki

 

от Козяк щяха да са ги спряли всякак

 

Последно той с руснаците ли е или с американците? Изяснете ги малко тези опорки...

Уискито

Да остявим настрана Козяк, масква и мисирките. Нека погледнем от чисто човешка страна. Три милиона евро за бай сельо български може и да са мноко пари, ама за Каталуния са по джоба на всеки среден работодател. Верно е, че ББ е важен политически проект на БГ мафиотският бизнес, но ако той действително държи на това момиче и детенцето и би трябвало незабавно да ги сиктирдоса.

фортинбрас

„Манекенът Бойко Борисов”, все по отчетливо добива облика на „Меланомът Бойко Борисов” за неговите създатели, ползватели… и „Началници”.

Борисов ІІІ отдавна не е само „български проблем”, Той е „политически синдром на правна колизия, престъпна кохезия и умствена недостатъчност”. Като такъв Борисов е системна „евроатлантическа заплаха”, която е невъзможно непрекъснато да се отрича, омаловажава, оправдава… и задълбочава. „Лечението” е известно. И радикално в употребата „втора цедка” (Георги Марков, Литвиненко, Березовски, Немцов… и Скрипал).

„Виновникът” също е известен – обитава „бензиностанция маскирана като държава”.

https://offnews.bg/sviat/dzhon-makkejn-rusia-e-benzinostantcia-maskirana-kato-darzhava-311693.html

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

 Три милиона евро за бай сельо български може и да са мноко пари, ама за Каталуния са по джоба на всеки среден работодател. 

Проблемите са, че тези милиони не са по джоба на маненкенката и семейството и. Също не са по джоба на Борисов, поне според официалните му доходи. Може да са по джоба на посредниците, но пак ще трябва да докажат произход и да изчистят всички противоречия, които вече излязоха в публичното пространство. Ако са действали по български тертип това може да се окаже невъзможно. Така че ни предстоят интересни времена, които ще са трудни за замесените в аферата. 

 

Уискито

Проблемът е, че ако бай хей си беше останъл с ипона сега щеше да има не три, а тртидесет милиона легални евро. Той избра да обслужва мафията срещу много повече мангизи и затова сега яде хурката.

atlantis

Щеше, ама друг път. То и ипона е толква негов, колкото и България. Той си е подставено лице. А, и фирма "ИПОН" е потънала в дългове. Поне според испанските разследващи.

FemtoA

 

"Кошка бросила котят? Это Путин виноват.
От тебя ушла жена? Это Путина вина.
Говорят, в России ад? Это Путин виноват.
Куришь, пьёшь и не женат? Это Путин виноват.
В школе двойку получил? Это Путин подсучил.
Серый волк унёс зайчат? Это Путин виноват.
Дрочишь, пьёшь и не женат? Это Путин виноват."

........

Имаш къща в Барцелона,

Путин спретнал е купона.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Мистър 3 % - размерът на подкупа, който е искал от местните фирми.

Тия испанци не познават парите.Какви са тия три! процента?!.Тоя чиновник тук за портиер в централата на ГРАБ нямаше да го назначат, а не за премиер.Абсолютен некадърник.Срамно нефелен.Така да подронва авторитета на институцията.Три процента са толкова малко, че са си живо престъпление.Даже може да се считат един вид като спонсорство към даващия ги.На къде върви тоя свят...Ами като не знаят по колко да искат в Испания, да дойдат тук на обмяна на опит, ще ги обучат, все пак заедно сме в ЕС.Имаме кадри, ще им помогнат.Такава излагация, горките испанци....

fisherman

И буреносен вятър от Глав/д/на Прокоратура

https://www.prb.bg/bg/opsz/news/pressobsheniya/pod-rykovodstvoto-na-okryjna-prokuratura-stara-183-3

плувецът

Русия да финансира Ел Периодико!? Нерде нерде...Звучи ми като вятър на устата.?

Влез или се регистрирай за да коментираш