facebook
twitter

Наблюдател

Тези протести са по-честни от предишните

Сега участващите партии не се крият и така лъжите стават с една по-малко
3 414
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Хубав или лош, Христо Иванов, подобно на другите опозиционни лидери, не се крие зад гърба на хората.

Българските протести продължават да пишат своята биография. Настоящите са третият голям бунт срещу властта след преустановяването на двуполюсния модел. Те са и много любопитни, защото връщат партиите легално на протестната сцена. В рамките на двуполюсния модел СДС вееше знамената си срещу БСП (при двата кабинета на Луканов и Виденовата зима). После хиляди българи демонстрираха срещу „Борисов 1” и Пламен Орешарски с ярка претенция за безпартийност. Сега опозиционните формации и водачите им са на площада,

 

не се крият зад множеството,

 

макар протестите отново да са етикирани като граждански. Легално за лидерство на барикадите се борят Христо Иванов и „Демократична България” (ДБ), Мая Манолова с „Изправи се.БГ”, Костадин Костадинов от „Възраждане”. БСП и Корнелия Нинова също демонстрират официално, а дори Васил Божков сметна за нужно да основе партия.

Всичко това прави настоящите протести по-различни. Те са първите национални вълнения срещу властта през последните 20 години, в които политическите сили участват с имената си. С това стават с една идея по-честни от предишните. Кратка ретроспекция на предишните два протеста обяснява защо.

Зимата на 2013-а ще бъде запомнена с искания за по-ниски цени на тока и няколко самозапалвания на неизвестни до този момент българи. Според народния фолклор това бе „бунт на бедните и онеправданите”, а съгласно изказа на подалия оставка Бойко Борисов – нещо, „спретнато от руснаците”. Партиите, като изключим спорадични изяви на „Атака” и ВМРО, не бяха официално на площадите.

 

Протестът бе „срещу всички”,

 

„срещу системата” и т.н. Само че руснаци нямаше по улиците, а край онеправданите българи се промъкваха и подставени лица на системата, която уж агонизираше. Маските винаги падат по избори, независимо кога  – музикант с прозвището Флейтата бе поканен в листата на ДПС при предсрочния вот през 2014 г. (Кристиян Коев), Полина Карастоянова му стана колежка от листата на НФСБ по-рано, през пролетта на 2013 г. и Таско Ерменков „обогати” БСП; Андрей Слабаков поизчака, но пък удари десетката – днес е евродепутат от ВМРО. Десетки местни уж безпартийни „звезди” от зимата на 2013 г. се приютиха в листи и на общинските вотове, след като и по-рано бяха в тях. Всички тези хора се оказаха много по-важни от онеправданите, защото насочваха гнева или сядаха на масата за преговори от негово име.

 

Това бяха партийни аватари

 

в уж непартийния протест (най-интересен бе Ерменков, който дефилираше в качеството на независим рокер). С прокси- сдружения участваше и Алексей Петров. Накрая, независимо от искрения гняв на мнозинството, „антисистемният протест” доведе до система с Делян Пеевски начело на ДАНС.

Стартиралите няколко месеца по-късно демонстрации не обозначиха като враг цялата система, а конкретно олигархията, задкулисието, претендираха за „нови ценности”. Както все още не е забравено, реанимираха Бойко Борисов. По-интересното е, че те също се водеха от името на необвързани с партиите граждани, които в действителност бяха твърде много обвързани. Основната „гражданска” структура „Протестна мрежа” и най-близките й сподвижници бяха настоящи и минали

 

активисти на ДСБ, СДС, и други десни формации.

 

Кълняха се в публичност и все така в партийна независимост, но тайно координираха общи действия с учредяващия се Реформаторски блок (РБ). По-възрастните бяха синекура от управлението на СДС, а по-младите след протеста се превърнаха в синекура на РБ при съюза с ГЕРБ (или пласираха роднини). Колелото на времето се върти с ирония, защото днес много от тях плащат членски внос в ДБ, тоест гушка ги партията майка, преименувана в „градска десница”. В разгара на ДАНСwithme се пусна мухата, че всъщност участват не непартийни, а хора от всички партии. Но демонстрантите с леви убеждения бяха прогонени след автосегрегация, мнозинството остана дясно. Ако се съди по резултата, това не бяха протести срещу олигархията и за ценности, а просто десни протести – едно лявоцентристко правителство бе сменено с друго дясноцентристко.

Вярно е, че

 

големият печеливш Бойко Борисов не се вясна

 

на площада, може би затова някои до днес считат изявите за непартийни.

И двата тогавашни протеста избухнаха спонтанно, но добре познати политически сили ги овладяха и задаваха тон. Партийното участие не е задължително лош факт. Той е лош и безпардонно нечестен тогава, когато се крие от хората. И в двата случая се скри, след като партийни агитки заместиха самите формации. Лъжата си имаше разбираема за политтехнолозите цел - „партия” е мръсна дума за българина, протестите трябва да се водят от „независими граждани”. За електората, който не следи отблизо събитията, тоест за огромното мнозинство,

 

подмяната след предсрочните избори бе огромна –

 

протестира срещу всички, събужда се с правителство на ДПС и БСП; гони задкулисието, после вижда „градската десница” пришита към него.

Днес е по-различно. Може пак да има аватари, да се излъже впоследствие, но поне от гледна точка на партийното участие нещата са ясни. Каквито и коалиции да има занапред, каквито и врътки, партиите зад протеста не се крият. Божков е на светло, Слави Трифонов също (макар и пасивен); ДБ е на терен, БСП, „Изправи се.БГ”, „Възраждане”  - те са, други няма. Тези партии не са вода ненапита, поскарват се, но поне са пред очите на хората. Не лъжат, че се борят срещу всички, застават с имената си и претендират да носят промяна. Колко точно я носят е друга тема, но днешният сюжет е много по-честен. След като инициатори и защитници на протеста са публични,

 

българите могат да направят информиран избор.

 

И всеки избирател сам да носи отговорност за припознаването или отхвърлянето на предложената алтернатива. Този протест е по-честен и защото няма чужди посланици, обикалящи площадите, все едно ги вълнува животът на българите – какво и да се случи, то ще е плод на самите българи.

Всичко това не означава, че изведнъж партиите са се променили качествено към добро. Или че българите са ги харесали, та затова излязоха на светло. Не е така, вероятно иде реч за стечение на обстоятелствата. Но е факт, че етикетът „независими от партиите граждани” леко даде фира (само т.нар. Отровно трио държи на него, макар поотделно да подкрепи Мая Манолова за кмет преди 9 месеца). Факт е също, че партиите се завърнаха при протеста и така самите те произвеждат една лъжа по-малко.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

72-а вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

678 10
ГЕРБ и БСП се сблъскаха за бордовете на големите болници

18.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1600 5
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

11176 6

Коментари

първолета

Търсиш не редактори, а цензура май, защото написаното си има автор с име. Като смяташ, че е написал лъжа, напиши ни истината, да я прочетем.

mercury
снимка на mercury

Ама защо пропускате протестите срещу Станишев и Тройната коалиция през 2009 г.

Заради корупцията.

Тогава доста невинни младежи (голяма част още ученици) "ядоха" палките на полицията след умишлени провокации.

cymen

Протест е място, където се "ядат" палки. Който не иска да яде палки, да ходи на опера. 2009-та имаше юбер педалщината "протестиращите" да искат полицията да въведе фейс контрол на участниците в протеста! Да се направи КПП на входа на протеста, по желение на самите протестиращи, е уникален принос на умнокрасивщината към световната история.

Dirk Struan

Тези протести в Бг са много хилави. Участниците не знаят какво искат и от кого. Полицията ги милва като писани яйца.

 

Вчера при подобна ситуация полицията в Белгия разпръсна група криминално проявени побойници която се мислеше над закона, последваха арести на основните побойници с полицията, ще има съд и глоби, ако не и затвор. Взимат се мерки повече такива елементи да нямат достъп до места където могат да пречат на нормални хора.

 

Навсякъде в ЕС подобни безобразия като тези в Бг щяха да завършат за 2-3 дена макс и доста хора щяха да имат съдебни досиета...

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

"Зимата на 2013-а ще бъде запомнена с искания за по-ниски цени на тока"


Зимата на 2013-а ще бъде запомнена с организиран, изкусвено екзалтиран протест с цел ""стани да седна", моментално постигнал целта си.


"... няколко самозапалвания на неизвестни до този момент българи..."

 

Доста съмнителни действия. Дали зад тях е имало принуда? Бяха ли разследвани причините? Май, не.

 

Протестът бе „срещу всички”


... независимо от искрения гняв  ...

Не, беше срещу управлението на Борисов. Искрен народен гняв нямаше. Имаше само истерични прояви и планирана агресия.

 

 

"това не бяха протести срещу олигархията и за ценности, а просто десни протести"

Глупости! Това беше единствения до сега искрен, масов протест, породен от погнуса към лицемерието, надменността и наглостта на бившата уж комунистическа партия в чийто редици се подвизават причинителите на това, което до тогава никой официално не нарече "криминален преход" , "пладнеши обир" и съсипия на цялата ни държава.


"И двата тогавашни протеста избухнаха спонтанно"

Не, само втория. Назначението на Пеевски преля чашата.


"застават с имената си и претендират да носят промяна"


"... те произвеждат една лъжа по-малко."

Няма лъжа, няма измама. Така се прави реклама - предизборна кампания.

 

Струпахте много лъжи, г-н Божидаров!

 

 

Luckbox

В разгара на ДАНСwithme се пусна мухата, че всъщност участват не непартийни, а хора от всички партии. Но демонстрантите с леви убеждения бяха прогонени след автосегрегация, мнозинството остана дясно.

Пълни глупости. И преди, и сега демонстранти с леви убеждения има, няма избиратели на БСП. Това не е едно и също нещо. МОга да ви гарантирам, че много от хората на площада имат леви убеждения, но няма лява партия, за която да гласуват. Щото в България за лява партия се брои БСП, която няма нищо общо с левите партии в Западна Европа - левите партии в Европа не въвеждат 10% плосък данък, не са бъкани с олигарси и не са откровено расистки. Вие наистина ли си мислите, че младежи с расти, хипита и бедни интелектуалци и учени са десни? Отидете на тоя площад най-сетне, не пишете наизуст. Това важи и за автори и за форумци. Излагате се. 

Evasion

Много обичам сравнения от типа: "тези са по-честни от онези", когато става дума за пари и постове. Божидаров да търчи да се снима с христоиванов, за да не го забрави христоиванов, когато христоиванов стане премиер... дет се вика - да не го забрави... като стане премиер...

Интервал

Те и булките стават все по-честни. Българите сега можели да направят информиран избор, сякаш преди не беше възможно. Що за идиотщина 😂 Бочко ми беше ясен още от батманските си години, нямаше никакви изненади от "управлението" Му, но си направих труда да се информирам и никога не съм гласувал за него. Колко българи го направиха, че това примитивно недоразумение се оказа на власт?

дЗнайко

Тюрлю гювеч от Диян Божидаров.

Всички жители на България са граждани на България ве... мислителю.

Независимо дали членуват в партии и/или са техни известни лица.

Като видиш Нинова на протеста, виждаш гражданина Нинова.

Тя НЕ представлява партията, защото партията е колективен орган.

За да участва Партия на протеста,

тя трябва да заяви това официално.

Аман от нескопосани манипулации...

F+
снимка на F+

даже волгин  аресал тая простотия и  я размятква у фейса.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Може да се каже по-кратичко:

 

Да си със ОПГ-то днес е равносилно на политическо самоубийство.

Всички са срещу управлението на ОПГЕРБ/ДПС, освен прилепалата.

2/3 от гражданите искат да се свърши с мафиотизирането на България.

 

Но това всички много добре го знаем.

Влез или се регистрирай за да коментираш