facebook
twitter

Наблюдател

Тръмп даде скъпа прошка на Борисов

Българският премиер се обслужи в Белия дом за едни цели, американският президент - за други
9 836
 БГНЕС
Борисов се разположи "по чорбаджийски" пред камината в Белия дом, защото не му е за първи път, докато стопанинът седеше доста по-скромно.

Българският премиер Бойко Борисов изпъчи осанка на победител още на влизане в Белия дом. Излъчваше гордост, че е постигнал всичко, за което е дошъл - добрал се е до обятията (макар и сдържани) на американския президент Доналд Тръмп. На излизане се изказа пестеливо за резултатите от срещата, като препрати журналистите да четат подготвеното от сътрудниците на двамата Съвместно изявление, което нарече "Стратегически договор за сътрудничество". То остана за по-късно.

Борисов беше друг, сякаш бе минал под дъгата. Жадуващият взор, който от години отправяше към Белия дом, бе заменен от вирнат нос: "Аз отдавна не се вълнувам от такива срещи. Не ми е за първи път. Дет' се вика, познат ми е Белият дом. Но що (се) касае (до) президента Тръмп, при следващите ни срещи ще видите много по-съществена разлика". Борисов бе ходил в Белия дом само един път през късната есен на 2012 г., когато разочарова президента Барак Обама, защото не отговори на очакването му да каже публично кой извърши четири месеца по-рано атентата в Бургас срещу израелските туристи. Американците му бяха подсказали отговора (израелците - също), но езикът му не можа да се обърне, за да изрече думата "Хизбула". Три месеца по-късно подаде оставка, посъветван - както се мълви - от американското посолство в София. От тогава направи още две правителства, но Белият дом му се мержелееше все в недостижима далечина. Завръщането му там трябваше да послужи за публичен знак, че е получил прошка. Затова го желаеше толкова много.

Личеше си, че след срещата с Тръмп

 

душата му се е разтоварила от тежко бреме

 

Бе жизнерадостно бъбрив. Позволи си оценка за своя домакин, която чуждестранен гост не би трябвало да прави: "Ако всичко му е наред на президента Тръмп, ще дойде в България". Тъй като в момента тече процедура за отстраняване (импийчмънт) на президента, изказването му означаваше: "Тръмп ще ни гостува, ако не падне от власт". Човек, който два пъти е губил поста си, би трябвало да знае колко нетактично е да сочи въжето, на което опонентите на президента възнамеряват да го окачат. Но малко преди това даде да се разбере, че това за него е маловажно, защото му е все едно кой ще управлява Америка (стига Белият дом да остане отворен за него). В Националния демократичен институт, където демократите трепетно следят процедурата за разобличаване на републиканеца Тръмп, Борисов каза простодушно: "Така че сте ни еднакво близки демократите и републиканците. Вие тука си се карайте. У нас има място и за едните, и за другите." Как ли щеше да се чувства, ако чуждестранен гост му кажеше в София, че е все едно дали гостува в Министерския съвет на него, или на  Корнелия Нинова?

Тъй като Борисов не е силен в дипломатическия протокол и лесно се издава към какво се стреми, нека видим какво постигна колективният ум на обкръжението му в преговорите с американците.

 

Резултатите от визитата могат да се разделят на три групи

 

Съвместното изявление изброява на първо място какво са поискали и получили американците, после какво ще държи българите в напрежение, за да бъдат все така сговорчиви, и накрая - какво те са поискали и не са получили. Една от големите амбиции на Тръмп е да облекчи САЩ от финансовата тежест в НАТО, като я разпредели в увеличен размер между съюзниците. Затова документът приветства "лидерството и ангажимента за споделяне на финансовата тежест на България, чиито разходи за отбрана надхвърлят 2% от БВП тази година".  Вярно е, че закупихме от САЩ осем изтребителя Ф-16 блок 70, но чак пък да сме поели "лидерство" - не е ли пресилено? Ни най-малко. Когато Борисов се похвали пред камината на Белия дом, че сме скочили на 3.1% разходи за отбрана от БВП, Тръмп го попита дали е казал това на Германия, която още се снишава на 1.3%. По този показател отчетохме не само изпълнение, но и престараване, защото в действителност не сме закупили никакви самолети, а само сме ги предплатили в пълен размер. Но германците трябва да се засрамят, че Борисов ги е ударил в земята.

САЩ отдавна настояват да позиционират свои военни на българското Черноморие като противотежест на Русия. Борисов до последно казваше, че желае да вижда само платноходки и яхти в Черно море, но на излизане от Белия дом се беше преродил: съгласил се, но не за военноморска база на НАТО, а за "координационен център", който да работи заедно с натовския черноморски щаб в Румъния. Приел също американците да продължат да унищожават българското конвенционално оръжие (друго нямаме), за да могат след това да ни предложат да купим тяхно. 

В енергийния сектор американците са постигнали

 

старата си цел да разбият руския монопол в България

 

чрез диверсификация, като предлагат да купуваме техен втечнен шистов газ и ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", а в перспектива може би и за АЕЦ "Белене". Цените, техническата съвместимост и възможната реакция на руснаците са вън от документа. Затова пък е изтъкнат друг детайл: че още идната седмица в България ще пристигне американски технически екип, за да започне работа на терен. Борисов бе много доволен, че ще купи американски турбини за АЕЦ "Белене", а руските реактори обяви за български, за да не дразни ушите на домакините си.

Мечтата му за газов хъб в България, който да го направи диспечер на балканските енергийни потоци, бе укротена от американците, които му напомниха, че за целта трябва "либерализиране на вътрешния газов пазар, разширяване на капацитета и осигуряване на достъп до газовото хранилище" (в Чирен). Само преди две седмици на церемонията на КРИБ за награждаване на Мистър и Мисис Икономика Борисов се хвалеше как е отстранил "газовите посредници", без да съзнава, че подобна груба намеса на властта е несъвместима с либерализацията на пазара.

Затова пък бе изоставил напълно идеята за черноморско икономическо сътрудничество и бе възприел любимата на Тръмп идея за "Три морета" (от Балтика, през Черно до Бяло море), която американският президент вижда като бариера пред руснаците. Така черноморската синергия, която уж имаше европейска подкрепа, бе заметена под килима в Овалния кабинет.

 

Освен руснаците бяха парирани и китайците,

 

които не крият икономическата си амбиция на Балканите. "Отчитайки, че сигурните мрежи за комуникация от пето поколение (5G) ще бъдат от жизненоважно значение както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, САЩ и България заявяват желанието си да засилят сътрудничеството си в тази област", пише в съвместното изявление, което означава: Забравете "Хуауей" и неговите примамливи оферти за мрежата от пето поколение! Ще купувате само американска технология!

Тръмп похвали Борисов, че дава отпор на "зловредните влияния" (на руснаците). Но за да не се отпуска, му напомни по кои показатели ще продължи да го наблюдава и да го държи в напрежение. Това е вторият раздел в Съвместното изявление. Там пише: "Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите и агенциите, участващи в разследването и разкриването на нарушения на българското законодателство от страна на злонамерени чуждестранни фактори (шпиони - б.а.) и потвърждаваме правото на България да определя своето собствено бъдеще. Подчертаваме, че доброто управление и върховенството на закона формират основата на нашата обща сигурност и просперитет".

Тук вразумителните думи са "върховенство на закона", което никак не е на почит в България, защото законът стига най-много до средното управленско равнище, а по-нагоре е безсилен. Във връзка с това "Съединените щати насърчават България да продължи борбата с корупцията." Това е остенът, който бившият американски посланик Джон Байърли препоръча да бъде използван, за "да бъде тикан Борисов в правилна посока".

 

С чувство за хумор

 

е добавена и забележката, че лошото отношение на властите в България към медиите се вижда чак от Вашингтон. Като се знае колко невъздържано се изказва за журналистите президентът Тръмп, твърде неискрено звучи следното изречение: "Съединените щати твърдо подкрепят медийната свобода в глобален мащаб, тъй като свободната преса е от съществено значение за демократичните нации, и насърчават България да продължи да защитава свободата на медиите." Остава да се види дали България ще защити 111-ото си място по медийна свобода в света, където се намира от две години, или ще отиде още по назад в класацията на "Репортери без граници". Тръмп и Борисов трябва да са се подсмихвали, когато сътрудниците им са предложили да се подпишат под тези думи.

 

И накрая: какво България поиска и не получи?

 

Две изречения изчерпват заявените желания на Борисов, останали висящи. Първото гласи: "България подчерта своето желание да започне присъединителния процес към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ОИСР възможно най-скоро." Толкоз. Американците не казват, че го подкрепят. А преди срещата с Тръмп Борисов се хвалеше, че едва ли не работата е опечена.

Второто отколешно българско желание за отпадане на американските визи е оставено отново в сферата на красивите мечти. "Съединените щати подкрепят желанието на България за присъединяване към Програмата за безвизово пътуване и приветстват продължаващия напредък на България по изпълнение на определените от закона изисквания за присъединяване към тази програма", пише в документа. Напредъкът досега е стигнал до 11% откази на визи за български граждани, а за отпадането на визовата бариера е необходимо да слезем на 3%. С други думи, движим се в правилна посока, но целта е далеч. Борисов каза, че визите могат да паднат при посещение на Тръмп в България, но докато самият той не е сигурен, че американският президент ще успее да дойде и дори въобще да оцелее на поста си, ще се задоволим само с потупването по гърба на нашия премиер.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАТО спешно усилва защитата на маршрутите между Европа и САЩ

20.09.2020

3134 74
НАТО: Русия да разкрие програмата "Новичок"

04.09.2020

Обновена

7984 148
Руски Су 27 бе вдигнат срещу няколко самолета на НАТО

31.08.2020

Обновена

24119 41

Коментари

maestrata

Три папи и две президенти са Го галили!Хвала!?

Stern

Най-сбито казано, Тръмп каза какво иска и наблегна, че очаква да го получи. Боко каза какво иска и получи отговор, че няма да го получи.

Но пък получи вероятно най-скъпата снимка в историята на фотографията.

 

А 5G без Хуавей ... може, но поне 15 г. след китайците. Които дотогава ще са опасали света с 5 G.

Пп: За визите, за които Боко е толкова ентусиазиран - ще си остане с ентусиазма, както и за Шенген, мониторинга, ERM II, Фолксваген. Впрочем себе си ли лъже или нас, че Тръмп щял да работи по въпроса, това е въпрос за Конгреса и правилата са пределно ясни.

boboran

Както искате упражнявайте се какво са си говорили важното е каква резолюция ще има върху отчета до кремъл

lalluger

Какво е виновен вестоносецът за лошите новини? Чувал ли си за "много уважавани предатели"? Американците знаят с кого си имат работа

fractal
снимка на fractal

Имаше един виц

Влязъл малкия Джо в бара и почнал да пита

кой ще се бие срещу мен

Станал големия Джо и казал

аз ще се бия

и малкия Джо веднага започнал да пита

кой ще се бие срещу нас двамата

az_ti
Възможно ли е на автора да са му се пукнали 2-3 пъпки от злоба и яд?
letec55

По-вероятно е това да се е случило с някои от четящите, когато са стигнали до цитиранията на двамата американски посланици в София.

Минал оттук

Айде сега Една директива с много навеждания Заповед да не мърдате

fractal
снимка на fractal

Борисов като тодор живков се среща с председателите на ком партиите да получи помощ по линия на дружба между народите 

 

HBK

Както винаги, коментарът на г-н Терзиев е интелигентно написан. Но е пристрастен.

 

„Черноморската синергия” не бе заметена - Координационният център на НАТО в България (при НАТО база в Румъния)  е само опит за синергия; ако беше военна база на НАТО (и в България) щеше да е асиметрия. “The 3-Seas Initiative” не е обсесия за Американския Президент, но е мечта на редица велики Европейци. Уви, само мечта.

 

Темата за „визите” едва ли е била коментирана; тя е само залъгалка за Българите, които така горещо желаят да видят Мечтания свят, а също и роднините си в него. Още една мечта, за която още дълго ще бленуваме.

 

Пристрастието е в това, че г-н Терзиев изхожда от позицията, че САЩ и Русия са врагове. Не, те не са приятели, но още по-малко – врагове. Историята го е показала. Те са съюзници; нещо като в семейството , търпят се, но се подкрепят. Целта е обща.

Biberkov

Много положително за БГ:

 

Ще си имаме добри самолети;

Ще имаме координационен център, демек командеване и контрол;

Ще диверсифицираме, и ще се откачим още повече от русия;

 

Вероятно пшо добри турбини за Белене;

Може да се направи нещо с площадката Козлодуй, с американска техника;

 

Визите и ОИСР - тук се съгласявам - това са теми залъгалки. 

 

LPetrov

  Засега имаме само празни биберки,самолети няма произведени 

Biberkov

Важното е че е по-вероятно да ни произведат самолети, отколкото да построим комунизма, дорогой.

ThePal
снимка на ThePal

Кви пъпки, кви пристрастия бре, хора ?!?! Не ви ли стана ясно че тази т.нар. визита беше по неистово желание на БГ ? И само за да го снимат с двама (цели двама) президенти. Кви теми , кви пет ?!?! Не гледахте ли пресконференцията, ако може да се нарече така. Че там нито един от американците не пита Дончо по темата . Питаха го за всякакви вътрешни и международни въпроси, касаещи Щатите. А отстрани Помпео и антураж се подсмихваха. Всъщност сетихте ли се защо нямаше много много репортажи, особено от "посрещането" ? Ето:

https://gospodari.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89-(%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE)-video177762.html?fbclid=IwAR0CPexkm7ZtasmB-Tzj9W0TVhQb9dNLsWfuJFn9_b7a31SB8NW9dkVyMoo

Invisible

   Защо пък трябва да ни вълнуват някакви визи, след като 80% от нас са русофили?

ThePal
снимка на ThePal

Ей го и Томето са пратИли да Му обира срамотиите при ХъкМъкян...

bay Dragan

Значението на цялото това тупуркане за и в УСА може да се оцени само от пристигането, и т.н. посрещане на официалната наша делегация. Но бива да се отбележи и поведението на Нашия - все едно ,че с Тръмп са пасли заедно овце.

Резил и унижение.

Тартамут

Реален шанс америкаски рекатор да се построи в България има само Козлодуй 7. Само че преди това трябва да извървят дългия път на работещ проект.

Опит да карат четвъртито гориво в съществуващите мощности, ще е техния край, както икономически така и технически. 

geo_19

Вчера Асен Агов по една от телевизиите (при Веселин Дремджиев) се изказа като специалист, че американското гориво за АЕЦ е по-качествено от руското и не било натоварено с корупционна компонента. Освен това американските турбини дигали мощността на реакторите с 20 %. Демек в Белене вместо 2 х 1000 Мвт ще се получи 2 х 1200 Мвт.

На вуйчо ти вуйчо му

Сега чакаме доктора по журналистика с картончето да вземе интервю от американски президент. Да го видиме колко е велик. Щото да "ууу"- каш от храсталака не е същото като да те приеме и разговаря с тебе американски президент

Да има среща с такъв е фата моргана с червена отсянка, по наше скромно мнение.

ББ - какъвто и да е - официална среща с президент на USA.

Картончо - "доктор по журналистика" (WTF is that?) горко плачка и пише ли пише у световнонеизвестна газета.

Муха и слон. Мухата с картончето мачка слона.

Misho Stoyanov

https://www.youtube.com/watch?v=XNOGp4QCYRY&t=40s

Biberkov

Терзиев така се  е напънал с тая статия, обаче нещо интересът е вял, а коментарната рубрика хич не върви.

Да си кажем честно, подходът към резултатите подсказва, че просто батко му не му е симпатичен и той търси за какво да се заяде.

Никой не си е въобразявал, че на една таква среща някой политик от 7 мил държавица може да тропа с краченце и да изисква разни неща. Да се запъне като магаре на мост и да искада му отпаднат визите ... И да почне да се разправя с домакина си за нещо ...

Да ама в самолета бил казал ето това, а след това се получило друго ... Ама някои си мислят че Тръмп и Борисов са с нагласата за някакви преговори и всеки си е подготвил тонове аргументи и ...

Това е протоколна среща, на която американската администрация показва, че за тях сме приятели,  и ако слушкаме, може да получим това онова ... Това не са сложни преговори за износа на магданоза . 

jovani
снимка на jovani

1999 Клинтън посещава България.

После Буш младши 2007.

Догодина, ако "всичко му е наред" - Тръмп.

През цялото това време в Русия президент е Путин - за догодина не знам, но вероятно.

 

А бе не ги ли сменят в Русия? Да не е монархия?

---

Да раздвижа темата малко ?

 

Biberkov

хехе, няма опасност, в рассия началниците обикновено са ''до живот"

Verbis verbis

Разбрахме едно - че Хуауей е аут. Да?

Сократ-май

Вместо Бай Хей.

Mrx

 

Приел също американците да продължат да унищожават българското конвенционално оръжие (друго нямаме), за да могат след това да ни предложат да купим тяхно. 

 

 Разбира се това ще го плаща народецът. 

 

В енергийния сектор американците са постигнали

старата си цел да разбият руския монопол в България  чрез диверсификация, като предлагат да купуваме техен втечнен шистов газ и ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", а в перспектива може би и за АЕЦ "Белене". Цените, техническата съвместимост и възможната реакция на руснаците са вън от документа.

 

Ще плащаме 3 пъти по-скъп газ. А ядреното гориво на американската фирма беше пробвано в Чехия и чехите се отказаха от него и се върнаха към руското. Толкова му разбира тиквата на наш Боко от ядрена енергетика. 

 

Затова пък е изтъкнат друг детайл: че още идната седмица в България ще пристигне американски технически екип, за да започне работа на терен. Борисов бе много доволен, че ще купи американски турбини за АЕЦ "Белене", а руските реактори обяви за български, за да не дразни ушите на домакините си.

 

 100% много по-скъпи от руските и може и да не са съвместими с руското оборудване. 

 

Освен руснаците бяха парирани и китайците,

които не крият икономическата си амбиция на Балканите. "Отчитайки, че сигурните мрежи за комуникация от пето поколение (5G) ще бъдат от жизненоважно значение както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, САЩ и България заявяват желанието си да засилят сътрудничеството си в тази област"

 

 Ние точно от китайците можем да очакваме инвестиции. Вместо хуауей ще имаме х*й го вей. 

Така, че нищо полезно заБългария, всичко е в ползана САЩ.

 

 

Slava
снимка на Slava

Два различни филма за една и съща среща

 

? За автора в следващия линк. И за обективността му ?

 

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7918941

dissidentbg

Поздравления за СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ. Много добре написана статия. 

Влез или се регистрирай за да коментираш