Quantcast
Външните продукции на БНТ пак влязоха в зоната на здрача | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Външните продукции на БНТ пак влязоха в зоната на здрача

Обществената телевизия продължава да качва и да сваля предавания по неясни критерии
3 784
 БГНЕС
В началото на мандата си Кошлуков обеща да управлява БНТ открито и прозрачно, но засега фактите показват друго.

За БНТ външните продукции са това, което за Перник са течовете във водопреносната мрежа. Договорите на обществената телевизия с част от външните фирми перманентно раждат съмнения, че чрез тях от медията изтичат излишни пари, с които би могло да се създаде по-интересна програма. Непрозрачните схеми, чрез които шефовете избират рубрики и качват и свалят заглавия, бяха в основата на скандалите с предишния директор Константин Каменаров. По закон външните продукции трябва да заемат поне 12% от ефирното време. А по неписано правило телевизиите разчитат на независимите продуценти да раздвижват т.нар. праймтайм – вечер след новините, в петък вечер, в събота вечер и т.н.

Наследникът на Каменаров - Емил Кошлуков, дойде на поста с обещания да се създадат ясни и прозрачни правила за провеждането на „външните“ конкурси. Каза, че е разбрал поуката от скандалите с Каменаров и че той самият ще действа по друг начин – открито и с отчет пред тези, които дават парите. Дотук обаче фактите говорят друго.

По БНТ 1 тази събота вечер тръгва ново развлекателно предаване - 

 

„Събота вечер с Дони“

 

То ще е дълго един час и, както личи от името, негов водещ ще е певецът Дони. Негова фирма ще е и продуцент. „В шоуто ще има много музика, изпълнявана от гостите и водещия“, съобщиха от БНТ. Предаването ще се снима във Военния театър.

„Събота вечер с Дони“ се появява в резултат на конкурса за външни предавания, който Кошлуков обяви през ноември м.г. За този конкурс БНТ съобщи единствено, че започва и в нито един момент не обяви официално колко и кои продуценти са кандидатствали, с какви проекти, какви пари са поискали и по какви критерии ще се избират победителите. „Сега“ зададе тези и други въпроси на „Сан Стефано“ 29 и получи лаконични отговори, че за четирите позиции (съботното шоу е една от тях) са кандидатствали 15 фирми с около 20 проекта. Не стана ясно кой участва в комисията на БНТ, която взема решенията за новите предавания, кога заседава, как прави избора си и т.н. Единствено през декември бе публикувано съобщение, че УС на БНТ е съгласен „Събота вечер с Дони“ да се предпочете пред две други предложения и че ръководството открива процедура по договаряне на условията и цената. Не стана ясно и какво се случва с другите позиции от конкурса на БНТ. Междувременно се разбра, че шефовете на телевизията са се договорили и с едно от класираните след Дони предавания. Музикалната рубрика "Моят плейлист" с водещ Васил Върбанов вече бе излъчена във вторник вечер по БНТ 1.  В нея известни личности - музиканти, артисти, спортисти и дори политици, ще представят своите 10 любими песни, а пък самият Върбанов ще представя любопитна информация за избраните мелодии. 

Както „Сега“ писа, по същото време Кошлуков и колегите му от УС решиха да не подновяват договора на външната продукция

 

„Умно село“

 

Предаването върви по БНТ 1 от 1998 г., като самата телевизия го представя като авторска поредица за портрети на ярки български личности. Свалянето на „Умно село“ предизвика реакция от страна на 40 български творци. Стефан Цанев, Георги Господинов, Минчо Минчев, Павел Койчев, Валентин Старчев, Рада Москова, Нешка Робева и др. се подписаха под отвореното писмо, изпратено от скулптора проф. Емил Попов. Той попита Кошлуков с какви мотиви спира „Умно село“. „Един след друг си отиват от този свят хора, чийто живот и творчество са чертали спиралата на собственото ни развитие, но паметта за тях остава единствено у техните близки. Младите българи не познават собствената си история, а дори за тези, които се интересуват, знакови имена в българската култура са познати само от учебниците. Ето защо не мога да повярвам, че ръководството на БНТ е избрало да наложи вето върху производството на жив, пълнокръвен архив, съставляващ безценен фонд на българската култура. Това решение е възмутително, необяснимо, стряскащо. И тъй като съм още жив, а много от тези личности междувременно си отидоха, няма да спра да задавам въпроса: в кой точно момент БНТ реши, че трупането на този архив трябва да бъде преустановено?!", пише в писмото. Кошлуков отвърна, че „Умно село“, което се излъчва веднъж месечно, е прекалено скъпо за БНТ, но това изглежда несериозен аргумент на фона на парите, които БНТ плаща за други заглавия. Известно е, че въпреки обещанието на директора да се освободи от всички скъпи рубрики, телевизията продължава да плаща над 4000 лв. на брой за ежедневното излъчване на кулинарното шоу „Бързо, лесно, вкусно“.

Конкурсите за външни продукции на обществените медии трябва да са явни за публиката, която в крайна сметка плаща за тях - нещо като риалити формат, в който журито не е от неназовани хора на неизвестно място. Разбира се, няма опасност скоро да гледаме шоуто "Телевизия търси предаване". Затъмнението винаги е по-удобно, когато в конкурсите трябва да се подредят обичайните заподозрени имена на приятели и близки продуценти. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Овчаров: Вътрешната опозиция директно слугува на ГЕРБ

15.11.2020

2842 32
СЕМ иска професионален вместо трудов стаж за директорите на БНТ и БНР

04.11.2020

548 1
Аделина Радева се завръща в "По света и у нас"

10.11.2020

4044 7

Коментари

Стоф

БНТ следва да има информационен и образователен характер. Трябва да е финансирана напълно от държавата, никакви реклами. До тук винаги е била почти негледаема, пропагандна и тъпа.

3NT
снимка на 3NT

 тя е за  там з аслужителите които бичат часпром съсъ  техниката на телевизията  закриляни от баш джендера  ,агент и предател.

Влез или се регистрирай за да коментираш